В канонизацията на Св. Теофана Басараб в Бурурещ участва и

...
В канонизацията на Св. Теофана Басараб в Бурурещ участва и
Коментари Харесай

Българската царица Теодора Търновска бе канонизирана за светица

В канонизацията на Св. Теофана Басараб в Бурурещ взе участие и Русенския митрополит Наум

Българската царицаТеодора Търновска беше канонизирана за светица, с името Св. благоверна Теофана Басараб, от Румънската православна черква. Тя е новата светица в календара на Румънската патриаршия, реши Светият синод на Румънската православна черква на свое съвещание на 17 февруари 2022 година

Канонизацията на Св. Теофана Басараб стана през днешния ден в Бурурещ на сцена до патриаршеската катедрала "Св. св. Константин и Елена ", която има и храмов празник. Тържествената литургия беше отслужена от патриарха на Румънската православна черква Даниил, в съслужение с Русенския митрополит Наум, с Видинския митрополит Даниил и с румънски йерарси. В края на Светата литургия се извърши църковната възхвала на новоканонизираната Св. благоверна кралица Теофана Басараб. За първи път се изпя тропарът на светицата и беше показана иконата с облика на преподобната, осведоми Българска телеграфна агенция.

Патриархът на Румънската православна черква Даниил насочи приветствено слово за "добре пристигнали " към двамата митрополити от Българската православна черква - Наум и Даниил. Последва и слово-отговор от българските архиереи.

На тържествената литургия участваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев.

Паметта на Св. благоверна Теофана Басараб ще бъде почитана на 28 октомври.

Теофана е монашеското име на българската кралица Теодора, първата брачна половинка на цар Йоан Александър, за която той се дами още до момента в който е диктатор в Ловеч през 1323 година Тя е била щерка на влашкия воевода Иванко Първи Басараб, а рожденото ѝ име е било Брайда.

Когато Йоан Александър става български цар през 1331 година, Теодора се реалокира в столицата Търново и ръководи дружно с него близо петнадесет години. Там продължава да предизвиква и поддържа развиването на книжнината - измежду забележителните ръкописи от този интервал е българският превод на византийската Хроника на Константин Манасий, в този момент съхранявана във Ватиканския музей и доста други.

В Похвала на цар Йоан Александър, съдържаща се в Софийския псалтир (Софийски песнивец, 1337 г.), Теодора е избрана като "благочестива жена ". От брака си с българския цар Теодора има четири деца - Михаил Асен, Йоан Срацимир, Йоан Асен Четвърти и Василиса. Царицата става ктитор на доста църкви и манастири, измежду които е и Басарбовският скален манастир край Русе.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум насочи през днешния ден слово след Светата Божествена литургия в деня на Светите равноапостолни Константин и Елена, с църковна възхвала на новоканонизираната Св. благоверна кралица преподобна Теофана (Теодора) Басараб. В словото се споделя: "Светлата пасхална наслада, която продължава да владее сърцата ни и насочва духовните ни сетива към Царството Божие, през днешния ден е още по-пълна и изобилна, тъй като Светата Христова Църква канонизира и тържествено популяризира в лика на Светите Божии угодници още един дивен очевидец и изповедник на името Христово: благоверната царицаТеодора Търновска - в монашество преподобна Теофана Басараб ".

"Радостни сме и благодарим на Всемилостивия Бог, тъй като през днешния ден, когато популяризираме Светите равноапостолни благоверни Константин и Елена, небесни настойници и на тази благолепна патриаршеска катедрала, в Църквата просиява още една благоверна кралица, която е обвързвана по едно и също време и с братския православен румънски народ, и с православния български народ ", сподели в словото си Русенският митрополит Наум.

Той означи в него, че за нас, като християни, новопрославената Св. Теофана ще има постоянно непокътнатото си място в църковната ни и народностна памет, оставайки нашата "Теодора, благочестивата кралица на великия цар Йоан Александър, приела монашеския благ облик под името Теофана ", на която в старобългарската версия на Синодика на Неделя православна постоянно ще се пее "вечна памет ". Защото православният български народ не може да не помни добрините й, и всичко това, което тя с толкоз доста обич е сторила за него. В паметта ни постоянно ще се помнят всеотдайните грижи на Св. благоверна Теодора за книжовното и културното развиване на Търновското царство, нейното интензивно ктиторство в интерес на храмовете и манастирите из диоцеза на Търновската патриаршия, в това число и в интерес на Басарбовския скален манастир в богохранимата ни Русенска епархия, дружно с всичко това, с което тя е съдействала за задачата на Светата Църква и още по-силното одобряване на християнството в нашата страна ".

"Заедно със Светите Параскева Епиватска и Димитър Басарбовски, от през днешния ден в лицето на Св. Теофана Басараб нашите приятелски православни църкви и нации получават още един общ молитвен покровител - още един нравствен мост и обединител в устрема си към висотите на християнския живот и героизъм, още един собствен правилен сателит по тесния път на спасението към Царството на безконечния живот. Вярваме, че със светостта и благочестието си, с образеца за ревнивост по Бога и отдаденост на делото на Неговата света Църква, който ни е оставила Св. преподобна Теофана, тя ще въодушевява и отсега нататък мнозина измежду нас към още повече усърдие в осъществяването на Христовия Завет, и ще предизвиква единството и взаимната обич сред Светите Румънска и Българска православни църкви ", акцентира в словото си Русенският митрополит Наум.

Канонизацията на българската кралица Теодора за светица от Румънската православна черква е важен миг и доста значим знак в отличните връзки освен сред двете църкви, само че и сред двете ни страни, сподели дипломат Радко Влайков на румънския патриарх.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР