В Калофер коледари и гайдари вече огласяват улиците с рождествени

...
В Калофер коледари и гайдари вече огласяват улиците с рождествени
Коментари Харесай

Коледари и гайдари огласяват улиците на Калофер с рождествени песни

В Калофер коледари и гайдари към този момент огласяват улиците с рождествени песни.

В деня преди огромния християнски празник Рождество Христово локалните поданици са в трескава подготовка. Въпреки че тази година за Коледа няма сняг и времето е меко, атмосферата в града е празнична. Усеща се коледния дух, топлотата на хората и тяхното въодушевление. Гайдарите се подготвят да облекат достоверните калоферския вълнени носии, с цел да тръгнат от къща в къща и да пожелаят здраве и благодат през Новата година. А домакините ги чакат с неспокойствие и гласят тържествената софра на Бъдни вечер.

Приготовленията за огромния християнски празник стартират от рано сутринта - още с обличането на калоферските носии и настройването на тъпаните и джура гайдите. В хилядолетния бит Коледуване вземат участие главно деца и млади момчета. Те пеят присъщи песни, които са научили от по-възрастните коледари.
Генко Славчев за гайдите: Изработва се от ярешка кожа, 15-20 кг яре. В Калофер има обичаи и множеството от нас си ги създаваме сами. Калоферци са доста ревностни от към традициите. Пазим ги, тъй като има хора, които се пробват да ни ги откраднат, само че няма по какъв начин да се случи това нещо
Коледуването в Калофер стартира още в нощта на Бъдни вечер. Като знак на плодородието, коледарите водят със себе си украсени животни.
Илиян Петров: Това особено е свещено животно за Калофер - дългокосместата коза.
За Бъдни вечер се подготвят 7 постни ястия. Задължително на трапезата участва фасул с ориз.
Донка Радулова: С нашите деца предаваме традициите на тях. Подготвили сме типични калоферски ястия. Тази година сложихме ябълки, по този начин като повелява традицията - да има плодове, печени чушки, зелева супа с праз.
Само тук, в Калофер коледарите обикалят къщите три дни и три нощи. Домакините ги посрещат с алено вино, краваи и вкусния ястия.
Генчо, гайдар: Ние ги учим да може да възприемат този празник и да го продължат да го пазят, с цел да може да учат техните деца.Румен Стоянов, кмет на Калофер: Това, че постоянно се включваме интензивно, се дължи единствено на едно - на мерака и любовта към всички български обичаи. Но нямат насита нашите калоферски коледари. На 25-ти се коледува на Христовци. На 26-ти е формалният празник в Калофер, тъй като до тогава коледуваме и няма по какъв начин да си посрещнем гостите.
За да бъде спазен обичаят, в идващите няколко дни над 100 коледари се разделят на няколко групи, с цел да обходят всички къщи в града.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР