В края на февруари единадесет държави-членки на Европейския съюз (ЕС)

...
В края на февруари единадесет държави-членки на Европейския съюз (ЕС)
Коментари Харесай

България и 10 страни от ЕС в Алианс за ядрена енергия: Ново бъдеще за ядрената енергетика на Европа

В края на февруари единадесет държави-членки на Европейския съюз (ЕС) се ангажираха да " засилят съдействието " в региона на нуклеарната сила, като обявиха, че това ще помогне на Европа да понижи зависимостта си от изкопаемите горива.

България, Хърватия, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Холандия, Полша, Румъния, Словакия и Словения дадоха обещание " да поддържат нови планове " наред със съществуващите нуклеарни централи, се показва в изказване, оповестено по време на срещата на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Стокхолм, оповестява „ The New American “, представен от румънския „ Rador “.

" Ядрената сила е един от многото принадлежности за реализиране на нашите цели в региона на климата, за произвеждане на електрическа енергия за облекчаване на потребителското търсене и за сигурност на доставките ", обявиха министрите.

Освен това министрите от 11-те страни разгледаха опциите за по-тясно научно съдействие в региона на нуклеарната енергетика и за продан на най-хубави практики за решение на въпроси, свързани с сигурността.

Френската акция

Франция, която от дълго време зависи от атомната сила, поведе акцията за подсилване на европейските връзки в региона на нуклеарната енергетика.

Преди срещата на министрите от кабинета на министъра на екологичния преход Агнес Пание-Рунашер обявиха, че задачата на Франция е да " сътвори нуклеарен алианс " и че главната цел на алианса е да " структурира съдействието по цялата нуклеарна верига на цената " и да даде на Европа " всички принадлежности за реализиране на въглеродна индиферентност до 2050 година "

Алиансът за нуклеарна сила се надява да " ускори индустриалното съдействие в развиването на европейския нуклеарен капацитет ", да обмисли " взаимни индустриални планове " за нови технологии като дребни реактори, да насърчи научните проучвания и нововъведенията и да откри " единни стандарти за сигурност в сходство с най-хубавите интернационалните практики ".

В диалог с публицисти след срещата Пание-Рунашер означи: " Това беше доста добра полемика, която оказа помощ да се откроят общите проблеми. Те са свързани с нововъведенията и новите реактори, уменията и лицензирането на нови уреди ".

Париж твърди, че нуклеарната енергетика може да помогне на Франция и на останалата част от Европа да реализират задачите си в региона на климата, изключително за производството на " зелен " водород за превоза и индустрията.

Въпросът за нуклеарната сила обаче раздели Европа, като някои страни от Европейски Съюз гневно се опълчват на нея.

Основните критици на нуклеарната енергетика са Германия и Испания. Всъщност Австрия, Германия и Люксембург се опълчиха в Стокхолм на развиването на нуклеарната енергетика в Европа. Бяха изразени опасения по отношение на сигурността и радиоактивните боклуци.

" Ако желаеме да спечелим конкуренцията с изменението на климата, би трябвало да сме бързи ", съобщи министърът на енергетиката на Люксембург Клод Турмс, като добави, че построяването на новите нуклеарни блокове ще отнеме 15 години. " Това е доста повече идеология, в сравнение с деловитост ", добави той.

Въпреки че Швеция не подписа взаимното изказване, тя взе участие в срещата и изрази интерес да се причисли към групата. В последна сметка Стокхолм избра да резервира неутралитет по въпроса, който провокира различия. Освен това до момента Италия е изразила интерес да се причисли към алианса, като Пание-Рунашер още веднъж съобщи, че групата остава отворена за нови членове.

Промяна на пазара на електрическа енергия

Понастоящем Европейски Съюз разисква и цялостна смяна на пазара на електрическа енергия, която раздели блока.

Въпреки че Франция предложи дълготрайни контракти за доставка на сила на обезпечени цени, които съгласно нея биха подтикнали производството на нуклеарна сила, Германия е твърдо срещу сходна мярка.

Понастоящем Франция, Швеция и Унгария употребяват нуклеарна сила, до момента в който други страни като Полша желаят да построят първите си реактори.

През януари тази година Европейски Съюз отпусна 242 млн. евро на Финландия, с цел да сътвори за първи път запас против химически, биологични, радиологични и нуклеарни закани, който да се употребява от всички държави-членки, съгласно изказване на финландското държавно управление.

" Агресивната война на Русия против Украйна удостовери нуждата от усилване на готовността на Европейски Съюз в региона на ХБРЯ (химическа, биологическа, радиологическа и нуклеарна енергия) ", съобщи европейският комисар за ръководство на рецесии Янез Ленарчич.

Запасът ще включва животоспасяващо съоръжение и медицински консумативи, като противоотрови и измерватели на радиация, които са предопределени за отбрана на лицата, които реагират първи, и на цивилното население, оповестиха от Министерството на вътрешните работи на Финландия.

Финландия има 1300 км граница с Русия и е ситуирана покрай балтийските страни. Страните от този район се притесняват, че ескалацията на спора в Украйна може да докара до потребление на нуклеарни оръжия или до нуклеарна повреда.

" Запасите, които ще бъдат основани във Финландия, ще подобрят стратегическата подготвеност на Европейския съюз и готовността му да реагира на разнообразни типове закани, изключително в Северна Европа и района на Балтийско море ", се споделя в изказване на финландския министър на вътрешните работи Криста Микконен.

Резервът, подготвен за потребление от 2024 година, ще разреши доставките да бъдат изпращани в регион на злополучие или рецесия в границите на 12 часа след приемане на предложение за помощ, се споделя в изказването.

В продължение на години Финландия натрупва големи количества национални запаси от артикули от първа нужда като зърно, гориво и медикаменти, откакто губи към 10% от територията си в интерес на Съветския съюз след опит за руска инвазия по време на Втората международна война.
Среща на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Стокхолм
И в Азия наклонността е същата

Междувременно в Азия Япония, под управлението на министър-председателя Фумио Кишида, разгласи, че възнамерява да разчита на нуклеарната сила, с цел да " подхрани светлото бъдеще " след нуклеарния случай във Фукушима през 2011 година Правителството на Кишида е готово да " усили оптимално потреблението на съществуващите нуклеарни реактори " в границите на нов политически проект, позволен от консултативна група за " зелена " промяна предходната година. Ядрената енергетика още веднъж ще има жизненоважен принос към енергийния микс на Япония. Реакторите, спрени през 2011 година, ще бъдат пуснати още веднъж, като срокът им на употреба ще бъде продължен над настоящия предел от 60 години. Планът също по този начин приканва за подмяна на изведените от употреба електроцентрали с " новаторски " реактори от последващо потомство и даже за създаване на нови такива " според от бъдещите условия ".

През 2022 година Токио претърпя няколко огромни спирания на електрозахранването на фона на възходящия напън върху японската електропреносна мрежа. Сметките за електрическа енергия в метрополията Голямо Токио също се покачиха, като съгласно оценките междинното домакинство е платило 9 126 йени (67 долара) през декември предходната година, което е с 22% повече от 7 485 йени (55 долара) през същия месец на 2021 година

В подтекста на енергийната рецесия Япония разгласи народен интервал на сетуден (пестене на електроенергия) на 1 декември за целия зимен сезон до края на март 2023 година

Д-р Наото Касахара, експерт по структурно инженерство на нуклеарни реактори в Токийския университет, съобщи пред „ The Straits Times “, че нуклеарната сила е от значително значение за енергийната сигурност, както и за постигането на " зелените " цели на Япония до 2050 година

" Ако Япония не продължи да рестартира или да строи нови реактори, ще става все по-трудно да се поддържа нуклеарната промишленост и да се обезпечават човешки запаси ", сподели той. /БГНЕС

-----------------------------

Раду Поп за " The stiripesurse "
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР