В Китай жените са кът. Много китайски мъже не могат

...
В Китай жените са кът. Много китайски мъже не могат
Коментари Харесай

Крадените булки на Китай


В Китай дамите са ъгъл. Много китайски мъже не могат да си намерят съпруги. В резултат търговията с хора и бизнесът с насилствените бракове процъфтява - жертва са дами основно от Виетнам, само че и от прилежащи страни.

Сапа е малко градче в северната планинска част на Виетнам наоколо до китайската граница. Градчето се прочу с идиличната си планинска природа и се трансформира в обичана туристическа дестинация. На всички фотоси от Виетнам могат да се видят постоянно усмихнатите девойки от народностната група хмонг с техните пъстри носии. Зад живописните кулиси обаче зее голяма пропаст. Тук непрекъснато изчезват млади дами. Във всяко село към Сапа майките, сестрите и съседите описват едно и също: " Момичетата изчезнаха в Китай ".

Китайската фамилна политика и последствията за съседите

В Китай има голям дефицит на дами. Въведената през 1979 година политика на " едното дете ", според която в едно семейство може да има единствено едно дете, както и желанието на фамилиите да имат за правоприемник наследник доведоха до всеобщи аборти на женските зародиши. Експертите пресмятат, че през 2020 година в Китай ще има 30 до 40 милиона повече мъже във възраст за брак. През октомври 2015 година политиката на едното дете беше публично прекъсната и фамилиите могат към този момент да имат по две деца. Но казусът ще продължи да съществува още дълги години. Безброй китайски мъже не могат да си намерят съпруги. Особено тези, които нямат задоволително пари, са с доста неприятни шансове за брак. В резултат търговията с хора и бизнесът с насилствените бракове процъфтяват - жертва са дами основно от Виетнам, само че и от другите прилежащи страни.



Виетнамка подписва полицейски протокол - до недоволство в полицията обаче се стига единствено в доста редки случаи



Отвлечени от близки хора

Засега не съществуват достоверни числа от Виетнам. " Знаем, че биват отвличани дами от всички райони на Виетнам. Предполагаме обаче, че огромен брой от случаите не са регистрирани ", споделя създателят на детската фондация Blue Dragon в Ханой Михаел Брозовски. Досега неговата фондация е помогнала на повече от 260 отвлечени дами да се завърнат назад в родината си. При това става дума за дами, които се съумели чак след години да дадат признаци на живот посредством интернет или посредством мобилните си телефони. След завръщането си във Виетнам доста дами описват все същата история. Че са били упоени и се събудили към този момент в Китай. Истината е малко по-различна, споделя Михаел Брозовски. По предписание похитителите не са непознати хора, а хора от близкото обграждане. " Знаем, че множеството похитители дълго време построяват връзки на доверие с жертвата си. И защото жертвите постоянно сами си приписват виновност, не желаят да признаят, че са били отвлечени от близки хора. А това затруднява предварителната защита ", споделя Брозовски.

Любовта като стръв

Има два типични сюжета. Похитителите дават обещание на дамите работа в Китай. А това е съществено предложение за виетнамските дами, които всекидневно се борят за оцеляване. Във втория вид похитителите се показват за кандидат-женихи и шармантни ухажьори. Михаел Брозовски споделя за един случай, при който млад мъж е поддържал любовна връзка с виетнамско момиче цяла година. Запознал се с нейното семейство. И чак след година отвлякъл момичето в Китай. Отвлечените дами се предават на " брачни медиатори " в Китай. 22-годишната екскурзоводка Чан от Сапа разказва заплахите. " Вече не знаем на кого да имаме вяра. Преди моята женитба хората ми споделиха да внимавам, годеникът ми да не ме продаде в Китай. Жените и девойките в селата към Сапа стават лесна жертва. Те не познават света и в никакъв случай не са били в някой град. Доверяват се доста бързо, когато някой е благ с тях ", споделя Чан.



Жертва на търговия с хора чака на китайско-виетнамската граница за отклоняване в родната й страна



Опасна традиция

Михаел Брозовски споделя, че от време на време и заможни дами с положително обучение също стават жертва на търговията с хора. Но бедността и отдалечеността на районите са съществени фактори на опасност. Освен това фамилиите в отдалечените региони по-трудно могат да получат помощ или да подадат недоволство в полицията. Похитителите знаят това. Един остарял, само че към момента практикуван обред измежду етническите малцинства също играе избрана роля. По традиция младите мъже " отвличат " изгората си и я държат три дни при себе си у дома, преди да изискат публично ръката й от родителите. А това води до там, че фамилиите реагират прекомерно късно, когато щерка им не се прибере вкъщи. Михаел Брозовски акцентира, че във Виетнам не са регистрирани случаи, при които самите родители продават дъщерите си.

Трудно завръщане

Дори и тези дами, които съумяват да избягат, дълго не могат да преодолеят контузиите. В някои случаи те биват признати с доста любов в фамилията. Но и в тези случаи детската фондация Blue Dragon оказва помощ на завърналите се и техните фамилии. " Много от отвлечените девойки не са имали право дълго да напущат жилището си в Китай. И след завръщането си не знаят по какъв начин да се оправят с новопридобитата независимост. Ние обясняваме и на родителите за какво завърналите си дами страдат от бодърствуване и други душевен контузии ", споделя психоложката Дин Ти Мин Чао. Реинтеграцията в фамилията от време на време не действа. Особено в дребните села. Жените биват стигматизирани. " Затова някои от тях идват в Ханой, където живеят в комуни с други дами със сходни ориси. Фондацията им оказва помощ в търсенето на благоприятни условия за подготовка и образование, с цел да могат все пак сами да градят бъдещето си ", акцентира Дин Ти Мин Чао.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР