В края на 20-те години на 20 век, Луис Бунюел и

...
В края на 20-те години на 20 век, Луис Бунюел и
Коментари Харесай

Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството ~ Луис БУНЮЕЛ

В края на 20-те години на 20 век, Луис Бунюел и Салвадор Дали сътворяват филмите „ Андалуското куче ” (Un Chien Andalou, 1929) и „ Златният век ” (L'Age d'Or, 1930). Тяхната взаимна работа ражда златната класика на сюрреалистичното кино, а двамата велики испанци разрушават разпоредбите в изкуството с едно блестящо художествено средство – абсурда. В своята забележителна кариера Бунюел основава 35 кино лентата, измежду които „ Ангелът разрушител ” (1962), „ Дневникът на една камериерка ” (1964). Филмът с Катрин Деньов  „ Дневна хубавица ” е отличен със “Златен лъв ” на кинофестивала във Венеция през 1967г., а режисьорът споделя: „ Историята на „ Дневна хубавица ” е историята на последователното изгубване на нравствения ориентир. ” През 1972 година лентата „ Дискретният сексапил на буржоазията ” печели Оскар за чуждоезичен филм.

 Portrait of Luis Buñuel (1900-1983) by Salvador Dali, 1924, Museo Reina Sofía

Преди да стартираме да губим паметта си, въпреки и частично, не можем да си дадем сметка, че тя в действителност е основата на целия ни живот. Живот без памет не би бил живот, също както разсъдък без опция за изява не би бил разсъдък. Нашата памет е целостта ни, разсъдъкът на дейностите ни, възприятията ни. Без нея сме нищо. 

Паметта непрестанно е заливана от въображението и мечтанието и заради изкушението да имаме вяра в действителността на въображаемото ние трансформираме най-после лъжата в истина. Което прочее не е от огромно значение, тъй като са еднообразно изживени, еднообразно персонални. 
Из „ Последен мирис ”

Неумолимата възбрана – доста пъти съм го повтарял – поражда възприятие за грях, което може да бъде доста сладостно.

Времето не трансформира нещата. Човек живее в себе си. Пътешествията не съществуват. 
Из „ Последен мирис ”

Презирам педантизма и жаргона.

Възрастта е нещо, което няма значение, в случай че не сте кашкавал.

За да се достигне красотата, постоянно са нужни три условия – вяра, борба и обладаване.
Из „ Последен мирис ”

Бог и Родина – безпогрешна двойка, чийто връх, що се отнася до терор и пролята кръв, не може да бъде надминат от никого.

Слава богу, към момента съм атеист.

Ако в тази минута някой ми потвърди, че Бог, в цялото негово зарево, съществува, това не би трансформирало нито един аспект от моето държание.

Сюрреалистите ги беше малко грижа за това, че с цел да влязат в историята на литературата и живописта, на първо време трябваше да преправят света и да трансформират живота. И това беше най-важното и неосъществено тяхно предпочитание.

Обичам маниите, от време на време описвам за някои от тях. Те оказват помощ да живееш. Мъчно ми е за хората, които нямат такива.

Обичам точността – навярно това е фикс идея. Не си припомням в миналото да съм закъснявал. Ако дойде по-рано, разтъпквам се в близост, до момента в който не пристигна минутата, в която би трябвало да почукам на вратата.

Бедните работници. Мамени и на всичко от горната страна бити! Работата е проклинание, Сатурно! Долу работата, която би трябвало да вършиш, с цел да преживяваш. Тази работа не ни прави чест, както твърдят – тя единствено цялостни търбусите на свините, които ни експлоатират. Затова пък онази, която вършиш за наслаждение и по предопределение, облагородява индивида. Би трябвало всички да могат да работят по този начин. Виж ме: аз не работя. И да ме обесят, отново няма да работя. А виждаш, живея – живея зле, само че без да работя.
От „ Тристана ”

Обичам севера, студа и дъжда. В този смисъл съм същински испанец. Роден в страна, където е доста топло, не зная нищо по-хубаво от големите влажни гори и мъглите.   

Не обичам политиката. Вече четиридесет години нямам никакви илюзии. Повече не й имам вяра.    

 Luis Buñuel by Man Ray, 1929

 Luis Buñuel on the set of Tristana, 1970

 Luis Buñuel and Catherine Deneuve on the set of Tristana, 1970

 Luis Buñuel, late 1970s

 Luis Buñuel and Edith Scob on the set of La Voie Lactée, 1969

 Luis Bunuel, Michel Charrel and Catherine Deneuve on the set of Belle de jour, 1967

 Luis Buñuel, Delphine Seyrig and Fernando Rey on the set of Le charme discret de la bourgeoisie, 1972

 Luis Buñuel on the set of Tristana, 1970

 Luis Buñuel by Jean-Claude Pierdet, 1960

Снимки: theredlist.com
Картина: museoreinasofia.es

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР