В края на 2022 г. Столична община е възложила на

...
В края на 2022 г. Столична община е възложила на
Коментари Харесай

Столична община удължи чистенето на "Красна поляна" с инхаус договор за 4.7 млн. лв.

В края на 2022 година Столична община е упълномощила на две общински сдружения инхаус контракти за 6 млн. лева От тях 4.7 млн. лева са за " Софекострой " (преди " Чистота Искър " ) за събиране на боклука в " Красна поляна ". От 2015 година регионът е в ръцете на общинското сдружение. Съмненията са, че продължава практиката за превъзлагане на действия към предприемача Румен Гайтански
На общинското сдружение " Софекострой " (познато повече като " Чистота Искър " ) му е мъчно да се раздели с боклука на " Красна поляна ". Преди осем години то подписа контракт за почистването на региона, до момента в който. С анекс контракта на " Чистота Искър " от 2015 година бе продължен до 2023 година, макар че стана ясно, че то превъзлага дейностите на компании, свързани с предприемача Румен Гайтански-Вълка. Тази година пък носи още веднъж добра вест за общинското сдружение - с инхаус контракт (т.е. без да се организира конкурс), общината отново му е дала почистването на " Красна поляна ", за още една година или до 2024 година Сумата е 4.7 млн. лева без Данък добавена стойност, а договорът е подписан в края на декември 2022 година

С това разплатените средства по инхаус контракти със " Софекострой " стават над 8 млн. лева за цялата 2022 година Още 13 млн. бяха дадени на сдружението по същия метод и в това число за строителни действия и поддръжка през 2020 и 2021 година Всъщност точно ".

Отделно, в края на декември Столична община е сключила инхаус контракти с другото си общинско сдружение - " Софинвест " за разнообразни действия - строителен контрол, консултантски услуги, надзор, проучване на канализационни мрежи и други за близо 800 хиляди лева без Данък добавена стойност (виж по-надолу).
Реклама Здраво за боклука
Сключването на подобен вид контракти не е нелегално - има малка врата в Закона за публичните поръчки, която разрешава възлагането на така наречен in-house (вътрешни) поръчки. Чрез тях Столичната община може без търг и обществено съревнование да дава пари на " Софекострой " примерно за избрани задания, както да вземем за пример прави Агенция " Пътна инфраструктура " с " Автомагистрали ". Друг е въпросът до каква степен сдруженията разполагат с нужната техника и потенциал, с цел да правят тези действия.

По принцип в тези инхаус поръчки не би имало нищо неприятно, в случай че съответното сдружение в действителност изпълняваше дейностите, за които му се заплаща. Много постоянно обаче това не е по този начин, а скрито се дават пари на други компании. През 2019 година да вземем за пример се оказа, че столичното сдружение е прехвърляло действия на компанията " Грийн партнърс " на Вълка за почистването на три столични квартала. Те са били регистрирани като " разноски за външни услуги ", а договорите са били за наем на техника.

Макар и кметът Йорданка Фандъкова да даде тогава твърда поръчка, че това ще спре, подозренията дали се пренасочват действия към компании на Вълка остават - във финансовия доклад на сдружението за 2021 година второто най-голямото разходно перо (след това за личен състав за 6.2 млн. лева.) още веднъж е това за " външни услуги ". От " Софекострой " Очаквайте на уеб страницата на " Капитал " подробна информация какво излиза наяве от предоставените документи.

Макар и да получава разнообразни поръчки и надлежно суми от общината, " Софекострой " е на загуба от 718 хиляди лева през 2021 година Във въпросното спомагателното съглашение (за почистването на " Красна поляна " до 2023 г.) пишеше, че част от подготовката на " Чистота Искър " за осъществяване на дейностите в кварталите е " обезпечаване на нужната профилирана техника със лични средства на сдружението, наета, както и с контракти за лизинг със период от 7 години ". С това на процедура се отваря малката врата, употребена през 2019 година - превъзлагането на активността на " Грийн партнърс " посредством контракти за наем на техника.
Реклама
Новият инхаус контракт със " Софекострой " е със период от 1 януари 2023 година до 1 януари 2024 година Подробности какви тъкмо ще са дейностите, периодичността на почистването, условията за техника и други липсват точно тъй като договорът е от вида " инхаус ".
За един месец - 800 хиляди лв.
Другата интензивност на общината, която прави усещане в последно време, са договорите със " Софинвест ". По принцип мъчно можете да разберете с какво тъкмо се занимава то, както и какъв брой души работят в него, в случай че влезете на уеб страницата му. През декември 2022 година обаче точно на него са предоставени няколко и разнообразни действия, които възлизат на 777.5 хиляди лева без Данък добавена стойност. Те са следните:

Строителен контрол и инвеститорски надзор за корекцията на река Владайска в избран сектор в " Овча купел " - 129 хиляди лева Срок: до ноември 2023 година И за друга част (до стадион " Славия " ) - още 42 хиляди лева Аварийни действия, свързани с рекултивация и понижаване на Депо " Враждебна " - 250 хиляди лева, до края на януари Обследване и диагностика на канализационни мрежи - 121 хиляди лева от началото до края на януари Инвеститорски надзор на контракт за ремонт на покриви на детска градина и детска ясла - 6500 лева до ноември Консултантска услуга и сформиране на отчет за сходство при строителство на контактната мрежа сред " Московска " и " Аксаков " - 14 хиляди лева за януари Остойностяване на направените към плана количествени сметки за бул. " Рожен " - 35 хиляди лева до края на ноември Обследване и сформиране на механически паспорти на четири домове за остарели хора в София - 180 хиляди лева със период до февруари 2023 година

През октомври 2022 година общината е сключила и още един инхаус контракт със " Софинвест " за 448 хиляди лева, излиза наяве от информация в Агенцията за публични поръчки. Сумите, които дава общината през последните години по този вид контракти, не е дребна. Въпросът обаче остава в това какво се предлага против нея и до каква степен отговорностите се извършват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР