В края на годината Дневник спази традицията си и се

...
В края на годината Дневник спази традицията си и се
Коментари Харесай

Много скоро ще разберем кой действително управлява страната

В края на годината " Дневник " съблюдава традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 година Отговорите през днешния ден са на Тони Николов - мъдрец и публицист, основен редактор на портала " Култура ", в специфичната тематика " Годината "

С какво ще запомните българската политическа 2017 година?

- С четири " невъзможности ": с невъзможността на Българска социалистическа партия да пристигна на власт; с невъзможността на ГЕРБ отново да бъде на власт и да не заплати прекомерно висока цена за това; с невъзможността да имаме мощен парламент, без " умна " демократична опозиция; с възходящата неспособност да имаме същинска правова страна, до момента в който не се разсекат зависимостите сред правосъдна власт, прокуратура и сенчести корпоративни ползи.

Коя е думата на тази година в България? (Жана Попова предложи в " Култура " да е " постцензура " )?

- Може би " операция " (или пост-манипулация) – предвид на популистките прения по изборите и редица околосъдебни и политически практики в последно време. Има огромен късмет тя да е и думата на 2018 година

Защо в края на 2017г. ръководещите се заеха да търсят отговорни за " незаконната приватизация "?

- Явно умората " да се реформира промяната " (в настоящето) се трансформира в " реформиране " на близкото минало с прокурорски средства. А инак политическата сметка е елементарна: питаш високо за " Техноимпекс ", с цел да не те питат за " Булгартабак ", а попитат ли те, казваш, че няма " политическа воля ". За каквото и да било. Преходът е тази ловна територия, където всеки " отстрел " наподобява законен в очите на мнозина.

Какъв е приносът на Обединените патриоти в ръководещата коалиция?

- " Национално-модернизационен ". Иначе, без напъните на Валери Симеонов, на ГККП " Калотина " несъмнено щеше още да се употребява " обичайна българска тоалетна ", породила преди време културен скандал поради една апаратура на чеха Давид Черни в Брюксел.

Как оценявате Бойко Борисов в новата му роля на " посланик и геополитик " /по израз в медиите/? Изненадва ли с нещо министър-председателят в третия си мандат?

- Мисля, че самият Бойко Борисов е сюрпризиран от тази си нова геополитическа роля. И освен той. Знаете, че в Брюксел се споделя вица по какъв начин министър председател от Западните Балкани стопира в коридорите на комисията Жан-Клод Юнкер с думите: " Всичко съм мислил, че е допустимо в тази Европа, само че не и това: Борис (Джонсън) да напусне, а Борисов да ръководи напускането ". Политиката е една изненада.

Чия партия е ГЕРБ?

- На най-голямата властова мрежа в страната. Иначе – на водача си Бойко Борисов.

Чия партия е Българска социалистическа партия?

- Определено не е партия на труда. По-скоро партия на носталгията, капитализирана от кръга към Корнелия Нинова.

Чия партия е Движение за права и свободи?

- Продължава да е партията на Ахмед Доган, построена върху добре познатите табиети на пашалъка.

Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев?

- Година на старанието в политическата подготовка. Близка по успеваемост до положението на бойната ни авиация сега.

Има ли фактически разделяне на управляващите?

- Уви, налице е и противоположната наклонност – към все по-нарастващо обединение. Поне доста скоро ще разберем кой фактически ръководи страната.

Европейска страна ли е България 10 години след влизането в Европейския съюз?

- Европейска - да, само че с отчетливи евроазийски попълзновения.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (682)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР