Тома Неверни е един от дванадесетте ученика на Господ Исус

...
Тома Неверни е един от дванадесетте ученика на Господ Исус
Коментари Харесай

В „Думи на надежда“ за утвърждаващите примери от Томина неделя

Тома Неверни е един от дванадесетте ученика на Господ Исус Христос. Според евангелията, той е измежду тези, които в първата неделя след възкресението не е бил дружно с останалите, когато Господ им се явява. Тома освен се съмнява, че Той е жив, само че и декларира:

„ Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите, и не сложа ръката си в ребрата Му, няма да допускам. И след осем дни учениците Му отново бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана посред, и рече: Мир вам! Тогава сподели на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми и не бъди безверен, а набожен. Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой! Исус му споделя: Понеже Ме видя, Томо, ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали. А Исус извърши пред учениците още доста други знамения, които не са вписани в тая книга. А тия са написани с цел да повярвате, че Исус е Христос, Божият Син, и, като вярвате, да имате живот в Неговото име “. /Евангелие от Йоан 20: 25 – 26/

На какво ни учи този епизод от живота на деятел Тома през днешния ден и заслужено ли е наименуван Неверни, избра за тематика на своята графа „ Думи на вяра “ свещеник Живко Тончев от черква „ Благовестие “.

Той обръща внимание на обстоятелството, че прозвището Неверни не би могло да се отнася единствено за Тома, поради че другите възпитаници, когато научават от дамите, отишли на гроба, че Исус е възкръснал също не са повярвали. „ В Писанията дори се загатва, че на учениците това са се сторили празни приказки “, напомня проповедникът.

По думите му, значим миг от историята е, че Тома не е бил дружно с останалите възпитаници при явяването на възкръсналия Исус. „ Думата черква няма смисъла на постройка, съгласно Библията. Тя идва от гръцката дума еклисия и значи заседание. Събирането на хората, които имат вяра в Христос и са обединени дружно от тази има вяра е в основата. Това така наречен Божието семейство. В евангелията се загатва, че Тома не е бил в събранието и по тази причина не е видял Господа. В живота на вярващия, общуването им е доста значимо, тъй като това ги построява. Вятърът може да прекърши една фиданка, само че не може да прекърши цяла гора. Хищниците, когато подгонят стадо, атакуват животното, което се е отделило и не е с останалите. По същия метод е значимо да сме част от общността, наречена черква. Това не е гаранция, че в нея ще намерим идеални хора, само че че можем да се построяваме взаимно, посредством Божието слово и да се поддържаме с цел да растем във вярата. Пример за това са и самите възпитаници на Исус – Петър е бил емоционален и бърз да приказва преди да намерения Симон Зилот е бил въстаник, Матей бирник, Йоан и Андрей са били наречени Синове на гърма и така нататък Нормално е хората да са разнообразни и да имат разнообразни отзиви. Обединяващото и изменящото хората в църквата е Господ Исус Христос “, споделя свещеник Тончев.

На въпросите идват ли моменти на подозрения във вярата, какво вършим в сложните условия и слуша ли Господ думите ни, чуйте отговорите от свещеник Живко Тончев в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР