В Истанбул, с участието на Вселенския патриарх Вартоломей, беше отслужена

...
В Истанбул, с участието на Вселенския патриарх Вартоломей, беше отслужена
Коментари Харесай

Вселенският патриарх отслужи панихида за жертвите на Гладомора

В Истанбул, с присъединяване на Вселенския патриарх Вартоломей, беше отслужена божествена литургия и панихида в памет на жертвите на Гладомора в Украйна през 1932-33 година, съобщи организация " Укринформ ".

" Днес ние означаваме 86-ата годишнина от Гладомора и почитаме паметта на жертвите от този геноцид на сталинския режим против украинския народ. Безбройните мирни украински поданици: деца, мъже и дами - страдаха от глада и се бореха за националната си еднаквост, език и просвета. " - подсети Вселенският патриарх.

Той означи, че и през днешния ден злото реализира разрушителното си влияние върху света, само че наш дълг е да се борим за успеха на положителното.

" Вселенският патриархат реши да даде автокефалия на Божия народ на Украйна, с цел да може да провежда живота си съгласно светите догми на църквата и нейните обичаи, с цел да има почитание към Майката черква и да поддържа връзка с другите православни църкви ", уточни Вартоломей.

Той пожела на украинския народ берекет и Божия благосклонност.

След литургията украинският дипломат в Турция Андрей Сибига на собствен ред подсети, че преди 86 години на територията на Украйна е станала една от най-големите нещастия в човешката история.

" Това беше безспорното зло: загиваха почтени хора. Смъртта събираше своята " беритба " - всеки ден по 25 хиляди души. Много от тях деца. Ние би трябвало да помним това, да споделяме истината, която има ясна юридическа дефиниция. Това е закононарушение против човечеството, това е геноцид. " - акцентира дипломатът.

" Украйна и украинският народ още веднъж са под офанзива. Отново умират хора. Изгубихме 13 хиляди украинци поради съветската експанзия, която продължава. Окупиран е Крим, други украински територии. Ключовата дума е " краткотрайно окупирани ", акцентира посланикът.

През този уикенд в Украйна и в редица страни по света, след които е и България, бяха почетени жертвите на Гладомора.

В храма " Света Неделя " в София на 23 ноември беше отслужена панихида в памет на починалите от гладна гибел поданици на Украйна.

Според разнообразни източници жертвите през 1932-1933 година са сред 3.9 и 15 милиона души. Смята се, че починалите българи са към 100 хиляди. Историята помни още два гладомора - през 1921-1922 и 1946-1947 година

Гладоморът е приет за акт на геноцид на равнище държавни управления или парламенти в Австралия, Андора, Аржентина, Ватикана, Бразилия, Грузия, Еквадор, Естония, Испания, Италия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Словакия, Съединените американски щати, Украйна, Унгария, Чехия и Чили.

Въпреки българските жертви, страната ни не е част от този лист.

На 23 октомври 2008 година Европарламентът одобри резолюция, признаваща Гладомора за закононарушение против човечеството. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР