В Испания беше задържан проруския украински блогър и политик Анатолий

...
В Испания беше задържан проруския украински блогър и политик Анатолий
Коментари Харесай

В Испания арестуваха украински блогър и политик по искане на Киев

В Испания беше арестуван проруския украински блогър и политик Анатолий Шарий, който Службата за сигурност на Украйна (СБУ) подозира в държавна измяна . Разследващите считат, че той е правил противозаконни действия в ущърб на националната сигурност в осведомителната сфера. С какво е прочут Шарий и за какво мнозина в Украйна се радват на задържането му, разяснява съветската работа на Би Би Си.

Според пресслужбата на СБУ Шарий е бил арестуван от испанската полиция на 4 май. Според Службата " има съображение да се счита, че Анатолий Шарий е работил по заповед на непознати структури ".

Шарий в Украйна е обвинен освен в държавна измяна, само че и в " нарушение на равенството на жителите според от тяхната раса, народност, религиозни убеждения, увреждания и други признаци ". Процедурата за екстрадиция на Шарий в Украйна ще бъде стартирана в близко бъдеще, сподели Фьодор Вениславски, член на парламентарната комисия по национална сигурност, защита и разузнаване.

Самият Анатолий Шарий по-рано твърдеше, че делото против него е " чисто политическо " заради обстоятелството, че партията му усилва рейтинга си. Почти три милиона души се абонираха за YouTube канала на блогъра. Малко след началото на съветската инвазия в Украйна, сметките на Шарий в обществените мрежи на украинска територия бяха блокирани.

Неговата " Партия на Шарий " завоюва 2,23% на изборите през 2019 година, не достигайки бариерата от 5%. Кръстникът на Путин, някогашният водач на " Опозиционната платформа - За живот " Виктор Медведчук, който в последна сметка също, смяташе Шарий за евентуален съдружник.

На 19 март тази година Съветът за национална сигурност и защита на Украйна спря активността на " Партията на Шарий " за интервала на военно състояние.

Партията на Медведчук, а по-късно и самият Медведчук, който избяга от домакински арест по време на първите дни на съветската инвазия, беше арестуван.
 Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол
Медведчук моли Путин и Зеленски да го разменят за военни и цивилни от Мариупол

Заловените от Русия английски бойци също желаеха замяна с Медведчук
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР