В изпълнение на правомощията по чл. 127 т.5 от Конституцията

...
В изпълнение на правомощията по чл. 127 т.5 от Конституцията
Коментари Харесай

ДНСК спира строителството на небостъргача „I Tower“ в центъра на София

В осъществяване на пълномощията по член 127 т.5 от Конституцията на Република България да следи за спазването на законността, Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Специализираната прокуратура с оглед събрани данни за осъществено закононарушение, обвързвано със градежа на така наречен небостъргач „ I tower” в центъра на София. Това оповестиха от Прокуратурата на Република България.

След самосезиране във връзка изявления в медиите за осъществяване на нелегално строителство, ВАП разпореди на Дирекция народен строителен надзор (ДНСК) осъществяването на инспекция за законността на градежа на небостъргача.

След привършване на инспекцията, във ВАП е получен систематизиран отчет, съгласно който, при инспекцията на място и по документи на градежа на двете здания, чиновници на ДНСК са установили, че е налице нарушаване на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на капиталовия план във фаза механически план по отношение на строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съгласно чл.83 ал.1 т.2 б. “а “ и чл.84 ал.1 от Закона за културното завещание.

Въз основа на установените нарушавания, на 09.07.2020 година началникът на ДНСК е издал две заповеди на съображение член 224 ал.1 т.6 Закон за устройство на територията за прекъсване на осъществяването на градежите на двете здания, от които се състои небостъргача.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР