В живота има много болка от всякакво естество – емоционална,

...
В живота има много болка от всякакво естество – емоционална,
Коментари Харесай

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

В живота има доста болежка от всякакво естество – прочувствена, физическа или композиция от двете. Независимо дали става въпрос за строшаване на крайник или порязване с хартия, болката е сателит на всяко пострадване... Не забравяйте, че тази публикация не е писана от доктор и не би трябвало да се пояснява като медицински препоръки. Винаги се консултирайте с вашия доктор, преди да промените лекарството.
Според Prepper's Natural Medicine има редица билки, които могат да се употребяват като аналгетици. Сред тях са: арника, калифорнийски мак, кайен, черен оман, ехинацея, джинджифил, лавандула, коприва, мента, жълт кантарион, мащерка, куркума, валериана, бяла върба. Вижте какво споделя науката за някои от тези лечебни растения.

Полезни, само че с нараснало внимание

Арниката е много постоянно употребена за натъртвания и е елементарно налична под формата на крем. Има обаче някои защитни ограничения: в случай че сте алергични към нещо от фамилията на Aster, не приемайте арника.
Лопенът съдържа дейни съединения с противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства. Изисква обаче повече клинични изпитвания върху хора, с цел да се удостовери ефикасността му. Жълтият кантарион е потвърдено ефикасен при лека до умерена меланхолия, само че използването му за управление на болката към момента се изследва. Отново подходете с нараснало внимание към тази билка, защото дейните й съставки си взаимодействат и с редица други медикаменти. Калифорнийския мак – още веднъж доказателствата са смесени. RxList споделя, че няма задоволително клинични доказателства, с цел да удостовери използването му за понижаване на болежка. Healthline се съгласява с тази оценка и включва предизвестие, че семената могат да си взаимодействат неблагоприятно  с разредители на кръвта и медикаменти за кръвно налягане.Spilanthes си е спечелило прозвището „ растение за зъбобол “. Тази билка се слага непосредствено върху тъканта като смес. Проучванията на PubMed удостоверяват противовъзпалителните и антиоксидантните й свойства.Бялата върба в действителност е потребна. Основното й интензивно съединяване е салицин, химикал, сходен на аспирина. Доказано е, че кората на върбата е ефикасна при главоболие, болки в кръста и остеоартрит, наред с други неразположения.Оманът е относително публикувано растение, което можете да откриете в близост и прекомерно елементарно за развъждане. Всъщност ще превземе без време двора ми, в случай че му позволите! Проучванията сочат, че е ефикасен при справяне с болката. Отново имаме предизвестие за нараснало внимание: оманът съдържа пиролизидинови алкалоиди и не би трябвало да се приема вътрешно. Разрешено е да се употребява под формата на лапа и мас. Мехлемът е дълготраен години, за разлика от изсушените листа, които съдържат прекалено много влага и не са трайни. Ехинацеята? Да, ефикасна е! За укрепване на имунната система, облекчение на болката, понижаване на възпалението и има редица други антивирусни и антибактериални свойства. И е многогодишно растение, елементарно за развъждане!Валериана е още едно от тези постоянно употребявани растения, които не са добре проучени. Според Медицинския център на Университета в Рочестър невалидираните изгоди включват надзор на болката, мускулни спазми/крампи и бодърствуване. Явно и котките го харесват... знаете за какво. Има редица медицински взаимоотношения, които обаче би трябвало да знаете, изключително в случай че сте бременна или кърмите. Куркумата е още една от тези съвременни билки, рекламирани като потребни за редица неща. Според Mayo Clinic може да е ефикасна при лекуване на артритна болежка. Активната съставна част е куркумин и се предлага в редица формулировки.
Джинджифилът, съгласно PubMed, е доказан като ефикасен при ръководство на болката. Може да се гълтам или да се употребява локално.

Някои са с непроверени въздействия, макар че са доста известни

Usnea е лишей, който пораства по дърветата. Модерен в последно време и пропагандиран от разнообразни източници. Но приемането на този лишей вътрешно може да докара до доста проблеми, в това число чернодробна непълнота. Според Healthline, може да спомогне при заздравяването на рани и загубата на тегло, наред с други неща, само че има малко научни проучвания, потвърждаващи тези изказвания, а страничните резултати са много притеснителни.Златната пръчица има редица обичайни използва, нито една от които не е научно доказана.  Лавандулата може да помогне за облекчение на болката след премахване на сливиците при деца. Но още веднъж вероятно, без емпирични потвърждения.Копривата има редица приложения, само че че оказва помощ при болежка не е потвърдено.Същото важи и за ментата. Използва се постоянно, само че няма научни доказателства за полезността й.  
Източник

Всичко за билките прочетете в Списание 8, бр. 7/2023 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР