В Канада препоръчаха да се пие по-малко алкохолНовите препоръки на

...
В Канада препоръчаха да се пие по-малко алкохолНовите препоръки на
Коментари Харесай

Здравните власти в Канада препоръчаха: Не повече от две питиета седмично!

В Канада предложиха да се пие по-малко алкохол
Новите рекомендации на канадските здравни управляващи към поданиците на страната са, че е най-добре е човек изобщо да не пие алкохол, а в случай че това е непостижимо, напитките не би трябвало да бъдат повече от две седмично, заяви Би Би Си.

През 2011 година рекомендациите са били за 10 питиета седмично за дамите и 15 за мъжете като нискорискови.

„ Основното обръщение в новите рекомендации е, че няма безвредно количество алкохол “, разяснява Ерин Хобин, старши теоретичен помощник в Здравната работа на провинция Онтарио и участник в работната група, изготвила рекомендациите. „ А в случай че пиете, колкото по-малко, толкоз по-добре “, прибавя той.

Изготвеният обстоен отчет от Канадския център по потребление на пристрастяващи субстанции показва разнообразни опасности за здравето, свързани със считаната преди ниска консумация на алкохол. Според него повече от две общоприети питиета – всяка по 350 мл 5-процентна бира или 150 мл 12-процентно вино, усилва заплахата от нежелани последствия, измежду които рак на млечната жлеза или дебелото черво.

Това може да е доста стряскащо за към 80-те % канадци, които са фенове на алкохола.

„ Новите рекомендации са може би малко шокиращи, само че при 3 алкохолни питиета седмично рискът от рак на главата и шията се усилва с 15 %, а с всяка последваща чаша – още повече “, признава доктор Хобин.

Канадските специалисти изясняват, че фрапантното понижаване на алкохола в рекомендациите – от съвсем две питиета на ден до две седмично, е резултат от по-добри проучвания.

Канадските рекомендации към този момент се разграничават от тези в други западни страни. Според австралийските, които са оповестени през 2020 година, максимумът е 10 питиета седмично. Френските са същите. В Съединени американски щати предлагат не повече от две алкохолни питиета на ден за мъжете и една за дамите. Във Англия рекомендациите са да не се надвишават 14 алкохолни единици седмично – към шест чаши бира, предава Българска телеграфна агенция.

Канада обаче не е единствената страна с сходно отношение към алкохола. В Нидерландия рекомендацията е хората изобщо да се въздържат от алкохол или да си разрешават най-вече една напитка седмично.

Все още не е ясно дали канадците, които обичат бирата съвсем колкото хокея, ще бъдат уверени да пият по-малко алкохол.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР