В края на декември нерешен остава въпросът за ключовата инвестиция

...
В края на декември нерешен остава въпросът за ключовата инвестиция
Коментари Харесай

Нерешен остава въпросът за ключовата инвестиция в Дуловско

В края на декември неуреден остава въпросът за основната инвестиция за близо 80 милиона евро в Дуловско , на която се разпореждаха големи очаквания за възкръсване на района. Решение на общинските съветници преди празниците стопира процедурата, а излаз от обстановката остава в завещание за идната година. Става въпрос за разработваните от немска компания залежи на каолин и кварцов пясък в землищата на селата Колобър и Секулово
Минните действия са почнали още през лятото. До суровината се чака да се стигне след две години работа, а геоложките изследвания датират от 2000-а година . Проектира се и фабрика, която ще обработва суровините до произвеждане на първокачествен артикул за стъкларската и керамичната промишленост.

От „ Каолин “ ЕАД вършат поръчка фабриката да бъде една от най-модерните в света . Разчетите демонстрират разкриването на стотици работни места. Всичко това на този стадий може да се окаже мираж поради отхвърли на Общинския съвет в Дулово да продаде 236 дка частна общинска благосъстоятелност на предприятието.

Една от следващите покупко-продажби, нужна за инвестицията. Според кмета на Дулово доктор Юксел Ахмед рискът за понижаване на размера ѝ е напълно действителен



Председателят на Общинския съвет Невхис Мустафа съобщи, че проблем с „ Каолин “ няма . От 2019 година били подкрепили 29 докладни мемоари, свързани с предприятието и бъдещата инвестиция. И като споделя подкрепили - 29 са съветниците в Дулово, като 15-ината от Движение за права и свободи гласоподават на последното съвещание с „ въздържал се “, а останалите 14 на ГЕРБ със – „ за “. Категорична е, че решението им не е политическо. 



По думите на кмета на Дулово тези 236 дка са терени, на които също има находище на каолин и желанието на немците е с изключение на добивна активност, на част от тях да бъдат построени и транспортните ленти, които ще са връзката със завода за преправка.

В пространството се появи и информация, че за тези общински терени имат апетити и други вложители с желанието там да бъде построена индустриална зона.

От „ Каолин “ ЕАД дадоха отговор, че основният изпълнителен шеф Волф Харлфингер на този стадий ще се въздържи от изказвания и мнения по тематиката.

Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР