В хилядолетната история на правото няма фигура като „разследващ главния

...
В хилядолетната история на правото няма фигура като „разследващ главния
Коментари Харесай

БСП: Проблемът не е в разследващия главния прокурор, а в безконтролната работа на прокуратурата

В хилядолетната история на правото няма фигура като „ проверяващ основния прокурор "

Българска социалистическа партия се разгласи срещу предлагането на ГЕРБ и Обединени патриоти за фигура проверяваща основния прокурор. Със законопроекта за проверяващ основния прокурор се прави опит за залъгване на жителите, като по този начин основният прокурор още веднъж остава без надзор върху дейности му, считат от левицата.

„ Свидетели сме на следващата каша на ръководещите. След като трансфораха тематиката за основния прокурор в набожен обред към този момент никой не смее да зададе разумния въпрос: Как може основният прокурор да въздейства - като ги назначава, уволнява или санкционира? ", тези въпроси насочи от парламентарната естрада националният представител от парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Филип Попов като съобщи, че сходни пълномощия има единствено Висш съдебен съвет.

Според социалиста това, което прави всевластен основния прокурор е Законът за правосъдната власт: „ В него е записано, че основният прокурор и неговите заместници, могат документално да анулират или променят прокурорски актове ". По думите му този текст дава опция на основния прокурор и неговите заместници да въздействат, трансформират и анулират актове на прокурори по съответни каузи, обратно на вътрешното им разбиране.

Филип Попов разяснява, че жителите търпят нарушаването на правата си, тъй като нямат средства с цел да посрещнат разноските на възможен развой. Това по мнението на депутата е изключително очевидно в гражданските и комерсиалните разногласия като по думите му измежду жителите се е формирало предписание: „ С по-силен не се бий и с по-богат не се съди. Това са същинските проблеми на правосъдната ни система, а не следващия безпорядък, който ни сервират с претенцията да се реши ", заключи Попов.

„ Няма по какъв начин да подкрепим предлагането на ГЕРБ, тъй като се възпроизвежда моделът на Иван Гешев посредством проверяващия прокурор Гешо Иванов. Това предложение влиза в несъгласие с Конституцията ", установи се депутатът от групата на Българска социалистическа партия Тодор Байчев.

Социалистът акцентира, че десетки хиляди стачкуваха за оставка на премиера Борисов и оставката на основния прокурор, а в подмяна са получили план за нова Конституция: „ Сега вместо оставката на Иван Гешев се предлага да се постави украсителен намордник на основния прокурор, който няма да има никакви възпиращи функционалности. "

Байчев акцентира, че казусът не е във фигурата, а в безконтролната работа на прокуратурата.

Тодор Байчев посочи, че този проверяващ основния прокурор се готви да бъде към настоящата българска прокуратура, само че не са спазени рекомендациите на Съвета на Европа и Венецианската комисия да се ограничи прокурорската квота при избор на такава фигура или тя да бъде с юридическа компетентност, само че друга от прокуратурата. „ Всичко това се прави за да се ограничи опцията за влияние на основния прокурор върху прокурорската квота. ", разясни националният представител.

„ Нещата с фигурата на проверяващ основния прокурор припомнят скорошното крушение на ръководещите с Конституцията. Признайте си, че и вие усещате, че нещо не е наред, че има нещо сбъркано в цялата работа ", прикани ръководещите заместник-председателят на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков.

„ Не знам по какъв начин си представяте взаимното съществуването на тези две фигури в правния мир - на основния прокурор и неговото алтер его - проверяващия основния прокурор. Не знам по какъв начин си го представяте - единият ще гони, другият ще бяга, единият ще рови и другият ще крие. Двамата ще стоят един против различен като в уестърн, ще се гледат в очите и ще се чудят кой пръв ще посегне към Наказателния кодекс ли? ", попита Зарков.
Социалистът уточни, че в никоя страна по света няма такава фигура и няма по какъв начин да се разбере дали е проработило или не. „ За 4 хиляди години документално законодателство никой не е се е сетил да сътвори такава фигура. ", нападна ръководещите от ГЕРБ и Обединени патриоти Зарков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР