В градската джунгла от нова БГ музика има няколко нови

...
В градската джунгла от нова БГ музика има няколко нови
Коментари Харесай

Методи от No More Many More: Още не съм написал най-добрата си песен

В градската джунгла от нова БГ музика има няколко нови банди, които изпъкват с доста мощно наличие. Една от тях е групата No More Many More, в която Методи Кръстев е лийд вокал, китарист и създател на текстовете, а останалите са Радослав Гергов – вокали и ударни, Владимир Иванов – ударни, Гриша Георгиев – бас китара, Камен Александров – китара, Мартин Стоянов – Мартист – клавири.

Последният им трети албум " Помогни ми " е толкоз добър, че се слуша на repeat, а едно от частите -  " Полуизяден " - е включено в саундтрака на . Песните от тази тава като „ Човек от плява “ и " Помогни ми "  са по едно и също време вдъхновяващи и разчувстващи с брилянтни текстове, безкомпромисно звучене и послания, които стигат непосредствено до публиката. 

В момента No More Many More записват своя 4-и студиен албум. Разговаряме с мотора на бандата Методи Кръстев за музикалната действителност, амбициите и опциите за българските музиканти и за проектите за 2023 година. Първото им концертно присъединяване за годината е на 14 януари в Download Club в Пловдив.

Методи, 2022 година беше много мощна за родната музика. Поздравления и за последния ви албум " Помогни ми ". Много съм впечатлена! Как се приема от публиката?

Годината беше много мощна за нас, имахме по няколко участия на месец, което е супер добре. Свирихме и с  Рони Ромеро във Варна.

Албумът се приема доста добре. На концертите идва все по-широк диапазон от аудитория. Новото е, че идват  хора с дребните си деца, харесват ни. Имаме и едно ядро от почитатели, които са доста правилни и не пропущат наше участия.

Как се събира една група, която да е толкоз добре споена?

Не е толкоз елементарно. Предишният ни басист да вземем за пример ни напусна. Имахме няколко участия в комерсиални излъчвания и ни се разминаха мненията за това дали би трябвало да има наложителни квоти за българска музика. Според мен не е наложително (и го споделих в „ Шоуто на Цитиридис “), а тогавашният ни басист не се съгласи с мен. А аз мисля, че когато си направил българска музика и е задоволително добра, тя стига до хората и да искаш, не можеш да я скриеш. Има обществени мрежи, хората те викат, научават те. Няма потребност от наложителни квоти. Хората не схванаха, че отново ще пускат от онази българска музика, която не е готината – Криско, фолк и рап от селския вид за сметка на останалите неща. 

Как съвместявате живота си с музиката? Методи, ти работиш единствено това, само че останалите членове на бандата вършат и други неща. Каква е цената?

За нас не е толкоз възможно да свирим след работа. От две години не работя нищо друго. Напуснах си работата за кинопроектите към „ Бояна филмс “ – правех специфични резултати, доста хубава креативна работа, обаче трябваше да избера - дали да си завърша албума, или да изкарвам пари . Вече от две години се отпътувам единствено с музика. За мен е значимо да имаме концерти, на които да сме безкомпромисни във връзка с свирене, осветяване, тон.  

Имаме управител - ние сме разхвърляни като музиканти. Кандидатстваме по планове, които са финансирани от НФК (Национален фонд култура), въпреки и с ненапълно финансиране, спечелвайки 4 - 5000 лева, които не стигат до средата за запис, само че те ангажират да спазваш период. Това за нас е дисциплиниращо. Ако не свършим работата за 1 година, би трябвало да върнем парите. Затова, в случай че се забавим поради някой от групата, който е решил да отиде на морето, или тъй като имаме по час-два след работа, се ощетява цялата група. 

Не е елементарно да гониш периоди, само че по този начин се прави в целия свят. Демокрацията свърши.

На няколко песни имаме бас, който е изработен синтетично. Подбрал съм най-приемливо звучащите неща, само че съм дал период и имам условия, които останалите би трябвало да се преценяват.

За упоритостите да вършат музика извън България, вижте на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР