В края на миналата година бившата електроцентрала GES-2 се превърна

...
В края на миналата година бившата електроцентрала GES-2 се превърна
Коментари Харесай

Руски галерии останаха празни, артистите оттеглиха творбите си

В края на предходната година някогашната електроцентрала GES-2 се трансформира в новото културно средище на Москва - музей на изкуството, създаден с концепцията да конкурира лондонския Tate Modern. Славата обаче продължи единствено няколко месеца.

Ако през днешния ден човек се разходи из залите на музея в съветската столица, ще се сблъска с празни стени - голяма част от творбите вече липсват. 

" Не е време за модерно изкуство, когато хора умират и се пролива кръв. Не можем да се преструваме, че животът продължава да е естествен ", споделя пред The Guardian Евгени Антуфиев - съветски актьор, който е изискал творчеството му да бъде отстранено от GES-2 след началото на съветската инвазия в Украйна.

Само преди няколко месеца - през декември, президентът Владимир Путин бе измежду първите гости на обширните и богати галерии на новия арт център. Днес обаче гледката е напълно друга и ясно показва културното отцепление на страната от света.

" Трябва да прекратим илюзията, че всичко ще се върне към метода, по който е било преди войната. Да пием коктейли на откривания на изложения, до момента в който убиват хора, наподобява незаконно ", продължава Антуфиев.

Една от най-ценните творби при откриването на музея бе " Santa Barbara - A Living Sculpture ". Работата изследва връзките сред Русия и Съединени американски щати. След 24 февруари обаче създателят ѝ, исландецът Рагнар Кяртансон, е измежду мнозината актьори, които вземат решение да се дистанцират от GES-2. Музеят заема ясна позиция, че няма да употребява своята сцена, с цел да се опълчи на нашествието на Русия в Украйна. И си поема следствията от това.

" Много хора призоваваха да се заеме по-категорична позиция, имаше отворени писма към GES-2 и други музеи да излязат с изказване по тематиката, само че наподобява това би било опасност за тяхното битие, " споделя Франческо Манакорда - някогашен живописен началник на фондацията, която ръководи арт пространството. Той подава оставката си директно след началото на войната.

" Да бъдат изложени произведения срещу войната е невероятно ", прибавя Манакорда и припомня, че в Русия към този момент да заемаш позиция против " военната интервенция " на Кремъл е срещу закона. През март Народното събрание одобри решение, съгласно което разпространението на " подправени " вести по отношение на протичащото се в Украйна се санкционира с до 15 години затвор.

Друга постройка, която ще остане празна през идващите седмици, е съветският павилион на Венецианското биенале. Традиционно той събира във Венеция съветския политически и културен хайлайф по време на може би най-престижното ревю в света.

Още в първите дни от войната съветски актьори афишират, че няма да съставляват страната си на биеналето, а роденият в Литва куратор на павилиона Раймундас Маласаускас непосредствено подава оставката си. 

" Стана ни ясно, че няма по какъв начин да бъдем във Венеция, тъй като павилионът е на Руската федерация. Дори и да сме на италианска почва, той остава зависещ на съветското министерство на културата ", споделя Маласаускас.

Според Марат Гелман, дълготраен колекционер на съветско изкуство, само тези съветски актьори, които заемат ясна и открита позиция срещу войната, ще бъдат добре пристигнали в Европа. 

След като Кремъл въведе законовите промени, с които не разрешава рецензиите против военните дейности в Украйна, стотици актьори напущат страната. Сред тях е и Антонина Баевер: " Избягах от Москва, която се трансформира в Мордор, " споделя тя с отпратка към зловещия град от " Властелинът на пръстените ":  " За мен нямаше друга алтернатива - нямаше по какъв начин да остана там и да запазя безмълвие, а поради дейностите ми, нямаше да остана свободна още дълго. "  

" Единственото съветско изкуство, което остава съответстващо сега, е това, което се опълчва на войната. За него влизаш в пандиза от 15 дни до 15 години. "  

През март Путин разгласи, че " страната му е влезнала в културна борба със Запада " и съпостави отношението към съветската просвета в чужбина с изгарянето на " нежеланата литература " от нацистките поддръжници в Германия. 

За свободно заемане на позиции от страна на културните колоси в страната не може и да се приказва. Болшой спектакъл разгласи, че ще показа серия от представления в поддръжка на " военната интервенция " в Украйна, а спектакъл " Олег Табаков " сложи голяма писмен знак " Z " на фасадата си в центъра на Москва.

Все още има и актьори, които се опълчват на нашествието макар заканите.

Александра Скочиленко бе задържана преди седмица, откакто получи обвинявания, че е заменила цените в магазин в столицата с послания против военните дейности на Кремъл. Очакват я до 10 години затвор поради " дискредитиране " на армията.



Миналия вторник класически концерт против войната бе пресечен от полицията по време на осъществяване на пианиста Алексей Любимов - той изсвири последните ноти от " Impromtu Op 90 No 2 " на Шуберт, до момента в който " чиновниците на реда " стояха до него на сцената. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР