В края на май Франция официално забрани кратките полети, ако

...
В края на май Франция официално забрани кратките полети, ако
Коментари Харесай

Испания може да последва Франция със забрана за кратки полети

В края на май Франция публично забрани късите полети, в случай че те могат да бъдат дейно заместени от влакове. Условието е пътуването с железниците да не лишава повече от два часа и половина и да има по няколко пътувания дневно.

В края на май Франция публично забрани късите полети, в случай че те могат да бъдат дейно заместени от влакове. Условието е пътуването с железниците да не лишава повече от два часа и половина и да има по няколко пътувания дневно.

Според разнообразни медии и Испания обмисля сходен ход. Мотивът още веднъж е понижаване на нездравословните излъчвания, които се отделят при полетите. Такава стъпка за първи път беше препоръчана преди две година, като беше включена в Дневния ред за 2050 година на подалия оставка министър председател Педро Санчес.

Проучване, извършено от Mabrian, демонстрира, че общото количество излъчвания на CO2, генерирани от въздушния превоз през 2022 година, възлиза на почти 54 хиляди тона. Това би представлявало 132% нарастване спрямо 27 хиляди тона, които биха били издадени от влакове, които биха изпълнявали маршрутите, отговарящи на изискванията.
Реклама
На първо място като евентуално неразрешен полет се подрежда този сред столицата Мадрид и Барселона. Разстоянието сред двата града е 630 км, а с трен дистанцията мужду тях се изминава почти за два часа и половина. Общият брой на полетите по този маршрут за последните 12 месеца е 5744, което го прави и най-често изпълняваният полет в страната. Въпреки това се оказва, че има повече оферти за пътешестване с трен сред двата града в сравнение с със аероплан, а билетът е и със приблизително три евро по-евтин. Проучване на националния транспортьор Iberia обаче твърди, че този маршрут действително съществено подкрепя локалната стопанска система. Според самолетната компания единствено линията Мадрид-Барселона е съдействала с 329 млн. евро, а настрана са основани и към шест хиляди работни места.

Правителствените оценки сочат, че евентуалната възбрана може да понижи излъчванията на парникови газове с до два милиона тона. Замяната на самолетите с влакове може да сътвори и други преимущества. Едно от тях е по-краткото изцяло време на пътешестване. Пътуването по въздух изисква доста по-ранно идване на летището, а нормално те се намират отвън града, което се дължи на шума от самолетите. Влаковете от своя страна идват на гари, които обичайно се намират в центъра на града, не изискват по-ранно идване на гарата, което понижава цялостното време за пътешестване на пасажерите.
Свързани публикации Забраната за къси полети във Франция влезе в действие 29 май 2023, 13:47 Бързи влакове против самолети в Европейски Съюз - сложна задача за Брюксел 12 февруари 2023, 06:02
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР