В Иран ври и кипи: от дни се провеждат протести

...
В Иран ври и кипи: от дни се провеждат протести
Коментари Харесай

Какво се знае за нравствената полиция в Иран


В Иран ври и кипи: от дни се организират митинги поради гибелта на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана от нравствената полиция. Какви са пълномощията на това особено полицейско звено? Какво се знае за него?

, разгневи хората в Иран и положи началото на многолюдни антиправителствени протести. Те се организират към този момент от няколко дни. Според изявления в обществените мрежи, и през днешния ден има демонстрации в десетки ирански градове.

Правителството на иранския президент Ебрахим Раиси изпрати силите за сигурност против протестиращите. По време на демонстрациите са били убити най малко 31 души, излиза наяве от данни на организацията Iran Human Rights. Същевременно управляващите ограничиха интернет връзките и достъпа до обществените мрежи.

" Жените в носят хиджаб по лично предпочитание ", сподели Раиси пред американската телевизия СиБиЕс преди дни, до момента в който хората се стичаха по улиците. Твърдението му е в цялостна диаметралност i видеоклиповете, разпространяващи се от митингите в страната - на тях дамите горят забрадките си в символ на митинг против закона, който ги задължава да ги носят.

22-годишната Махса Амини, която умря малко след задържането си, беше задържана от нравствената полиция. Какво съставлява този орган и за какво управляващите в Иран го използват, с цел да постановат така наречен " ислямски дрескод "?

Какви са отговорностите на нравствената полиция ?
Редакцията предлага
" Гашт-е-Ершад ", което в дословен превод означава  " патрули за упътване ", е формалното название на иранския орган, прочут като нравствена полиция. Това е специално звено в иранските полицейски сили, което би трябвало да съблюдава изпълняването на закона за носене на хиджаб от дамите на обществени места.

Според иранското законодателство всички пълнолетни дами би трябвало да носят кърпа, която да скрива косата им, както и необятни облекла.

Голяма част от иранските обществени закони са директно свързани с налагането на ислямското религиозно законодателство шариат. Според него и мъжете, и дамите би трябвало да се обличат непретенциозно. Въпреки това нравствената полиция по-често се насочва към дамите.

Няма ясни правила за това тъкмо кое облекло се счита за недопустимо. А това предоставя благоприятни условия за най-различни тълкования, само че и повдига въпроси за разпоредбите, съгласно които нравствената полиция задържа дамите.

Задържаните от специфичното полицейско звено получават предизвестие. В нерядко те биват и отвеждани в така наречен Центрове за образование и съветване към полицейските ръководства. Там те би трябвало да участват на специфична лекция за носенето на хиджаб и ислямските полезности. Едва след това жените могат да се обадят на собствен непосредствен, който да ги прибере от районното ръководство, само че наложително той би трябвало да им донесе и " уместно облекло ".

Освен че преследва строго нарушаванията на закона за носене на кърпа, държавното управление пропагандира " ислямския дрескод "  в учебните заведения, по националните медии и на обществени събития. Въпреки това доста иранки намират способи да се съпротивляват на ултраконсервативните правила. Милиони прекрачват откритите граници и носят тесни облекла по тялото, а забрадките им са просто пъстър аксесоар, с който огромна част от косата е на показ.

Според изследване на иранския парламент от 2018 година сред 60% и 70% от дамите в страната не съблюдават " ислямския дрескод ”. Десетилетия наред активистки се борят против наложителното носене на хиджаб, а някои от тях са в пандиза и през днешния ден.

Нравствената полиция засили присъствието си по иранските улици с идването на ултраконсервативното ръководство на Ебрахим Раиси. В отговор хиляди дами започнаха да излизат по улиците без забрадки, а някои даже споделяха видеа онлайн, с цел да окуражат и други да ги последват.

През юли тази година едно видео стана вирално: в него една жена насочва молби болната ѝ щерка да бъде освободена от ареста на нравствената полиция. То засили настояванията за разформироване на специфичното звено. В невиждан знак на митинг хиляди иранки се оповестиха срещу наложителното носене на хиджаб. Дори някои консервативни депутати насочиха рецензии към закона и към нравствената полиция, потвърждавайки, че дейностите им се отразяват отрицателно на гражданските настроения към хиджабите и религията изобщо.

Защо  няма да   разхлабен   нравствената полиция

Правителството на Раиси се бори с редица съществени проблеми - голяма инфлация, тежки интернационалните стопански наказания, водна рецесия и изцяло напрежение в района.

Общественото неодобрение непрекъснато пораства. През последните години в Иран неведнъж избухваха национални митинги и протести, които завършваха с принуждение.

Въпреки това наблюдаващи настояват, че Раиси няма различен избор с изключение на да резервира нравствената полиция. " Правителството ще загуби огромна част от поддръжниците си, само че няма да завоюва нито един от протестиращите ", написа самостоятелната иранска журналистка Фереще Садеги в профила си в Туитър. " Исканията на протестиращите надалеч не се лимитират единствено с анулацията на наложителното носене на хиджаб и те ще продължат да се борят за постигането им. "

----

Вижте и това видео от нашия списък - от 2017 година:
Жените в Иран: напред към свободата
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР