В края на годината изтича давността на неизползвания отпуск от

...
В края на годината изтича давността на неизползвания отпуск от
Коментари Харесай

В края на годината изтича давността на неизползвания отпуск от 2020 г.

В края на годината изтича отминалостта на неизползвания отпуск от 2020 година , припомнят от ИА „ Главна ревизия по труда “

Всички дни отпуск, независимо дали са отсрочени или не за идната календарна година, могат да се употребяват до края на двегодишната им давност с позволение от работодателя.

Трудовото законодателство регламентира, че всеки служащ е задължен да употребява платения си годишен отпуск до края на календарната година, в границите на която той се поставя. Работодателят има обвързване да осведоми служащите при започване на годината за полагаемите дни и за дните, които са останали от миналата година и да ги поучава да ги декларират и употребяват. Работодателят би трябвало да сътвори и ред за използването на отпуските.

По искане на работниците  и чиновниците част от платения отпуск може да се отсрочи и да се употребява през идната календарна година, само че единствено със единодушието на работодателя. По значими индустриални аргументи работодателят също би могъл да отсрочи част от отпуска, само че той е задължен да обезпечи използването на най-малко половината дни отпуск в годината, за която се поставя, а останалите – най-късно доникъде на идната. Работникът и служителят може след този период с 14-дневно предупреждение да употребява трансферираните дни като в тази ситуация не е належащо единодушието на работодателя. При прекъснати трудови правни отношения служащият има право на обезщетение за дните, които не са погасени по отминалост.
 
Ако служащият или служителят употребява различен тип отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и други отминалостта стопира.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР