В източната част на Нидерландия, само на 10 километра от

...
В източната част на Нидерландия, само на 10 километра от
Коментари Харесай

Перлата на Нидерландия: Прогресивният европейски град, който малцина познават

В източната част на Нидерландия, единствено на 10 километра от немската граница, се намира Неймеген, динамичен и напредничав академични град, който съумява да остане неусетен, написа BBC Travel в собствен специфичен материал. Този чист, стилен град е най-старият в страната и броят на зелените му начинания съперничи на Амстердам, като жителите дават приоритет на качеството на живот и устойчивостта.

Историческият му център е без коли, има 60 километра велосипедни „ супермагистрали “, рейсовете му се движат със зелено гориво и съществуват схеми, които предизвикват шерването на коли. Той даже има силата да въодушевява други, изправени пред разстройства от изменението на климата.

Въпреки че никой град не може да бъде 100% резистентен, Неймеген прави някои от най-смелите крачки в Европа в тази област. Те даже изведоха от употреба своята електроцентрала на въглища през 2016 година, която беше превърната в слънчев парк, който е дом на 9000 слънчеви панела и две вятърни турбини, които зареждат съвсем 400 домове в града.

Малцина отвън Холандия обаче са чували за него.

Неймеген се назовава в Холандия „ Хавана покрай Ваал “, споделя Маргот Риберинк, климатичен деятел и първата жена холандски ефирен метеоролог, имайки поради величествената река Ваал, която разделя града на две. „ Хората тук са доста отворени “.

Срещаме я на калдъръмения площад от 15-ти век в сърцето на Неймеген. Докато се разхожда около обичайни холандски градски къщи, диша чистия, пресен въздух. Една от основните улици – Lange Hezelstraat, която се счита за най-старата комерсиална улица в Холандия – е обсипана с н магазини, ретро бутици, вегански и вегетариански заведения за хранене. Дори има маслиновите дървета в саксии, обграждащи улиците.
Историята на града
Неймеген бе почетен със званието „ Европейска зелена столица “ през 2018 година, само че прогресивните му корени са доста по-далечни. Градът има дълга история на студентски активизъм. Това бе център на холандската контракултура и митинги през 60-те години на предишния век доникъде на 80-те години. През 1963 година холандското национално студентско профсъюзно придвижване е учредено тук от студент на име Тон Регтиен. До 70-те години на предишния век градът се превърща в място за други социалистически събирания, като женски групи и комуни. И през днешния ден неговите устойчиви полезности не престават да процъфтяват, с помощта на огромния брой студенти.

Риберинк идва в Неймеген през 80-те години, с цел да учи биология. Тя среща най-хубавите си другари тук, както и колегата си, и двамата се откриват в Лент - село на левия бряг на река Ваал.

Влюбих се в града поради хората “, сподели тя. „ Особено студентите, които също са доста загрижени за света, околната среда и климата. “

„ Много неща се случват в Ниймеген във връзка с устойчивостта и околната среда “, добави тя. „ Университетът Radboud сложи устойчивостта на върха на всички съответни области на образование, до момента в който предприемачите в града са дейни, с цел да създадат нашия град по-устойчив, по-здравословен и по-екологичен, в това число да работим дружно, с цел да станем енергийно неутрални до 2045 година и да сътворяваме благоприятни условия за зелена подвижност и устойчива стопанска система. "
Зелено бъдеще
Тя ни води в Het Duurzame Warenhuis (Устойчивият повсеместен магазин), който е първият и единствен екологичен повсеместен магазин в Холандия, който отворя порти през 2014 година Просторният магазин е пространство, сходно на дзен, с бяло стени, едва осветяване и доста естествено необработено дърво.

Опитваме се да запасим съвсем всичко, от което се нуждаете, с цел да живеете по-малко разхитителен живот “, изясни Лисет Хиджинк. „ Ние разполагаме най-вече с облекла, всички те са екологични. Имаме изцяло веганска кухня. Намаляването на отпадъците в нашия бизнес също е значимо, мъчно е, само че сме съсредоточени. ”

Следващата ни спирка бе 512 Nijmegen - моден и изискан фешън бутик, профилиран в устойчиви облекла и аксесоари за дами. „ Продавам най-вече устойчиви и обективни търговски марки “, сподели собственичката Джети Вакер.

„ Ние вършим дребни, междинни или огромни облекла и единствено по няколко броя едновременно, тъй че в никакъв случай да нямаме задължения или боклуци. “ Тя добави: „ Също по този начин познавам всички хора зад марките, които запазвам. Знам техните предистории, кои са техните производители и хората, работещи за тях. “

Забелязах, че едната страна на магазина беше цялостна с растения. „ Всички те са авансово обичани “, изясни Вакер. „ Ако хората към този момент не желаят растенията си, могат да ни ги донесат. Всяко растение втора ръка, което продаваме, има своя история, която предаваме на новия притежател – да вземем за пример за какво е дарено и на какъв брой години е. Не обичаме да изхвърляме растения. "



Отидохме в калдъръмените улички на Неймеген за обяд в De Nieuwe Winkel, вегетариански изтънчен ресторант с две звезди Мишлен и една зелена звезда Мишлен. Открит през 2011 година, основният готвач Емил ван дер Стаак и неговият екип основават пробни менюта за дегустация без месо, употребяващи набор от билки, корени, цветя, ядки и растения. Някои от тях са постоянно срещани, други по-малко – отгледани в „ гора за храна “ в село Groesbeek, на 13 км от ресторанта.  Този имот от шест акра наподобява на елементарна гора, гъста със свободно растящи шубраци и дървета. Но има една съществена разлика: всичко в него е годно за консумация.

Това е първата „ гора за храна “ от този тип в Европа и ние сме един от дребното заведения за хранене по света, които си сътрудничат по този метод “, сподели Ван дер Стаак. „ Менютата са планувани към повече от 400 разнообразни типа ядливи растения, отглеждани в гората, като праскова, кестен, орех, лапа и японски сливи. “

След това се качихме на борда на Zonnetrein (слънчев влак) - нов и резистентен тип превоз, състоящ се от два свързани рейса, захранвани със слънчева сила, за транспорт на гости на устойчиви екскурзии и обиколка из Неймеген. Докато гледах голямата река Ваал, която е най-дългата река в Холандия, беше елементарно да схвана по какъв начин е оформила града - географски, по този начин и психически. Това е по този начин, тъй като животът в Неймеген върви ръка за ръка с риска от наводнения, което прави невъзможни за занемаряване последствията от изменението на климата.
Последиците от изменението на климата
През 1995 година градът претърпя една от най-големите закани от наводнения в новата си история. Нивата на водата стават рисково високи в Неймеген и реката съвсем излиза от крайбрежията си – или насипи, както ги назовават в Холандия – което можеше да бъде опустошително. Като защитна мярка 250 000 души в района са краткотрайно евакуирани от домовете си.

Изправени пред този непрекъснат боязън от наводнения, бе иницииран народен план за ръководство на водите, Стая за реката. В Неймеген локалният съвет и жителите бяха съветвани по какъв начин най-добре да се отбрани градът и беше контрактуван проект, който включваше основаването на обходна река.

В продължение на епохи холандците се доближават към ръководството на речните преливания посредством създаване на насипи, с цел да задържат водата. Вместо това този нов план работи с потока на водата, като го отклонява. За да бъдат ефикасни, дигите трябваше да бъдат преместени и някои от истинските заливни равнини на реката да бъдат пресъздадени от северната страна на реката. Това означаваше секване на село Лент, където се намираха няколко къщи, в това число тази на Риберинк.

Местното държавно управление видя това като късмет да промени целия регион, което означаваше почистване на 56 къщи, в това число моята “, сподели Риберинк. „ На множеството хора бяха препоръчани пари, с цел да оставят домовете си за срутване. Но нашата селска къща се смята за монумент, тъй че дружно взехме решение да я преместим. Поставихме я на колела и я преместихме 1 км за един ден. “



Резултатът е голям план за градско възобновяване, който сътвори леговище за дивата природа, градски плаж и акри пространство за отдих, където хората могат да плуват, да посещават уроци, да слушат концерти и да бъдат на открито, в това число новосъздадения централен остров, който е цялостен с цветя. Проектът – който Риберинк разказа като „ най-големия план за адаптиране към климата в Европа “ – потвърди, че е допустимо да се усъвършенства инфраструктурата, като се зачита и се преценява с околната среда.

„ Хората в нашия град обичат новата среда, изключително острова, който имаме за отдих, само че като климатолог считам, че към момента би трябвало да сме наясно с променливите равнища на водата “, сподели Риберинк. „ Трябва да си спомним лятото на 2021 година, когато Германия, Белгия и Южен Лимбург в Холандия имаха пагубни наводнения. Това може да се случи още веднъж в бъдеще. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР