В идеите на Макрон липсва европейски данък и европейско социално

...
В идеите на Макрон липсва европейски данък и европейско социално
Коментари Харесай

Мнения Daily - Силно заинтересувани сме от евроинтегриране в сферата на сигурността

В концепциите на Макрон липсва европейски налог и европейско обществено обезпечаване. Още по тематиката
Мнения Daily - Във напредък ли са немските ултрадесни

И още: Ще отидете ли в парадайса вместо Майка Тереза; Паразитната власт вегетира върху всяка деятелност
26 сеп 2017
Мнения Daily - От лятно безхаберие към зимно блаженство

И още: Миграцията разклати статуквото на изборите в Германия; Най-слабият резултат на консерваторите за половин век
25 сеп 2017 Реформите в Европейски Съюз

Силно заинтересувани сме от евроинтегриране в областта на сигурността

От коментар на Радан Кънев в неговия фейсбук профил

Във вчерашната си тирада Макрон ловко зави в посока доближаване с позициите на Юнкер и предстоящите бъдещи позиции на Германия. Дебатът за бъдещето на Европа е в ход, и то мощен... Особено значим е деликатният, безмълвен отвод от " Еврозонален " парламент, сменен с парламентарен надзор (очевидно от ЕП) на европейски " финансов министър " и непокътнатия като концепция бюджет на еврозоната (интересна е реакцията на немските либерали, които са по принцип срещу, изключително в случай че вземат МФ).

Акцентът беше върху федерализация (терминът не е употребен за сметка на " суверенна Европа " ), засягаща целия съюз, а освен еврозоната - защита, сигурност, антитероризъм, служби. Това е позитивна посока за България, ние сме мощно заинтересувани от интеграция в областта на сигурността.

Липсват двете най-важни и в последна сметка неизбежни решения на федерализацията - общ европейски налог и общоевропейска обществена осигуровка. Ясно е, че Макрон не смее да настъпи " алената линия " на Рюте (а и на немските либерали, които са доста покрай Рюте в позициите си). Ясно е и, че обща минимална осигурителна политика не е в необикновен интерес на Франция, която притегля, а не губи работна ръка и надлежно доходи в личните си солидарни системи. Това обаче прави речта много по-малко смела, в сравнение с регистрират главните коментатори.

" Суверенна ", " Единна " или " Федерална " Европа просто няма да се състои без централизиран източник на бюджетни доходи, разчитайки единствено на " членски импорт ". Според мен визията за обособен бюджет на еврозоната и нов, забележителен общ (на 27-те) бюджет отбрана&сигурност е проблематична. Трудно двете могат да се развият съществено паралелно.

От българска позиция липсваше визията за сливане на всичките 27, или най-малко всички искащи, в еврозоната и Шенген, както и тематиката за разширението със Западните Балкани. Очевидно е, че не сме се доближили до тези цели с изключение на на сладки приказки. И това е разумно - България не напредва в областта на правораздаването и сигурността, в противен случай, колебае се сред циклене и назад пързаляне. Съответно позицията ни по тези три съдбоносни за сигурността ни тематики е доста слаба и може да разчита единствено на протоколна поддръжка от Европейска комисия и вероятно Берлин и в друга степен внимателно отсвирване от страните членки.

Политиката ни би трябвало да бъде в три направления:
- Вътрешни реформи;
- Вътрешноевропейска дипломация с страните членки, а освен обществено туптене по раменете;
- Натиск за приемане на Македония първо в НАТО и старт на преговри с Европейски Съюз, доколкото блянът " Западни Балкани " не е на хоризонта.

Политика ли споделих? Извинявайте, че ви занимавам с дребнотемия. Да се върнем на значимите въпроси... Колко грама щеше да е ракията в " Маринела "?

-------------
Немската историческа виновност кара тази страна през днешния ден да бъде водач в хуманността.
[Reuters] Тръмп-ифициране

Процесът на декомплексиране води до децивилизоване

От коментар на Ивайло Дичев за " Дойче веле "

Чудите се евентуално за какво " Алтернатива за Германия " (АзГ) получи рекорден % гласове, в случай че бежанския проблем към този момент го няма? Да, има фрустрирани източногермански мъже, има и злоба, която икономическият напредък разсънва у неуспяващите. Но има и друго: крайната десница дава обещание на немския народ, че ще го отърве от историческата му виновност - ще го освободи от предишното. Вече четвърто потомство да носи бремето на дивашките нацистки закононарушения, докога?

Мотивът звучи все по-силно през последните две десетилетия. Георг Хайдер, основател на една по-стара фашизоидна групировка, внушаваше на австрийците, че на страната им е наложена освен военна окупация, само че и избран мироглед за историята. Подобно декомплексиране омайваше изтерзаната австрийска душа.

След артилерийска подготовка на одеснели интелектуалци Саркози реши да разтовари сънародниците си от стигмата на колониализма. С една злощастна тирада в Дакар той прикани да " сложим завършек на нашето постколониално възприятие на виновност ", тъй като Франция била превзела африканските нации (експлоатирала, продавала в иго и т.н.), с цел да " показа с тях културата си ". Впрочем в предизборната си акция Макрон зае остра позиция против тази теза, извадена от нафталина на XIX век, като разгласи колониализма за закононарушение против човечеството.

В Руската федерация не стопират да строят монументи на Сталин; последният беше открит в Москва този месец. Подобно нещо беше немислимо освен при Елцин, само че и при Хрушчов, та даже при Брежнев. Вероятно споменът за милионите жертви, убити от този свиреп деспот, стартира да избледнява, не знам.

Става дума за наклонност: наместо да търси сложното, проблематичното в историята, болшинството сякаш подтиква удоволствения инстикт – че постоянно сме били прави, че не може да ни се вменява каквато и да било отговорност и значи ще си вършим каквото щем.

Те почнаха, ние сме по-големите жертви – това е първата стъпка.

Процесът на декомплексиране нормално се показва като битка против политическата уместност, т.е. против хипотетичната демократична цензура, която не ни разрешава да имаме вяра в " различни " обстоятелства - да вземем за пример това, че евреите сами били отговорни за холокоста си. Пък ние, виждаш ли, си извоюваме свободата да споделяме каквото ни е прелестно. Да даваме воля на омразата си, да се усещаме прави за всичко.

Бедата е, че декомплексираното говорене води до децивилизовани дейности. Немската историческа виновност в действителност през днешния ден тежи на генерации, които нямат нищо общо с нацизма. Но може би таман тя кара тази страна през днешния ден да бъде международен водач в хуманното отношение към другите нации. Само че през днешния ден е в ход брутално Тръмп-ифициране на планетата: отговорни са другите, ние сме фърст, можем да мачкаме и да не ни пука.

------
Преди девет години на посетители ми беше един военачалник - самоуверен, заслужен авиатор. Мъж на място.
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Катарзис

Президентът Радев не е като генерала отпреди 9 години

От коментар на Слави Трифонов в неговия фейсбук профил

Българите в Чикаго попитали президента Румен Радев " за референдума на Слави Трифонов ". Хората ръкопляскали, а президентът споделил: " Не знам за какво депутатите взеха решение по този начин. "

Г-н президент, нямахте ли доблестта да кажете в очите на нашите сънародници, че в действителност вие не подкрепяте волята на българските жители, изразена на референдума? Че вие, определеният президент на втори тур от 2 063 032 души, неглижирате волята на 2 509 864 българи, които изрично желаеха да избират депутатите си с мажоритарен избор в два тура? Че вие, също като госпожа Корнелия Нинова, сте последовател на немската смесена изборна система, която, както се видя тези дни, е повече пропорционална, в сравнение с мажоритарна.

Г-н президент, нямахте ли достойнството да кажете в очите на нашите сънародници, че не са били добре осведомени за особеностите на мажоритарния избор? Както твърдяхте в едно изявление по БНР след референдума.

Г-н президент, нямахте ли смелостта да кажете в очите на нашите сънародници, че сте срещу държавната дотация за партиите да стане 1 лев на получен глас? Да ви напомня какво казахте при първата си тирада в Народното събрание: " Парите за партиите следва да се лимитират сензитивно, само че с ясното схващане, че лишени от рационално финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобисти и външни фактори. " Субсидията до ден сегашен е 11 лв. на глас.

Г-н президент, още с полагането на клетва в Народното събрание вие се вляхте в редиците на прогнилата политическа класа. И уверено мога да заявя, че решенията от референдума не се трансфораха в закон не тъй като депутатите взеха решение по този начин, а тъй като всички заедно решихте по този начин.

Ако вие бяхте толкоз угрижен за волята на българските жители, изразена на реферeндума от 6 ноември 2016 година, можехте да извършите това, което ви разрешава Конституцията на Република България. Член. 98, алинея 2 от конституцията споделя: " Президентът на републиката насочва обръщения към народа и Народното събрание. " Народното събрание не съблюдава законовия период за разглеждане на резултатите от референдума. Този период изтече на 14 септември. Ето за какво на 7 септември примерно вие можехте да се явите в Народното събрание и да отсечете почтено като президент: " Решете за референдума! Имате още една седмица! "

Преди време в предаването си споделих нещо, което ще кажа и през днешния ден. Преди девет години на посетители ми беше един военачалник - самоуверен, заслужен авиатор. Мъж на място. Жалко, че президентът, който имаме през днешния ден, не е като него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР