В градовете, традиционно най-големите, остават местата с най-голяма концентрация на

...
В градовете, традиционно най-големите, остават местата с най-голяма концентрация на
Коментари Харесай

Най-много катастрофи стават в София и Пловдив, най-малко в Ямбол


В градовете, обичайно най-големите, остават местата с най-голяма централизация на произшествия. На първите две места са София и Пловдив. Именно столицата е дала и най-вече жертви - 42.

Второто място по брой починали обаче изненадващо си разделят Бургас и надалеч по-малката Враца. Там са починали по 13 души. Най-малко тежки ПТП-та - 30 на брой, са станали в Ямбол, а единственият български град, в който няма умрял на пътя през предходната година, е Кюстендил. Това сочат данни на  Националния статистически институт (НСИ).

6609 са тежките произшествия у нас през 2022 година. Те са станали причина за гибелта на 531 души. Въпреки че починалите са по-малко от тези през миналата, броят им към момента остава прекомерно огромен спрямо този в останалите европейски страни. Най-опасно е да се пътува по първокачествен път в петък следобяд, демонстрира статистиката.

Малко над 31 500 пък са по-леките пътнотранспортни катастрофи, станали на територията на страната през предходната година. Катастрофите с потърпевши са близо 7 000. 29 от починалите на пътя са деца. Голямата част от произшествията са станали заради неправилни дейности от страна на водачите, като в половината от случаите това са несъобразена скорост или неправилна маневра.

От общия брой на тежките произшествия най-вече са тези, при които са се сблъскали два автомобила. Една трета от злополуките са такива и най-вече хора са починали точно тогава - 207 души. Следват произшествията, при които е блъснат пешеходец - те са малко над 20%, а жертвите в резултат на тези удари са 89.

Ако би трябвало да се направи разбивка на денонощието по часове, ще се види, че максимален брой тежки катастрофи са станали директно след края на работното време - сред 16 и 18 часа. Петък е денят, в който се регистрирани най-вече тежки произшествия, а най-сигурният ден да се возиш в автомобил е сряда. През годината най-безопасно се е пътувало през март, а най-вече са тежките произшествия в интервала, в който се намираме сега - средата на лятото.

Извън градовете най-смъртоносни са първокласните пътища. Там живота си са изгубили 115 души. Над 80 души за починали на второкласните и още толкоз на третокласните. Два пъти по-малко са жертвите по общинските пътища, а най-сигурни, все пак, става известно, са автомагистралите. Там са станали минимум катастрофи и има минимум жертви.
 Два клипа по 15 секунди влизат в листовките
Два клипа по 15 секунди влизат в листовките

Нови въпроси за теоретичните изпити за кандидат-шофьорите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР