В концерта от цикълаТрадиции и съвременност“ на 10-ти декември(неделя)от 19.00ч.в

...
В концерта от цикълаТрадиции и съвременност“ на 10-ти декември(неделя)от 19.00ч.в
Коментари Харесай

Константин Илиевски: За публиката трудната, но изключително красива симфония на Малер, трябва да звучи елегантно и да заведе всеки в неговата собствена история!

В концерта от цикъла„ Традиции и актуалност “ на 10-ти декември(неделя)от 19.00ч.в градската концертна зала ще имаме опция да чуемСимфония № 4от Густав Малер.

Симфониятае композирана в интервала от 1899 до 1900 година, макар че включва ария, в началото написана през 1892 година

Срещаме ви с диригента Константин Илиевски и мецосопраното Юлия саврасова, които репетират със Симфониета Враца за идното музикално събитие.

Чуйте в прикачения звуков файл:



Фрагменти от тази ария, „ Das himmlische Leben “ (Небесният живот) се чуват в първите три елементи, преди да бъде изпята напълно от солист в четвъртата част.

Както по-малка по оркестровка, по този начин и по дължина, спрямо по-ранните симфонии на Малер, Четвъртата симфония в началото е планувана да бъде в шест елементи, редуващи се сред три инструментални и три вокални.

Окончателната форма на симфонията, стартирана през юли 1899 година в Bad Aussee и приключена през август 1900 година в Maiernigg, е в четири елементи.

Премиерата е изпълнена в Mюнхен на 25 ноември 1901 година, дирижирана персонално от Малер с Кaim Orchestra. Същата година, премиерно е изпълнена и в Берлин, а на идната година – през 1902, и във Виена. През 1930 година, е изработен запис на симфонията в осъществяване на японски оркестър, дирижиран от Хидемаро Конойе, който е и първият запис на симфония на Малер. Някои тематики и претекстове в Четвъртата симфония се срещат и във Втората, Третата и Петата симфонии на Малер.

Солист в програмата ще бъдемецосопраното Юлия Саврасова, която идва от Виена, особено за концерта.

Билетите са в продажба в Билетен център „ Гъбката “ до хотел „ Хемус “, тел.0896718303, 0899827060.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР