В края на 2022 г. мнозина направиха своите прогнози за

...
В края на 2022 г. мнозина направиха своите прогнози за
Коментари Харесай

На планетата се обещава срив на световния пазар и съпротива срещу долара

В края на 2022 година мнозина направиха своите прогнози за идната година. Това е нормална процедура за банките. Датската банка „ Саксо “ постоянно разгласява базова прогноза за идната година, с цел да задържи клиентите и да ориентира вложителите. Пълно е със сдържани оценки. Паралелно с това обаче излизат по този начин наречените „ Скандални предсказания “, в които анализатори, които не са съгласни с изводите на главната прогноза, могат да дадат своята картина на света.

Обикновено " Скандалните предсказания " имат детайл на фикция и се сбъдва единствено в половината случаи. Но тази година са доста по-различни от базовата линия за същата година и, явно, са в действителност откровени. Резюмето към отчета изяснява: „ Нашите скандални прогнози не са нашите базови прогнози за това какво ще се случи през новата година. По-скоро те са предопределени като упражнение, което да ни насърчи да мислим какви непредвидени събития могат да раздрусат нашия свят и финансовите пазари.

И по този начин, какво ни предвещават Стейн Якобсен и неговият екип от водещи банкови експерти?

Военна стопанска система и ускорена деглобализация

Експертите назовават 2022 година бездънен инфлационен потрес за целия свят. Основната причина за това обаче не е СВО, а свръхреакцията на политиците по отношение на пандемията от 2020 и 2021 година Събитията в Украйна бяха допълнение и ускориха общото утежняване на икономическата обстановка, само че не и причина за нея.

Анализаторите считат, че обстановката ще бъде тежка. Централните банки на европейските страни към този момент споделят, че се пробват да се борят с инфлацията, само че в действителност няма да бъдат прекомерно ревностни в това. Това е по този начин, тъй като в дълготраен проект едно мощно задлъжняло държавно управление съвсем постоянно ще се стреми към муден и тежък банкрут, а не към строги икономии. Тежестта на инфлацията ще падне върху елементарните европейци.

Друга опасност, която екипът от анализатори регистрира, е колапсът на международния пазар в устрема към основаване на суверенна стопанска система от най-големите страни в света. Виждайки политическата неустойчивост, „ въоръжаването “ на $ и зависимостта от външни доставки, страните ще стартират да основават промишлености и предприятия на своя територия, с цел да обезпечат личната си отбранителна дарба. Това ще се отнася както за директното произвеждане на оръжия, по този начин и за понижаване на зависимостта от тези технологии, които страните към момента не имат. Например от тайвански компютърни чипове и полупроводници.

Съдейки по отчета, СВО в Украйна беше изненада за европейската общественост. Политическият и бизнес хайлайф бяха под въздействието на Норман Ейнджъл, който през 1910 година написа бестселъра „ Голямата заблуда “. В него той излага рационални причини, че Европа не може още веднъж да бъде въвлечена в сериозна война. Казват, че взаимноизгодната търговия през предходните десетилетия се е раздула до големи размери и е довела до просперитета на света.

Неудобната истина, разкрита с началото на СВО е, че взаимната търговия също има своите граници. Пацифистите бяха възмутени: за какво да се биете, когато можете спокойно да се конкурирате и да търгувате? СВО стартира, наред с други неща, вследствие на обстоятелството, че стана невероятно да се търгува спокойно и да се конкурира. Под въздействие на това разбиране, след края на Втората международна война, Западна Европа попада под утешителния чадър на американската войска, както директно, по този начин и посредством необятно присъединяване в НАТО. След края на Студената война целите на европейската национална защита избледняха още повече. Те се концентрираха главно върху „ войната против тероризма “. И в този момент европейските столици са изправени пред риска Съединени американски щати изцяло да изоставят старите си отговорности към Европа. А анализаторите считат това за допустимо след хипотетично помирение сред Украйна и Русия.

Според отчета, през 2023 година членовете на Европейски Съюз може да тръгнат за основаване на въоръжени сили на Европейски Съюз. Ако това решение бъде взето, ще има съответна стратегия за основаване на изцяло оборудвани и подготвени за разрастване наземни, морски, въздушни и галактически оперативни сили, които ще бъдат финансирани в размер на 10 трилиона евро до 2028 година Финансирането ще отиде до последните запаси, насъбрани от Европа през последните 20 години. Първичните сили за бързо разрастване на Европейски Съюз ще се появят до 2025 година с присъединяване на повече от 20 държави-членки на Европейски Съюз. За да финансира новите въоръжени сили, Европейски Съюз ще емитира облигации на Европейски Съюз, които ще бъдат финансирани въз основа на представянето на Брутният вътрешен продукт на всяка страна членка.

Световна политика, Франция и анти-Брекзит

Докладът приказва доста за обстоятелството, че милитаризацията на стопанските системи се дължи на „ въоръжаването “ на $. Замразените съветски активи са единствено първият акт на превръщането на международните аварийни валути в оръжие. Банковите анализатори виждат съпротивата на другите страни против $ по много необикновен метод. Мнозина спекулират, че китайският юан може да стане новата аварийна валута, само че специалистите на „ Саксо “ се съмняват в това. Тяхното подозрение е, че Китай до момента не е проявявал интерес да се откаже от трансграничния финансов надзор.

Признавайки продължаващото въоръжаване на щатския $ от държавното управление на Съединени американски щати, съдружниците отвън Съединени американски щати ще се отдалечат от щатския $ и МВФ и ще се насочат към основаването на собствен личен Международен клирингов съюз и нов авариен актив въз основа на концепциите на икономиста Джон Мейнард Кейнс. Това е истинска концепция от времето преди Споразуменията от Бретън Уудс, които доведоха Съединени американски щати до международна финансова мощност.

Новата валута, съгласно пророчеството на специалистите, ще бъде индексирана за кошница от конвертируеми артикули, в която най-голямо тегло има суровият нефт. Валутите на страните членки ще бъдат обменени за новата аварийна валута по закрепени обменни курсове и поправени съгласно относителните придвижвания по настоящите сметки сред страните членки. Всички страни-членки на новосъздаденият валутен съюз, ще се отдръпват от МВФ. А страни като Саудитска Арабия и Хонконг ще спрат да обвързват своите валути с щатския $. Така световното икономическо съдействие в границите на Г-20 ще се раздели на страните от Г-7 и страните от БРИКС. Банкерите се стопираха и на съответни страни, като предвидиха най-близкия политически сюжет за тях.

Когато френският президент Еманюел Макрон беше определен за втори мандат през май 2022 година, той вярваше, че може да изведе Франция на основния път към промени. Това обаче беше преди законодателните избори през юни 2022 година, когато неговата партия и съдружниците му изгубиха безспорното си болшинство в Народното събрание, принуждавайки Макрон да прави взаимни отстъпки. Изправено пред мощната съпротива от страна на левия алианс НЮПС и крайнодясното Национално обединяване на Марин льо Пен, държавното управление се чака да няма различен избор с изключение на да одобри главните закони и бюджета за 2023 година по бърза процедура и по-късно да разгласи оставката на Макрон. Оставката му ще отвори вратите на Елисейския замък за десния претендент Льо Пен.

Банкерите считат, че ситуацията за Англия е неподходящо. Лиз Тръс се провали, като облекчи налозите и ограничи потреблението. Но 2023 година също ще бъде сложна за министър-председателя Сунак, защото неговата строга фискална стратегия потапя страната в съкрушителна криза с внезапно повишаване на безработицата. Последният гвоздей в политическия ковчег на Сунак ще бъде отсроченият бюджетен недостиг, който също пораства внезапно със свиването на данъчните доходи. Те имат вяра, че лейбъристко държавно управление ще пристигна на власт през третото тримесечие, като дават обещание да проведат референдум за „ Антибрекзит “ към 1 ноември 2023 година Привържениците на връщането в Европейски Съюз ще завоюват.

Европейците също би трябвало да чакат надзор на цените и други строги ограничения през 2023 година, защото съвсем всички войни донесоха надзор на цените. Във Франция комуналните услуги ще банкрутират и ще бъдат национализирани. Това ще бъде резултат от жертван опит на западни чиновници да наложат таван на цените на силата от Русия. Може би в във Англия и Съединени американски щати ще бъде основан нещо като нов Национален ръб по цените и приходите.

Контролирането на цените без решение на главния проблем освен ще усили инфлацията, само че и ще докара до риск от скъсване на обществената тъкан и колапс на европейската общественост заради утежняване на виталния стандарт, липса на тласъци за произвеждане и погрешно систематизиране на запаси и вложения.

Икономика, злато и храна

Днес инфраструктурата на центровете за данни, нужна за обслужване на цифровата стопанска система, продължава да пораства бързо и тези центрове биха могли да употребяват към 20% от международната електрическа енергия през идващите десетилетия. В същото време капацитетът за енергиен напредък е мощно стеснен – от една страна, от опитите за понижаване на потреблението на изкопаеми горива, а от друга, от неналичието на други възможности като вятърна и слънчева сила.

На този декор анализаторите предвиждат, че през 2023 година притежателите на огромни софтуерни компании и други технофилски милиардери ще бъдат разочаровани от неналичието на прогрес в развиването на нужната енергийна инфраструктура, която би им разрешила да създадат нужния енергиен преход. В новата енергетика ще бъдат вложени рекордни средства, а дали ще са сполучливи, анализаторите на банката не бързат да предвиждат. Но съгласно тях през 2023 година златото ще нарастне след сложната за него година през 2022 година, когато доста вложители бяха разочаровани от неспособността му да нарастне - даже когато инфлацията скочи до 40-годишен връх. Оказва се, че ключът към задържането на капацитета на златото е неправилния консенсусен залог на пазара, че инфлацията ще бъде краткотрайна. Някои от страните може да обмислят златния стандарт.

Това е подкрепено от прогнозата, че с настъпването на пролетта Китай ще реши да се откаже от политиката си на нулев ковид, рекламирайки дейно лекуване и евентуално даже нова ваксина. Китайското търсене още веднъж ще докара до внезапен скок в цените на суровините, което ще докара до внезапно повишаване на световната инфлация, изключително на фона на все по-слабия щатски $. Що се отнася до храните, доста страни, в това число тези в Европейски Съюз, ще би трябвало фрапантно да понижат потреблението на месо.

Повече от една трета от международните култури се употребяват за храна на животните, а към 80% от земеделските земи в света се употребяват за паша, някои от които са някогашни гори и даже тропически гори. Това води до зашеметяваща загуба на биоразнообразие. Заедно с други въздействия върху околната среда, като ерозия на почвата и замърсяване на локалните водни запаси както от скотски боклуци, по този начин и от несъразмерна приложимост на фуражни торове. В международен мащаб производството на храни съставлява една трета от въглеродните излъчвания на планетата, а потреблението на животни за произвеждане на месо е два пъти по-замърсяващо от растителното произвеждане.

Един от създателите на отчета пресмята, че за реализиране на задачата за нулеви излъчвания до 2050 година потреблението на месо ще би трябвало да бъде понижена до 24 кг на човек годишно, в съпоставяне със сегашната междинна стойност от към 70 кг. Така че може би в близко бъдеще страните от груповия Запад ще хранят своите жители със скакалци и други високопротеинови аналози на говеждо и свинско месо. И, несъмнено, по остаряла традиция Русия ще бъде упрекната за всичко.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР