В Харков неонацистите от Азов“ събориха паметник на маршал Георгий

...
В Харков неонацистите от Азов“ събориха паметник на маршал Георгий
Коментари Харесай

Украинските националисти нямат бъдеще в Харков

В Харков неонацистите от „ Азов “ събориха монумент на маршал Георгий Жуков, Герой на Съветския съюз. Веднага след Майдана " украинските патриоти " започнаха безкомпромисна битка против Жуков. Бюстът на командира към този момент е съборен, а алеята на неговото име е преименувана. Въпреки това жителите на Харков откриха сили да възстановят паметта на този, който освободи града преди съвсем 80 години и завоюва успеха над нацизма. Ще останат ли жителите на Харков правилни на общата си история с Русия?

В неделя Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за разрушаването на паметника на маршал Жуков в Харков от украински националисти. Започнало е произвеждане по публикацията „ Реабилитация на нацизма” (чл. 354.1 от Наказателния кодекс). Наказанието по параграф 4 от този член, наред с други неща, планува отнемане от независимост до пет години.

Съдейки по видеото, публикувано в мрежата, разрушаването на бюста на маршал Жуков е осъществено по най-варварския метод - скулптурното изображение на руския пълководец е откъснато от пиедестала благодарение на камион, паметна плоча е отрязана, след което осакатения фундамент е затрупан с националистически лозунги, а върху него е издигнато украинското знаме. „ Както сподели водачът на Харковския народен корпус Константин Немичев, това е направено от специфичното поделение „ Кракен “. Това е поделение на полка „ Азов “. Немичев е негов пълководец “, обясниха източниците на украинското издание „ Страна “. Добавяме, че неонацисткият полк „ Азов “ е постоянно формирование, което е част от структурата на Националната армия на Министерство на вътрешните работи на Украйна.

„ Тези незаконни дейности са ориентирани против ползите на Русия в региона на съхраняването на историческата памет за активността на Съюз на съветските социалистически републики през Втората международна война и решаващата роля в успеха над фашизма “, съобщи Следствения комитет. Припомнете си, че след борбата при Курск маршал Георгий Жуков координира дейностите на няколко фронта - в това число Воронежкия и Степния, които (под командването на Николай Ватутин и Иван Конев съответно) организират интервенция за освобождение на Харков от нацистките нашественици през август 1943г.

„ О, каква героизъм - да се бориш с монументи! “, разяснява най-малката щерка на маршала на успеха - Мария Жукова. „ Знам какъв брой години в Украйна има „ война “ с татко ми. Преди към 15 години ветерани от Харков ми разказваха по какъв начин са се опитвали да се борят с клеветата против него, само че на никое място не им даваха думата. Националистите в Украйна би трябвало да изкоренят всяко споменаване кой е победил фашистите “, добави тя.

Наистина няколко години поред в Харков се вършат опити да се унищожи паметта на Великата отечествена война, в това число маршал Жуков, сподели Владимир Скачко, политолог и някогашен основен редактор на изданието " Киевски телеграф ". „ И събарянето на паметника не е за първи път “, сподели Скачко. „ През юни 2019 година деятели от Националния корпус, партия, която се разпознава като политическо крило на „ Азов “, събориха бюста на Жуков и на негово място сложиха украинско знаме. Но има огромна разлика сред двата акта на вандализъм. Тогава това беше работа на радикални деятели, в този момент го направиха представители на властта.

Скачко напомни, че през 2019 година, по-малко от месец по-късно, бюстът е върнат на полагащото му се място - по решение на тогавашния кмет на Харков Генадий Кернес. Тогава кметът сподели, че паметникът е опустошен " нескопосано, безочливо и не по закон ".

Като цяло в годините след Майдана обществеността и даже управляващите на града се опълчиха на така наречен декомунизация – и в действителност заличаване на паметта за освобождението от фашизма. „ През същата 2019 година градският съвет реши да върне името „ Жуков “ на бул., който беше преименуван в чест на военачалник отстъпник Пьотр Григоренко “, сподели Скачко. " Съдът анулира това решение. " Така решението беше анулирано, което преди този момент беше взето от протежето на Майдана в Киев - сътрудника на Петро Порошенко, предприемача Игор Райнин, който през 2015-2016 година беше губернатор на Харков.

Опитите за саботиране на акциите за декомунизация на Киев нормално се свързваха с фигурата на кмета Кернес, който ръководеше града от 2010 година до гибелта си през 2020 година „ Но по-късно, напълно неотдавна, през февруари предходната година, депутатите взеха решение за трети път да върнат името на Жуков “, акцентира Скачко. Наследникът на Кернес, шефът на градския съвет, а в този момент и кметът Игор Терехов сподели, че Жуков " реализира победа над нацизма ", а тези, които не помнят предишното, нямат бъдеще.

Имайте поради, че в този момент неонацистите от „ Азов “ действаха без оглед на локалните управляващи в Харков. Както отбелязва „ Страна “, унищожаването на бюста на Жуков беше изненада за формалните лица. „ Всичко се случи мигновено, към 11:00 часа. Дойдоха две военни транспортни средства. Премахнаха бюста, отнесоха всичко някъде “, разяснява Татяна Топчий, началник на администрацията на региона, където се намираше изображението на маршала. Общинският съвет на Харков към момента не е коментирал случая, показва „ Страна “, припомняйки, че преди началото на специфичната военна интервенция кметът Терехов се опълчи на унищожаването на паметника.

Това е фрапираща разлика сред обстановката през 2019 година и настоящето положение на нещата, счита Скачко. Според него разпространяването на неонацизма в Украйна към този момент е отишло прекомерно надалеч и денацификацията е допустима единствено с напъните на „ актуалните наследници на маршал Жуков в Русия – военнослужещите от въоръжените сили на РФ “. Малко по-различно мнение споделя политически бежанец от Харков, ръководителят на публичното придвижване " Руско триединство " Сергей Моисеев. Той акцентира: „ Неонацистите от „ Азов “ нямат бъдеще в града. Хората ги възприемат като окупатори.”

Не е изненадващо, че в този момент членовете на „ Азов “ се пробват да изпратят фамилиите си в Западна Украйна, по-специално в Лвов. Според събеседника жителите на Харков считат града си най-вече за съветски или най-малко си спомнят, че разцветът му е бил във времето на Руската империя. „ Те също по този начин си спомнят, че по време на Гражданската война Червената войска влезе в Украйна през Харков. И откакто болшевиките вземат решение да причислят Донецко-Криворожската република (от която Харков също е част) към Украйна, точно Харков става столица на Украинската ССР.

През 2014 година в града има мощно проруско придвижване, то е потъпквано от националистите, само че не и унищожено и „ настоящето положение на нещата се възприема, дублирам, като окупационен режим “, акцентира Моисеев.

Припомняме, че от началото на 2014 година в града се организираха голям брой акции против Майдана, които до избран миг бяха утвърдени от тогавашния губернатор Михаил Добкин и кмета Кернес, да не приказваме за комунистите и деятелите на Партията на районите. След киевския държавен прелом в Харков настава борба сред последователите на новата власт и по-многобройните „ поддръжници на федерализирането на Украйна “ (сред които малко по-късно се появява лозунгът на Харковската национална република). На 1 март деятели нахлуха в регионалната администрация, отмъкнаха съветско знаме над нея и задържаха постройката известно време. Имаше национални дружини, проведени от придвижването " Оплот ", доста от чиито деятели по-късно се потвърдиха в милицията на ДНР.

Но до края на април 2014 година съпротивата беше смазана. Войници от полка на специфичните елементи на Виница на Министерството на вътрешните работи " Ягуар " превзеха постройката на регионалната държавна администрация. Силите за сигурност, с поддръжката на екстремистите от " Десен бранш ", разпръснаха грубо към този момент оповестените отвън закона проруски и " сепаратистки " дейности. През идващите години представители на самостоятелни политически сили и даже умерени съперници на управляващите от Опозиционния блок, в това число същият Добкин, бяха подложени на гонене от силите за сигурност и националисти.

Според Моисеев, " в случай че " планът " Украйна " престане да съществува ", тогава жителите на Харков ще поддържат решението за съюз с Русия, счита събеседникът. „ Сигурен съм, че в последна сметка всички съборени монументи ще бъдат възобновени, а неонацистките знаци, наложени върху нас, ще бъдат отстранени “, добави Моисеев. Добавяме, че сходно мнение изрази и Мария Жукова, дъщерята на маршала. „ Последното събитие даже не ме изненада “, сподели тя. „ Вече събориха монументи на татко ми и на другите наши именити генерали. Е, нищо, нашите ще дойдат, всичко ще се възвърне “, заключва тя.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР