В каменоломна на белгийско-нидерландската граница учени откриха останките от най-древния

...
В каменоломна на белгийско-нидерландската граница учени откриха останките от най-древния
Коментари Харесай

Прародителят на пилето е живял с динозаврите

В каменоломна на белгийско-нидерландската граница учени откриха останките от най-древния родственик на актуалните пилета, яребици и патици. Той е живял на Земята преди 66 милиона години. Палеонтолозите са описали своята находка в списание „ Нейчър “.

„ Нарекохме тази птица астериорнис. Смятаме, че това име добре подхожда на създание, което е живяло малко преди рухването на метеорита, погубил динозаврите. В древногръцките легенди титанката Астерия се трансформира в пъдпъдък, с цел да се избави от Зевс. Нейната адашка е била непосредствен родственик на общия предшественик на актуалните пъдпъдъци, пилета и патици “, описа единият от създателите на проучването, палеонтологът от Музея Брюс в Гринуич Даниел Ксепка.

През последните 20 години палеонтолозите коренно трансформираха своите показа за това, по какъв начин са изглеждали и еволюирали динозаврите и първите птици. Сега учените считат, че съвсем всички динозаври са имали пера, доста от тях са снасяли яйца и са се грижили за потомството си, а на ролята на „ изгубеното звено “ на еволюцията в този момент претендират едновременно няколко типа антични протоптици.

Учените са създали съвсем всичките си открития с помощта на разкопките в северозападен Китай и на територията на Вътрешна Монголия, където са открити стотици отпечатъци от телата на античните птици и пернати динозаври, които са живели на Земята по време на интервала Креда. Техните остатъци са оживели до нашите времена с помощта на особените условия на образуване на локалните скали. Благодарение на това са се запазили освен огромни кости, само че и мети тъкани на тялото и пера. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР