В коментар по повод актуалните данни за политическите нагласи и

...
В коментар по повод актуалните данни за политическите нагласи и
Коментари Харесай

В. Стойнев: Очаквам политическият проект на Слави Трифонов да последва съдбата на партиите на Янев, Бареков и Марешки

В коментар във връзка настоящите данни за политическите настройки и ръководството, оповестени преди ден от организация " Алфа рисърч ",  Веселин Стойнев , който е заместник- основен редактор на българското издание на сп. " Икономист ", коментира в ефира на " Хоризонт "   слабото показване измежду гласоподавателите на десните извънпарламентарни партии (РБ, " Да, България " и " Нова република " ), както и на партия " Воля " на Веселин Марешки.
Като означи, че сумарният резултат на десните извънпарламентарни сили  е четири и половина %, Стойнев разяснява, това е резултат първо от разделянето, което пристигна преди последните парламентарни избори и добави:

Тепърва следва решението по какъв начин оттук насетне ще вървят тези сили -  дали ще се сплотяват и под каква форма, имам поради " Да, България " и " Нова република ", какво ще прави Реформаторският блок -  там предстоят също партийни решения тази есен.

Действително част от изборните на по този начин наречената " обичайната десница " се отдръпнаха разочаровани още след изборите и може би част от тях са в тези 8%, които заявяват, че ще търсят друго политическо посланичество, друга част пък са някакъв въздържан електорат, въпреки и с омерзение, както споделяше преди време министър председателят Костов, на ГЕРБ.

При всички положения до края на годината би трябвало нещо да се структурира в по този начин наречената обичайната десница. Защото нейните гласоподаватели си остават един забележителен дял от популацията, само че остават политически непредставени  - съгласно разнообразни социолози става въпрос за сред 300 и 500 хиляди души. Това са най-вече градски, добре образовани поданици, за жалост, може би към този момент в една по-напреднала възраст  - по младото потомство, поколението на 20-30 годишните, няма такива привързаности и такива носталгични мемоари, даже в случай че щете от първите години на демокрацията, когато София и огромните градове бяха сини. А в този момент нищо синьо няма в Народното събрание, сподели Веселин Стойнев.

Той разяснява още, че спадът в поддръжката за партията Марешки " Воля " не е изненадваща, сходна орис са имали и други сходни партии:

Тук няма нищо изненадващо. Това е следващата партия " патица ", която се появява съвсем при всички избори  - в случай че си спомняте това беше Яне Янев, по-късно Бареков, в този момент Марешки, идващият ще бъде Слави Трифонов. Тези партии постоянно изгряват с някаква внезапна популистка вяра за отмъщение, за промяна на елита, за битка с корупцията./../..Разбира се, това не са устойчиви планове и те постоянно в един миг си свършват ролята и залязват, сподели Стойнев, като означи, че  Марешки към момента има лостове, които може да употребява, с цел да увеличи поддръжката си измежду гласоподавателите.

Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР