В края на 2021 – поредната рекордна година за ипотечното

...
В края на 2021 – поредната рекордна година за ипотечното
Коментари Харесай

По 121 хил. лева средно средно теглят българите за жилище

В края на 2021 – следващата рекордна година за ипотечното кредитиране в България, в която новоизтеглените ипотечни заеми приближават 5 милиарда лв. - сума, която в никакъв случай не е била отпускана в границите на година досега, консултантите на Кредит център предвиждат и добра 2022 година, в която евентуално и този връх ще падне.

В края на 2021 година лихвите по жилищните заеми са в границите на 2.3% – 2.8%, което още веднъж е връх за най-ниски лихви на българския ипотечен пазар.

Въпреки двете талази на Коронавирус пандемията, в стопанската система доста браншове продължиха да работят добре и заетите в тях интензивно се включиха на пазара на недвижими парцели и ипотечно кредитиране и образуваха растеж към 17% по отношение на 2020 г.

Средният размер на заемите се повиши единствено с към 5% и доближи 121 000 лв., макар растежа на цените на парцелите и повишеното търсене на по-големи и по-скъпи жилища. Този дребен растеж на междинния размер се дължи на по-голямото самоучастие, което огромна част от клиентите избират да дадат поради високата инфлация и таксите, които банките вкараха за свръхналичности по сметките на физически и юридически лица.

При % на финансиране, желан от клиентите, остава диапазонът сред 70% и 80% от цената на парцела, като има повишаване на интереса към финансиране сред 80 и 90% най-много при купуващите ново строителство.

При потребителските заеми лихвените равнища в края на 2021 година се движат сред 4.3 и 6.5%, като и там имаме растеж на изтеглените потребителски заеми по отношение на 2020 с към 10%.

2022 година чакаме да резервира лихвените равнища от 2021 година и при ипотечните, и при потребителските заеми, като по-добри предложения ще виждаме в обособени промоционални интервали на банките през годината, показват още от Кредит център.

Ръстът на пазара на ипотеки чакаме да бъде към 10%, макар високата база на 2021 година, главно заради продължаващия огромен интерес към покупка на жилища в огромните градове на страната. При потребителските заеми чакаме растеж към 8% през 2022 г.

Покупките на парцели в градеж ще се усилват и през 2022 година, като новите планове ще генерират интерес с положителни местоположения, положително систематизиране на жилищата и по-големи пространства, отговаряйки на новите критерии на купувачите, повлияни и от Коронавирус рецесията.

През 2022 година ще се търси по-висок % финансиране – към 75% - 85% от цената на парцелите, ще се резервира и усили ползата към покупка на къщи в огромните градове и до 30-40 км към тях, покупка на тристайни и по-големи жилища.

Въпреки растежа на цените на парцелите в огромните градове, ползата за покупка ще се резервира, като главен мотор ще са спестяванията на популацията (депозитите надвишават 61 милиарда лева) и положителните лихви по ипотечните заеми.

Кредит център поучава клиентите си да бъдат деликатни със задлъжняването си, да не надскачат опциите си и деликатно да избират най-хубавия за тях кредитен артикул.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР