В края на октомври компанията за бутилирана вода Девин отбеляза

...
В края на октомври компанията за бутилирана вода Девин отбеляза
Коментари Харесай

Марк дю Боа, Spadel: PET бутилката е най-добра за природата, но ако я изхвърляме в правилния контейнер

В края на октомври компанията за бутилирана вода " Девин " означи 30-ия си рожден ден по нехарактерен за България метод - с кръгла маса в родопския град, отдадена на биоразнообразието и устойчивото бъдеще. Участници и посетители на форума бяха екопредприемачи, представители на локалната власт и Неправителствени организации бранша, както и на управлението на белгийската фамилна компания Spadel, притежател на " Девин ".

Темата е настояща на фона на климатичните промени и амбициозните цели на Зелената договорка на Европейски Съюз, само че Spadel сама по себе си е мощно ангажирана в тази област и повече от десетилетие следва тактика за резистентност с съответни цели. От 2020 година компанията е напълно въглеродно неутрална, вкарва практики от кръговата стопанска система в производствата си, опаковките от петте й марката в Белгия, Франция и България са 100% рециклируеми, а Spadel работи интензивно и за отбраната на биоразнообразието.

" Капитал " беседва с ръководещия шеф на Spadel Group Марк дю Боа за устойчивото развиване на компанията, провокациите на рецесиите и бъдещите проекти.
Визитка Марк дю Боа е трето потомство ръководещ шеф и мажоритарен акционер на основаната в Белгия фамилна компания Spadel Group. От края на 2016 година тя е притежател и на " Девин " - петата компания за бутилирана вода в портфолиото на Spadel след белгийските SPA и Bru и френските Carola и Wattwiller. Марк дю Боа е отдаден на компанията от 1994 година, като през годините заема позиции в продажбите, маркетинга, бизнес развиването, развойната активност и така нататък, а в края на 2000 година поема ръководството на групата. Заема и управителен позиции и в няколко браншови организации за вода и опаковки на национално и интернационално равнище. Реклама В Spadel фокусът върху климатичната индиферентност и устойчивите практики е доста мощен, а очевидно това е посока на развиване и в " Девин ". Кога избрахте този път и какви са изгодите?
Ние сме компания на 100 години и нашата работа е да бутилираме природа. Така че самодейностите ни са ориентирани към това да запазим природата и биоразнообразието, тъй като те са нашият бизнес. Ако те пострадат, ние губим бизнес, затваряме работни места и надлежно губим и поддръжка от локалните общности и локалните управляващи. От човешки, само че и бизнес интерес е да се уверим, че качеството на водата в изворите, които употребяваме, ще остане същата за епохи напред.

Иначе беше дълго пътешестване към устойчивостта. Поставихме си тактиката и визията през 2011 година Започнахме от нулата, поставихме си няколко цели, като взехме за база 2010 година Погледнахме въглеродния ни отпечатък и първата ни цел бе да го понижим с 20% до 2015 година, по-късно до 2020 година да станем въглеродно неутрални, а до 2039 година да сме въглеродно отрицателни. Мнозина в компанията бяха скептични, само че други ме поддържаха, а с времето от ден на ден и повече хора от екипа повярваха и бяха въвлечени в процеса и това усили скоростта на смяната.

За да се стигне досега, в който спечелихме търг за снабдител на вода на една огромна компания за бързо хранене точно поради преимуществото, че имахме написана тактика и политики за резистентност. Тогава разбрах какъв брой значима стъпка за бизнеса сме създали и всички в компанията, които имаха подозрения, се убедиха, че това е освен разход, само че и ще носи нови клиенти.

Хубавата вест е, че доближаваме задачите си. Вече сме въглеродно неутрални, всичките ни компании работят за резистентност и имат зелени цели, в това число " Девин ". Когато наемаме нови хора, държим да имат пристрастеност и схващане за резистентност, в противоположен случай не ги наемаме. Така че устойчивата тактика към този момент е част от ДНК-то ни. В началото на тази година Spadel стана първият фамилен бизнес и със документ B Corp - това значи, че бизнесът дава отговор на високи стандарти от приходите на чиновниците до практиките на веригата за доставки и вложените материали. Така че аз съм доста горделив с тези достижения.
Реклама Европейска комисия вкара амбициозни цели за пластмасата - до 2025 година РЕТ бутилките да включват 25% рециклиран материал, а до 2030 година всички типове пластмасови бутилки да имат 30% рециклиран материал. Постижимо ли е това и по какъв начин?
Ако сложим въпроса коя бутилка е най-хубава за природата от позиция на въглеродния отпечатък, отговорът може малко да шокира. Не е стъклената бутилка - нейното основаване и преправка са извънредно енергоемки. Това е PET опаковката, само че единствено в случай че я изхвърляме в верния резервоар. Всички наши бутилки към този момент са 100% рециклируеми, в това число тези на " Девин ".

Но в случай че желаеме да създадем идната крачка и да влагаме избран % рециклиран PET в бутилките, то това може да стане единствено при избрани условия.

Първото е задоволително време за инсталирането на положителни, работещи системи за събиране на опаковки във всички страни от Европейски Съюз. В Белгия да вземем за пример имаме от 1995 година доста добра система и най-малко 95% от опаковките са прилежно събрани. Но има страни, в които се събира 50-60%. Това е първото предизвикателство - да максимализираме събирането на опаковките, и то всички опаковки.

Второ, ние би трябвало да сме извънредно сигурни в качеството на рециклата - то би трябвало да е доста високо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР