В Котел бе отбелязана 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта

...
В Котел бе отбелязана 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта
Коментари Харесай

Котел отбеляза 115 години Независимост

В Котел бе маркирана 115-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Денят се празнува като формален празник на страната от 1990 година На 22 септември (5 октомври остарял стил) през 1908 година във Велико Търново нашите родолюбиви предшественици афишират Независимостта на България с манифест на княз Фердинанд I. Независимостта е приета от Османската империя и Великите сили напролет на 1909 година На този ден България е оповестена за царство, а княз Фердинанд I приема купата „ цар на българите ”.

По мотив 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България кметът на Котел – Коста Каранашев и екипа му и ръководителят на Общинския съвет – Христина Чолакова сервираха, венци и цветя пред паметника на Георги Раковски.

По-рано денем градоначалникът насочи своя привет към жителите на общината през обществените мрежи като напомни обстоятелства от този значим исторически миг и прикани младото потомство котленци да пазят независимостта и да се гордеят със своята татковина.

„ Нека в този празничен ден с реверанс да си спомним за дедите ни и си пожелаем да бъдем почтени техни наследници. Да съхраним, написаната от тях история и пренесем през вековете мъдростта и жаждата им за независимост и самостоятелност. В ден като днешния не ни остава нищо друго, с изключение на да повторим казаното в Прокламацията за оповестяването на независимостта: „ Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ! ”, се споделя в приветствения адрес на Каранашев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР