В края на ноември в Дубай ще започне Конференцията на

...
В края на ноември в Дубай ще започне Конференцията на
Коментари Харесай

COP28 не трябва да повтаря грешките на срещата на върха за климата в Африка

В края на ноември в Дубай ще стартира Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP28) през 2023 година Очаква се в края на година, която счупи голям брой топлинни върхове, събитието би трябвало да сложи началото на огромен подтик за понижаване на излъчванията на парникови газове и поощряване на адаптирането към изменението на климата в международен мащаб.

Но преди конференцията към този момент имаше предизвестия от климатични деятели и гражданско общество, че в случай че няма забележителна смяна в метода към климатичните политики, COP28 може да не успее да докара до логичен прогрес.

В Глобалния юг има непрекъсната угриженост, че богатите народи и интернационалните корпорации ще упорстват за политики, които им разрешават да продължат да работят както нормално, като по-бедните народи, които са минимум виновни за изменението на климата, понасят тежестта на климата рецесия.

Такива трендове към този момент са следени при предходни климатични събития, в това число най-скоро на срещата на върха за климата в Африка, извършена в Найроби при започване на септември.

Конференцията, която събра хиляди представители на държавни управления, компании, интернационалните организации и гражданско общество, беше късмет за африканските нации да се спогодят за обща позиция по въпроси като обезщетение за загуби и вреди, намаляване на климата и финансиране на климата преди COP28.

Но окончателният документ, публикуван от срещата на върха – Декларацията от Найроби – не отразява консенсус и най-хубавия интерес на африканските народи.

Това не е изненадващо, като се има поради, че лобистите за страните и корпорациите от Глобалния север получиха пространство и достъп на високо равнище, с цел да упорстват за подправени решения. Междувременно доста от делегатите – деятели и членове на гражданското общество, призоваващи за изясненост и решения в поддръжка на нашия континент – се сблъскаха с компликации при достъпа по време на процедурите и бяха оставени да се усещат изолирани.

В резултат на това, вместо да упорства за политики, съгласно които Глобалният север компенсира африканските народи за своите исторически излъчвания на парникови газове, които са катализирали световното стопляне, срещата на върха възприе политики, които ще навредят още повече на африканските народи.

Декларацията му се концентрира мощно върху – и узакони – проблематични практики като въглеродни заеми, компенсиране и търговия.

Това са подправени решения и не са това, от което се нуждае Африка. Те съставляват неоколониална тактичност, която разрешава на Глобалния север да продължи да отделя парникови газове, като в същото време резервира контрола над африканските земи и хора и поема заслугите за намаляването на излъчванията в Африка.

Търговията с въглеродни излъчвания се основава на концепцията, че излъчванията на въглероден диоксид на едно място могат да бъдат „ обезщетени “ посредством разширение на дейностите по хващане на въглероден диоксид на друго, като засаждане на нови дървета или отбрана на горите, с цел да се даде опция за естественото им възобновяване. Това разрешава на огромните въглеродни излъчвания от Глобалния север да заплащат на богатите на природа страни от Глобалния юг да запазят или разширят гористите площи.

Но доста от тези региони са населявани от локални хора, които употребяват гори и земя за прехранване и храна. Схемите за търговия с въглерод дейно прогонват хората от родината им и ги лишават от правата им в името на опазването и улавянето на въглерод.

Вече е добре документирано, че сходни схеми не съумяват да се оправят с възходящите въглеродни излъчвания и да дадат опция за зелено промиване на богати корпорации и народи, които отхвърлят да понижат своите излъчвания.

Ако търговията с въглеродни излъчвания не е решението, тогава по какъв начин може Глобалният север да поддържа африканските страни да финансират загуби и вреди, адаптиране и намаляване?

Cap and share е един различен модел, който набира известност измежду климатичните деятели и гражданското общество. Системата се концентрира към интернационален въглероден налог, който ще накара замърсителите – в това число производителите на изкопаеми горива и главните консуматори – в Глобалния север да заплащат.

Този налог, прибавен към добива на изкопаеми горива, ще събере трилиони долари годишно за световен фонд за Зелен нов курс, който ще финансира прехода към възобновими източници и ще поддържа достъпа до сила за всички. Приходите на фонда също ще обезпечат безплатни средства за загуби и вреди, адаптиране и намаляване на последствията в Глобалния юг, както и универсални парични прехвърляния в поддръжка на елементарните хора.

Cap and share ще сътвори система за данъчно облагане, която работи оттатък националната държава; това е от основно значение за климатичната правдивост и в доста връзки от дълго време е належащо.

Моделирането допуска, че икономическите резултати от световния налог върху въглеродните излъчвания ще бъдат мощно прогресивни, като Африка ще види обилни облаги, в това число непрекъснатото унищожаване на крайната беднотия във всички участващи народи. Тази политика може да се ползва дружно с ограничения за повсеместен главен приход и данъчна правдивост.

Докато се придвижваме към COP28, грешките от срещата на високо ниво за климата в Африка и други сходни климатични събития не би трябвало да се повтарят. Гласовете на климатичните деятели и гражданското общество от световния юг би трябвало да бъдат чути.

Ние споделяме „ не “ на въглеродните пазари. Ние споделяме „ не “ на продажбата на въглерод, гори и земя в Африка на север. Ние споделяме „ да “ на климатичната правдивост и на климатичното финансиране, което идва без никакви условия.

Възгледите, изразени в тази публикация, са лични на създателя и не отразяват безусловно публицистичната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР