В катедралния храм Св.Александър Невски се отслужава празничното богослужение

...
В катедралния храм  Св.Александър Невски се отслужава празничното богослужение
Коментари Харесай

Богослужението за Цветница – по телевизията, без върби, но с полиция пред храмовете

В катедралния храм " Св.Александър Невски " се отслужава празничното свещенодействие по случай Вход Господен в Йерусалим (Цветница), управлявано от българския патриарх Неофит в съслужение със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Мелнишкия свещеник Герасим.

В светата молитвена литургия са особено добавени молитвени прошения поради пандемията от ковид, съобщи БГНЕС.

Както е известно, църковното отбелязване на празника се трансформира в народен проблем, той като държавните управляващи не съумяха да убедят Светия Синод да затвори храмовете и литургиите да се излъчват отдалечено, както стана в по целя свят. В неделя сутринта българите осъмнаха с предизвестие на шефове на лечебни заведения да се въздържат от визити на черква, с цел да " не трансформираме дните за празнуване в дни за умиране ".

Цветница или " Вход Господен в Йерусалим " е един от най-големите християнски празници. Свързан е с тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим седмица преди Разпятието и Възкресението. Божият наследник бил посрещнат с палмови клончета и крясъци " Осанна! " от същите тези хора, които няколко дни по-късно щели да крещят " Разпни го! ".

Палмовите клончета по нашите ширини са сменени с върбови, които по традиция се освещават, а миряните ги отнасят у дома за здраве и благополучие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР