В края на 2001 г. имаше две събития, които разтърсиха

...
В края на 2001 г. имаше две събития, които разтърсиха
Коментари Харесай

Как Западът позволи на Китай да изяде обяда му

В края на 2001 година имаше две събития, които раздрусаха света, написа BBC.

По това време светът се бе вторачил в протичащото се след 9 септември. Но тъкмо три месеца по-късно, на 11 декември 2001 година, Световната комерсиална организация (СТО) бе в центъра на събитие, което имаше още по-голямо въздействие върху 21 век — събитие, което промени живота на повече хора по света в сравнение с терористичните офанзиви против Америка.

Въпреки това малко на брой знаят какво се случи, още по-малко точната дата. Приемането на Китай в Световната комерсиална организация промени играта за Америка, Европа и огромна част от Азия — и за всяка друга страна, която притежаваше скъпи запаси като нефт и метали.

Събитието, което не притегли изключително внимание, имаше епично геополитическо и икономическо значение. То провокира основния дисбаланс зад международната финансова рецесия. Политическото неодобрение от преместването на работни места от производството към Китай раздруса страните от Г7.

Обещанието на политиците, в това число на някогашния президент на Съединени американски щати Бил Клинтън, гласеше че, " вносът на една от най-важните полезности на демокрацията, икономическата независимост ", ще разреши на най-населената страна в света да последва пътя и към политическа независимост. " Когато хората има опцията освен да мечтаят, само че и да осъществят тези фантазии, те ще упорстват и за правото си на глас ", сподели той.

Но тактиката се провали. Китай стартира изкачването си до сегашния си статут на втората най-голяма стопанска система в света — и е тръгнала по пътя към отнемането на короната от Съединени американски щати.



Американският търговски представител Шарлийн Баршевски, която бе виновна за договарянията по включването на Китай в СТО, съобщи предходната седмица, че китайският стопански модел " обори до някаква степен " западното виждане, че " не може да имаш новаторско общество и цялостен политически надзор ". " Не може да се каже, че новаторският потенциал на Китай бе усъвършенстван от икономическия модел на страната. Но наподобява, че това, което Западът смяташе за несъвместими системи, се оказа, че не е наложително да са такива ".

До 2000 година икономическата роля на Китай бе сведена от най-големия производител на евтини, пластмасови артикули.

Изкачването на Китай до върха на международната търговия възвести солидна световна промяна. Мощната композиция от работната мощ на Китай, високотехнологичните фабрики в страната, и специфичното отношение сред китайското държавно управление и западните интернационалните корпорации промени лика на планетата.

Армия от евтина китайска работна ръка стартира да създава стоките, които са в главната на виталния стандарт на Запада. Китай бързо се настани в доставните вериги на най-големите компании в света. Икономистите назовават това " потрес при предлагането " и в действителност бе шокиращо. Ефектите от смяната към момента се усещат по света.

Интеграцията на Китай в международната стопанска система се счита за доста икономическо достижение, в това число и поради премахването на рисковата беднотия в страната. Преди Поднебесната империя да стане част от СТО, 500 млн. души живееха в рискова беднотия. След като стопанската система набъбна 12-кратно в долари, през днешния ден броят им е нула. Чуждестранните запаси на страната пък набъбнаха 16-кратно до $2,3 трлн.



През 2000 година Китай бе седмият максимален експортьор на артикули в света, само че бързо доближи до номер едно. Годишният напредък на стопанската система, към този момент 8 % преди включването ѝ в СТО, доближи пик от 14 %.

Контейнеровозите са непреодолимата движеща мощ на международната търговия. Пет години след влизането на Китай в СТО броят на корабите, които влизат и излизат от китайски води, се удвои от 40 млн. на над 80 млн. До 2011 година той доближи 129 млн., а предходната година бе 245 млн. И въпреки че половината от контейнерите, които доближават крайбрежията на Китай, са празни, съвсем всички напущат страната цялостни със артикули.

Поднебесната империя доста разшири и железопътната си инфраструктура — от 4 700 км през далечната 1997 до 161 хиляди км през 2020 година, трансформирайки се в най-голямата в света. Тя към този момент свързва 99 % от градовете с население от над 200 хиляди души.

В допълнение към забележителната логистична система, Китай се нуждае и от материали като метали, минерални и изкопаеми горива, с цел да поддържа индустриалния взрив. Един от най-важните материали бе стоманата. През 2005 година Китай се трансформира за първи път в чист експортьор на стомана, а малко по-късно зае и първата позиция. През 90-те производството на стомана в страна бе към 100 млн. тона годишно, а през 2020 година към този момент надвиши 1 милиарда тона. Подобен взрив се регистрира и при голям брой други материали.

Поднебесната империя се трансформира и водач в износа на облекла, мебели, играчки и електрически уреди.

Китайският министър, който бе виновен за приемането на Китай в СТО, заключи последните две десетилетия: " Не имам вяра, че приемането на Китай в СТО бе историческа неточност, унищожила работни места [за Съединени американски щати и Запада] ", сподели Лонг Йонгту. " Но мога да призная, че изгодата не бе равна ".

За западните страни има един проблем: американските политици не съумяха да плануват неизбежната конкуренция от страна на Китай в някои браншове. Но съгласно Лонг Йонгту обвиняванията не вземат решение проблемите. " Ако не бе Китай, американската индустриална промишленост щеше да се реалокира в Мексико ", счита той.

В резюме, светът бе трансформиран преди 20 години. Успехът за Китай бе голям. Стратегията на Запада се провали. И вместо Китай да се приближи до Запада политическите, Западът се доближава стопански до Китай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР