В края на 2022 в ЕП избухна най-големият корупционен скандал

...
В края на 2022 в ЕП избухна най-големият корупционен скандал
Коментари Харесай

Корупционни скандали: може ли ЕП да изчисти имиджа си?


В края на 2022 в Екологичен потенциал избухна най-големият корупционен скандал за последните години - така наречен " Катаргейт ". През 40-те години, откогато съществува Екологичен потенциал, е имало и други афери. Може ли в този момент институцията да почисти имиджа си?

Ева Кайли в Екологичен потенциал

Месец откакто бе оголен най-големият корупционен скандал в, нови и нови информации за така наречен " Катаргейт "  продължават да раздрусват Брюксел. Тази седмица белгийската евродепутатка Мари Арена се отхвърли от поста си отпред на Комисията по отбрана на човешките права, откакто призна, че не е съобщила за служебно пътешестване до Катар. Страната, която бе хазаин на Световното състезание по футбол в края на 2022, е упрекната в предоставяне на подкупи на евродепутати, за да повлияят на политически решения в Европейски Съюз. Катар отхвърля. Арена прецизира, че нейният случай не се проверява от управляващите, а става дума за административна неточност.

, а белгийската полиция иззе 1,5 милиона евро. Повечето бяха освободени малко по-късно. А четирима от задържаните получиха обвинявания няколко дни по-късно, в това число. На пленарното съвещание при започване на идната седмица се чака публично да бъде свален имунитетът на четиримата упрекнати.

Редакцията предлага
Животът след " Катаргейт "

След първичния потрес от мащаба на обвиняванията, към този момент се вършат проекти за промяна, която да предотврати сходни случаи в бъдеще. Скандалът провокира невиждана имиджова рецесия за Екологичен потенциал и Европейска комисия.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола предложи на ръководителите на парламентарните групи проект от 14 стъпки. " Честност. Независимост. Отговорност ", написа малтийката в Туитър. " Ще продължим напред бързо. " Нейните предложения включват адаптационен интервал за някогашни членове на Екологичен потенциал, в който те би трябвало да спрат да употребяват връзките си за лобистка активност. Друга мярка ще бъде възбраната на неофициални другарски групи между евродепутати и представители на трети страни. Ще бъдат затегнати и разпоредбите за отчитане на срещите с лобисти - всички депутати ще би трябвало да разгласяват информация за срещите си, вместо единствено по-висшестоящите, както беше до момента.

Очаква се предложенията на Мецола да бъдат показани в Страбург в понеделник. Редица парламентарни групи обаче я подлагат на критика. Според Зелените, Левите, ляво-центристките социалисти и демократите, препоръчаните правила не са задоволително строги.

Последният от редица кавги

Когато сходен скандал се развихри в различен парламент, никой не желае разпускането на институцията, разяснява немският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд пред Дъждовни води.  " Корупционен скандал в Европейския парламент обаче незабавно кара политици като Найджъл Фараж и Виктор Орбан да настояват, че всички там били корумпирани и този парламент трябвало да бъде закрит ", споделя Фройнд.

Той признава, че е бил отчаян от " Катаргейт ", само че не и шокиран. Това надалеч не е първият корупционен скандал в близо 40-те години, откогато съществува Европейският парламент, споделя Фройнд. През 2011 Екологичен потенциал беше разтресен от аферата със законовите ремонти. Тогава репортери се показаха за лобисти и предложиха пари на евродепутати против законови ремонти.

По-малките нарушавания на вътрешния устав на Екологичен потенциал постоянно остават несанкционирани. Германският евродепутат приказва за 24 сходни случая в последните 10 години - никой от забърканите в тях не е бил глобен.

Според Фройнд разкритията към " Катаргейт " са част от една по-мащабна " просвета на безотговорност ". Освен това, както показва депутатът от Зелените, болшинството в Екологичен потенциал в предишното неведнъж е гласувало срещу промените за бистрота. Някои евродепутати, най-вече от десницата, предизвестяват за въвеждането на тежки бюрократични правила, които биха отблъснали евентуални претенденти. Фройнд обаче не приема тези причини: " Извинете, само че концепцията, че някой няма да се кандидатира за Европейския парламент, тъй като би трябвало да попълни няколко формуляра, е просто абсурден мотив. "

Евродепутатите се кандидатират " поради парите "?

Един от постоянно подложените на критика аспекти на парламентарния живот е надбавката за разноски в размер на близо 5000 евро на месец, която се прибавя към великодушната годишна заплата. Членовете на Екологичен потенциал не би трябвало да оповестяват по какъв начин се изразходват тези средства - нещо, което съгласно " Трансперънси интернешънъл "  трябва да се промени.

" Това притегля хора да работят като евродепутати - а тези, които са в ЕП основно поради парите, са по-склонни да приемат подкупи ", съобщи пред Дойче Веле Шари Хайндс от " Трансперънси интернешънъл ".

" Катаргейт "  хвърли светлина върху редица проблеми в Екологичен потенциал, изяснява Хайндс. Един от тях са незадоволителните правила за срещи сред парламентаристи и неправителствени организации, които не фигурират в Регистъра на Европейски Съюз за бистрота. Всички структури, които не са в този лист, не би трябвало да могат да се срещат с депутати, споделя Хайндс. Друг проблем е обвързван със отбраната на сигнализиращите за нередности, която съгласно Хайндс към момента е прекомерно слаба.

За " Трансперънси интернешънъл "  предложенията на Мецола са положителни, само че големият недостатък, е че все още се разчита на " самоприлагане ". Фройнд акцентира същия проблем, като приканва за външен, самостоятелен орган, който да постанова спазването на разпоредбите.

Дали " Катаргейт " е евентуална повратна точка за Народното събрание? В момента доста членове на Екологичен потенциал наподобяват заинтригувани да изчистят интернационалната му известност допустимо най-бързо. Въпросът е дали тази воля ще бъде все по този начин мощна, когато препоръчаните промени бъдат гласувани през идващите месеци. " Надявам се, че болшинството ще бъде налице ", споделя Фройнд. " Ако ме попитате през днешния ден дали съм сигурен, че това ще се случи? Не, не съм сигурен. "

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР