В контекста на подготовката за предстоящите избори, въпросът за машинното

...
В контекста на подготовката за предстоящите избори, въпросът за машинното
Коментари Харесай

Експерти: Нужен е анализ на големия брой недействителни бюлетини при избори

В подтекста на подготовката за идните избори, въпросът за машинното гласоподаване и евентуалните промени в Изборния кодекс провокира обилни диспути измежду политически анализатори и специалисти. Бившият ръководител на Централната изборна комисия /ЦИК/ Александър Андреев и Цветелина Пенева, акцентираха своятя угриженост по отношение на препоръчаните промени в изборния развой .

Андреев акцентира пред „ NOVA “, че машинното гласоподаване остава предизвикателство , както е забелязано на локалните избори, и че въвеждането на промени в Изборния кодекс директно преди гласуването не е добра процедура. „ В момента би следвало рамката, която имаме, да остане в този си тип “, съобщи той, наблягайки потребността от непоклатимост в изборния развой.

Цветелина Пенева също изрази сходни отзиви добавяйки, че смяна в изборното законодателство би могла да затрудни както администрацията, по този начин и гласуващите. Тя подчертава на казуса с рекордния брой невалидни бюлетини и предложи потребността от консенсус сред политическите партии за връщане на машинното отчитане на резултатите, както и усъвършенствана организация и образование на гласоподавателите от страна на ЦИК и партиите.

Дебатите за машинното гласоподаване и промените в изборното законодателство идват в миг, когато политическата среда в България е изключително сензитивна. Предложенията за промени в Изборния кодекс провокираха опасения по отношение на евентуалното им влияние върху прозрачността и честността на изборния развой .

Експертите акцентират значимостта от непоклатимост и доверие в изборната система , изключително в подтекста на възходящата политическа поляризация. Измененията в законодателството би трябвало да бъдат премислени деликатно и приложени за възстановяване на демократичния развой , а не за реализиране на краткосрочни политически цели.

Предстоящите избори ще бъдат сериозен тест за изборната система на България, като ще отразят освен политическите настроения на популацията, само че и способността на страната да организира обективен и транспарантен избирателен развой .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР