В историческо решение, предизвикано от руската инвазия в Украйна, Финландия

...
В историческо решение, предизвикано от руската инвазия в Украйна, Финландия
Коментари Харесай

Съседната на Русия Финландия официално кандидатства в НАТО

В историческо решение, провокирано от съветската инвазия в Украйна, Финландия удостовери публично желанието си да се причисли към НАТО, изоставяйки спазвания от десетилетия безпристрастен боен статут.

Финландия публично кандидатства за участие в НАТО , съобщи в неделя президентът Саули Нинистьо на взаимна конференция в Хелзинки с премиера на страната Сана Марин .

" Ражда се предпазена Финландия като част от постоянен, мощен и виновен северен район. Ние печелим сигурност и също по този начин даваме сигурност. Добре е да помним, че сигурността не е игра с нулев резултат ", сподели президентът.

Премиерът Сана Марин съобщи, че в този момент предлагането ще бъде изпратено в Народното събрание за ратификация. " Нашето решение е историческо. Като член на НАТО ние ще носим отговорност и за сигурността на Алианса като цяло ", добави тя.

Управляващата партия на прилежаща Швеция също ще има решаващо съвещание идната седмица по въпроса за присъединението към 30-членния защитителен съюз.

Така 80 дни след войната на Русия в Украйна, съветският президент Владимир Путин , който твърдеше, че желае да предотврати разширението на НАТО, реализира тъкмо това , отбелязва английският в. " Гардиан ".

Финландия дели 1 300 километра граница с Русия и също като Швеция поддържаше прецизен политически неутралитет след края на Втората международна война, виждайки вероятно участие в НАТО като провокация към Москва.

Войната на Путин в Украйна, стартирана на 24 февруари, обаче провокира коренна смяна в мисленето. Обществената поддръжка във Финландия за присъединението към НАТО е към 75%, а в Швеция – сред 50 и 60%.

Три дни откакто водачите на Финландия споделиха, че би трябвало да задвижат процедурата за участие без отсрочване, предлагането влиза в понеделник за ратификация в Народното събрание.

Предупрежденията на Путин не подействаха

В събота президентът Саули Нинистьо осведоми за решението съветския си сътрудник Путин в " пряк и непосредствен " диалог. Смятахме за значимо да избегнем напрежение, сподели той.

Русия неведнъж предизвести Финландия и Швеция да не се причисляват към НАТО, заявявайки, че една такава крачка ще я задължи да " възвърне военния баланс " посредством усилване на защитата си в Балтийския район, в това число с разполагане на нуклеарно оръжие.

В диалога с финландския президент Путин е декларирал, че " участието в НАТО ще е неточност, доколкото няма опасност за сигурността на Финландия ", се споделя в известието на Кремъл.

В петък парламентарните партии в Швеция обявиха след взаимно разискване, че присъединението към НАТО ще ускори националната сигурност на страната и ще помогне за стабилизирането на северния район на Европа. Управляващите Швеция социалдемократи дълги години бяха срещу участие в НАТО, само че в този момент позицията им е изменена.

Шведски медии оповестяват, че Стокхолм има намерение да започва публично процедурата за участие във вторник, ден след Финландия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че и двете страни са добре пристигнали и ще бъдат посрещнати с отворени прегръдки. Той даде обещание процесът по присъединението им да е бърз, въпреки че формалната процедура на утвърждение може да отнеме няколко месеца.

Резервите на Турция

Засега Турция е единствената страна член на НАТО, която има запаси към участието на Финландия и Швеция – съгласно турския президент Реджеп Ердоган двете страни имат благосклонно отношение към кюрдската ПКК, която в листата на Европейски Съюз с терористични организации.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана изрази в неделя увереността си, че на изразените от Турция запаси ще бъде обърнато внимание, съобщи Ройтерс.

" Турция е значим съдружник и тя изрази запаси, на които ще бъде обърнато внимание от нейните другари и съдружници ", съобщи Джоана пред публицисти при идването си на среща на външните министри на страните от НАТО в Берлин.

" Уверен съм, че в случай че тези страни решат да аплайват за участие в НАТО, ще можем да ги приемем и да покрием всички условия за постигането на консенсус ", сподели още Джоана.

Турският министър на външните работи организира нощес тристранна среща с сътрудниците си от Швеция и Финландия и разиска с тях желанието им да се причислят към НАТО, заяви Анадолската организация.

" Срещнах се в Берлин с сътрудниците си Ан Линде от Швеция и (Пека) Хаависто от Финландия в границите на неофициалната среща на външните министри на НАТО ", написа Чавушоглу в Туитър.

Преди срещата на НАТО Чавушоглу сподели, че Швеция и Финландия " намерено поддържат и си взаимодействат с терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК)/Сили за отбрана на народа (СЗН) ", които " правят набези против Турция и убиват турски бойци и жители ".

" Поради това е недопустимо и скандално, че нашите другари и съдружници поддържат тази терористична организация. И поради нашата битка против тази терористична организация има експортни ограничавания за продукция на отбранителната промишленост, която ние внасяме от съдружници и от някои от страните, които възнамеряват да станат членки на НАТО ", съобщи турският външен министър.

Турция преглежда сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа като клон на настоящата в Турция Кюрдска работническа партия, която е приета за терористична организация от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Шведският външен министър Ан Линде съобщи в Берлин, че " както (и целият) Европейски Съюз, ние считаме, че ПКК е терористична организация ".

Шведският вестник " Афтонбладет " написа, че Линде е съобщила, че ще беседва с Чавушоглу и в неделя. " Не е правилно, че ние няма да определим ПКК като терористична организация. Ако е зародило сходно чувство, това би трябвало да се обясни ", добави тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР