В гръцката митология е добре познат митът за рога за

...
В гръцката митология е добре познат митът за рога за
Коментари Харесай

Гъба Tръбенка

В гръцката митология е добре прочут митът за рога за изобилието. Това е рог от нимфата Амалтея, който има чудно свойство - цялостни се с каквото месо или напитка изиска неговият притежател. Неслучайно е знак на изобилието. Рогът на Амалтея наследява божествената мощ на богинята да обезпечава безкрайни ресурси от храна.

В царството на гъбите има една гъба, която е назовавана по същия метод - Рог на изобилието. Нейното латинско наименование е Craterellus cornucopioides, а разговорно я назовават Тръбенка. Рог на изобилието идва от визията, че това е хранителен източник, осигуряващ изобилна храна, само че самичък по себе си сигурно Тръбенката не съставлява уравновесена диета и наличността на храна от гъбата е лимитирана единствено до няколко седмици в годината.

Известна е и с друго забавно име - Тръба на мъртвите. Възможен генезис на това наименование да значи, че растящите гъби са били обсъждани като тръби от мъртви хора подземен.

Още по-озадачаващо звучи фактът, че потреблението на огромни количества от гъбата за дълъг интервал от време води до радиоактивно струпване в кръвта.

Тези любопитни детайлности за Тръбенката основават интерес към нея и предпочитание да бъде опознат нейния усет. Ето какво може да се научи за тази ядлива гъба, която може да се откри и у нас.

Описание на гъба Тръбенка

Тръбенка (Craterellus cornucopioides) съставлява тип ядлива базидиева гъба от семейство Cantharellaceae. Гъбата може да се употребява както прясна, по този начин и сушена или консервирана гъба. Подходяща е за подготвяне на чорба или като добавка към разнообразни гъбени ястия. Освен рог на изобилието, я назовават още черна лисичка, черен тромпет, или тръба на мъртвите.

Това е една от гъбите, съставящи Светата троица на гъбите измежду положителните кулинари и готвачи гъби. Другите гъби, попълващи тройката са Смръчкула и Трюфел.

Характеризират се с гъбено-плодова миризма и елегантен усет, поради което се поставя като елегантна фалшификация за ястия и гъбени сосове - прясна или сушена.

Устройство на гъба Тръбенка

 Гъби Tръбенки Снимка: CalPhotos

Гъбата няма ясно завършени шапка и пънче, а съставлява плодно тяло с форма на фуния и централна празнина по цялата дължина.

Гъбата пораства до към 10 сантиметра височина и 5-7 сантиметра диаметър. Рядко може да доближи до 15 сантиметра височина. Горната и вътрешната квадратура са с черен или или тъмносив цвят, рядко жълт.

Долната и външната плодородна квадратура са с доста ярък колорит на сиво. По горната повърхнина на фунията нормално се намират фини люспи. По външната страна на плодното тяло се намира спороносната повърхнина. Тя е гладка и с леки неравности. Месото на гъбата е фино, само че доста нежно, сиво до черно на цвят, отличава се с приятния си мирис. Спорите са елипсовидни и с бял до кремав отпечатък.

Това, което въпреки всичко може да се дефинира като шапка, наподобява на ваза, която се получава от стъблото, което последователно се уголемява от основата към горната си част, където е с съвсем извърнат борд. Друга забавна характерност е кожичката, която покрива плодното тяло. Тя е е кафявочерна, а от време на време белезникава и при дъжд конусът се изпълва с вода, която става черна. Трудно е да се откри тази гъба, тъй като тъмният цвят елементарно се слива с листата в гората. Гъбарите споделят, че е като търсенето на черни дупки в земята.

Гъбата има слаба миризма, наподобяваща тази на на сливите, сладостен усет, само че постоянно безвкусен. Сварена не е изключително мека. Лесно се суши и смила и в такова положение е добра за супи с горски гъби. Трябва да се употребяват единствено младите гъби

Двойници на Тръбенката не са познати. Гъбата не може да се сбърка с друга заради присъщия си външен тип. Няма отровни двойници. Гъбата е ядлива и лечебна.

Разпространение на гъба Тръбенка

 Тръбенка Снимка: Temperate Climate Permaculture

Тази гъба се среща в горите на Европа, Северна Америка, Япония и Корея. Основно пораства под букови, дъбови или други широколистни дървета, изключително в мъха на влажни места и върху тежка варовита почва. В Европа е постоянно срещана. Появява се от юни до ноември месец.

Този тип гъба може да се откри и в среда, богата на боклуци. Листната маса е идеална за нея, заради способността да съхранява почвена влага и хранителни субстанции.

Химичен състав на Тръбенка

Според изследванията 100 г изсушена Тръбенка съдържа 69, 45 грама протеин, 13, 44 грама въглехидрати, с превес на манитола, и 4, 88 грама мазнини, което значи 378 калории. Гъбата съдържа мастни киселини, както и феноли, флавоноиди и 87 мг витамин С.

Лечебни свойства на Тръбенка

Тръбенката има лечебни свойства. Има положително наличие провитамин А, витамин С, витамин D - доста значими за вярното действие на човешкото тяло. Установени са нейните хипогликемични и противотуморни свойства. Гъбата не е изучена задълбочено по отношение на приложение в медицината.

Кулинарна приложимост Тръбенка

Тръбенките са високо скъп тип гъби в доста страни, изключително в Северна и Централна Европа. По тези места изобилието им е огромно. Това е една от все по-често срещаните гъби в кухните на най-луксозните заведения за хранене. Тя е детайл от гурме кухнята и изисканите менюта. Високо се цени във френската кухня.

Гъбата наподобява много непривлекателно, само че има доста добър усет. Сладката и ароматна миризма е нейно преимущество. При изсушаване вкусовите качества се приближават до тези на черния трюфел. Идеална е за гарнитура към всевъзможни ястия. Това е тип гъба, която може да се изсуши и след това да се рехидратира или да се трансформира в прахуляк, който се употребява за подправяне на яхнии. Придава им ново звучене и ненадейно грациозен усет.

Тръбенките могат да се сушат и по-късно да се съхраняват в херметически затворени буркани. Като се подготвят със сос, разделят се на порции, могат да се запазят замръзнали в полиетиленови торбички или пластмасови кутии. От тях става прелестен гъбен сос с ястия през зимата.

Препоръчително е да се резервира гъбата посредством дехидратиране при стайна температура. За задачата е добре са се употребява дехидратора за зеленчуци. След като се дехидратира, гъбата се смила с мелница, с цел да се получи брашно от нея, което се употребява за подправяне на огромен брой ястия. Може да се яде с ориз, паста с гъби, месни и рибни яхнии, както и със сладкиши.

Ето и една лесна рецепта с гъба Тръбенка.

Гъбена супа от Тръбенка

 Супа с Тръбенка

Необходими артикули:

- 200 г гъба Тръбенка

- 1 глава лук

- 2 скилидки чесън

- 1 връзка магданоз

- 1 връзка копър

- 1 супени лъжици. горчица

- 1 чаена чаша доматено пюре

- 2 супени лъжици. масло

- сол - на вкус

- 2 щипка чубрица

- 2 щипка черен пипер

Начин на подготвяне:

Гъбите се измиват и почистват. Нарязват се на дребни късчета. Лукът също се реже на ситно. Той се пуска да ври в подсолена вода с маслото. Щом омекне, се прибавят и гъбите.

Когато и те се сварят, се прибавя и доматеното пюре. След десетина минути супата се подправя със счукания чесън и останалите подправки.

Накрая се маха от котлона и към нея се прибавя горчицата. Разбърква се отново и се разсипва в подобаващи съдове. Преди поднасяне се поръсва с листенца копър и магданоз.

Вижте още:

- Непознатата гъба Тръбенка;

- Кулинарна приложимост на гъба Тръбенка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР