В хода на полицейска операция, реализирана на 4 юли съвместно

...
В хода на полицейска операция, реализирана на 4 юли съвместно
Коментари Харесай

Млад софиянец отмъкна спестяванията на самоковска баба, но не успя да избяга далече

В хода на полицейска интервенция, осъществена на 4 юли взаимно от чиновници на ГДНП, ОДМВР - София и районно управление (на МВР) - Самоков, е арестуван участник в телефонна машинация по отношение на стара жена от Самоков. Това оповестиха от полицията.

Криминално проявеният 24-годишен софиянец е задържан при незабавни заградителни дейности, директно след потеглянето му от адреса на пострадалата. В управлявания от него автомобил са открити и конфискувани 9500 лв., предмет на незаконното действие.

Изяснено е, че 71-годишната жена е била въведена в подвеждане по телефона, че давайки спестяванията си, оказва подпомагане на полицията. По случая в районно управление (на МВР) - Самоков е формирано досъдебно произвеждане. След отчет на събраните материали в прокуратурата, на 5 юли 24-годишният е притеглен в качеството на обвинен, наложена му е мярка за неотклонение „ парична гаранция “. Продължава работата по определяне съпричастността на мъжа и към други идентични измами.

На 4 юли, при незабавни оперативно-издирвателни дейности, чиновници на районно управление (на МВР) – Търговище открили и задържали 64-годишна варненка. В хода на следствието е открита съпричастността й към четири телефонни измами, осъществени на 2 и 3 юли в регионалния град по схемата „ оказване на подпомагане за задържане на причинители на телефонни измами “. По този метод за два дни локални поданици – три дами на 31, 49 и 69 години и 85-годишен мъж - са били ощетени с общо към 9250 лв., 1510 турски лири и 60 грама златни украшения. По случаите са формирани досъдебни производства.

Пред проверяващите варненката признала присъединяване си в лъжливата скица, тя е арестувана с полицейска мярка за период до 24 часа, привлечена е в качеството на обвинен за осъществени закононарушения по член 209, алинея 1 от Наказателен кодекс. Отнетите пари и полезности ще бъдат върнати на притежателите им. В момента се работи по доказване на възможна нейна съпричастност и към няколко телефонни измами, осъществени под същия предлог през месец юни на територията на Попово. Действията по следствието се правят под управлението на прокурор от Районна прокуратура - Попово.

От полицията още веднъж припомнят на хората под никакъв претекст да не показват пари или полезности на непознати, обадили им се по телефона. Полицията в никакъв случай не търси по сходен метод подпомагане от жители при реализиране на активността си. При приемане на сходни позвънявания е значимо диалогът да бъде пресечен и навреме подаден сигнал на тел. 112.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР