В края на миналата седмица женският национален отбор по волейбол

...
В края на миналата седмица женският национален отбор по волейбол
Коментари Харесай

Триумфът на жените няма да измие срама на българския волейбол

В края на предходната седмица женският народен тим по волейбол завоюва по безапелационен метод купата в европейската Златна лига. По стичане на събитията триумфът за девойките на треньора Иван Петков пристигна в миг, когато сътрудниците им от мъжкия внушителен отбор на България преживяваха най-срамните дни в историята на българския волейбол.

Умишлено или не, триумфът на дамите във Финалната четворка в Русе бе дотолкоз преекспониран, че за момент съумя да отнеме вниманието от

 

крушението, което селекцията на Силвано Пранди претърпя

 

през миналите пет седмици в Лигата на нациите в Римини (Ит). Но купата на дамите в континенталната конкуренция мъчно ще измие срама от историческия провал на България в международния комерсиален шампионат. А и обстоятелствата са малко по-различни от показаните с непотребна патетика.

" Изживях доста прочувствено триумфа на българските девойки в европейската Златна лига. Припомних си младежките години. Скачах, виках. Особено на женски мач - по този начин не съм се радвал от дълго време. На мачове на мъжкия народен тим и по-скоро сме изживявали сходни страсти. Но при дамите беше възприятие, което не сме изпитвали отдавна " , съобщи разгорещено президентът на родната федерация (БФВ) Любомир Ганев.

Странно, в случай че единствено преди три години женският народен тим също завоюва Златната лига. Както през 2018 година, и в този момент триумфът дава опция на отбора ни да взе участие в " Чалъндж " шампионата на интернационалната федерация (FIVB) и през него да се бори за влизане в женския вид на Лигата на нациите. Тогава националките ни съумяха да пробият в елита, само че на идващия сезон се оказа, че тази летва е прекомерно висока и страната ни зае последното 16-о място, озовавайки се назад в изходна позиция.

А кои са по-скорошните мотиви за позитивни страсти, свързани с мъжкия ни тим, също не е доста ясно. През последните три години представянето на " лъвовете " донесе низ от разочарования на почитателите - като се стартира от пропуснатия мачбол през лятото на 2019 година против Бразилия във Варна (който щеше да донесе олимпийска квота за игрите в Токио 2020), премине се през 11-ото място на Евроволей `19 (най-слабото класиране на България в шампионата на Стария континент след 1987 г.) и се стигне до все по-трагичното показване в Лигата на нациите.

От преобразуването на Световната лига през 2018 година отборът ни, който пет пъти бе 4-ти в истинския формат на шампионата на FIVB (1994, 2004, 2006, 2012, 2013), е в непрекъснат декаданс. В дебютния сезон на Лигата на нациите нашите завоюваха 6 победи от 15 мача и се класираха 11-и измежду 16-те участника. През 2019 година " трикольорите " записаха 5 триумфа и слязоха едно място по-надолу във финалното нареждане.

 

За да се стигне до резила през 2021 година

 

(турнирът през 2020-а беше анулиран поради пандемията от COVID-19), когато България стигна до своето дъно. 13 провали от 15 мача (десет от които без извоюван гейм), третата най-тежка загуба в целия шампионат (19:25, 15:25, 12:25 против Полша), втората най-тежка точкова разлика в гейм (9:25 в третата част при 0:3 против САЩ) и предпоследно място в крайното класиране (2-13, 7 т.). По всички изброени индикатори по-слабо от нас се показа единствено абсолютният новобранец Австралия (1-14, 2 т.).

" Естествено, това подмладяване на тима неизбежно ще докара до изгубени мачове, само че пък в последна сметка ние имаме дълготрайна цел. Това е да класираме тима на олимпийските игри в Париж `24 и рано или късно това подмладяване трябваше да се случи - проучва шефът на БФВ Ганев след втората седмица от шампионата в Римини. - Можем освен да извлечем позитиви, само че и да си сверим часовниците къде се намираме. Да забележим, че нашите подрастващи, новите състезатели би трябвало да играят с по-голямо самочувствие, с по-малко боязън от съперника, по-малко боязън от персонални неточности. И естествено треньорският щаб би трябвало да направи по този начин, че да извлече максимума от всеки един играч. "

За страдание, нито една от очакванията на президента не се оправда. Тъкмо противоположното - във всеки идващ дуел избраниците на Пранди

 

играеха все по-страхливо и демотивирано,

 

а той самият изглеждаше толкоз беззащитен да им вдъхне убеденост, че в един миг от изтощение захвърли досието си на пода.

Евентуалното пояснение, че тимът ни бе сполетян от куп контузии и на процедура игра със своите Б и В сформира, издиша - нали точно това ще са играчите, на които ще се разчита да донесат олимпийска квота за игрите през 2024 година? А срамните резултати неизбежно са нанесли тежка психическа контузия на множеството млади гении, които скоро мъчно ще си повярват, че могат да са конкурентоспособни на международния хайлайф. И несъмнено купата на дамите от Златната лига няма да я излекува.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР