В град Плимът, Великобритания, учените са все по-загрижени за затоплянето

...
В град Плимът, Великобритания, учените са все по-загрижени за затоплянето
Коментари Харесай

В Северния Атлантик отчитат рекордни температури на водата

В град Плимът, Англия, учените са все по-загрижени за стоплянето на океаните. Според екологът Дан Смейл, водата в пристанището е с температура 18 градуса по Целзий, което е с четири градуса повече от нормалното. 2023 година чупи върхове във връзка с температурата на морската повърхнина в Северния Атлантик, като май е най-горещият от 1850 година насам.

 
Винаги сме знаели, че изменението на климата и стоплянето на океаните са същински стрес за морския живот. Но си мислех, че това ще се случи след десетилетия, а не в този момент. И в случай че температурите продължат да се повишават и надвишават 20, 22 градуса, тогава това може да бъде в действителност нездравословно и пагубно за някои от нашите типове. 
Дан Смейл, еколог

Причините за рекордните температури са две: естественото събитие Ел Ниньо и сахарският прахуляк, който работи като щит, отразяващ слънчевите лъчи. Но с цел да измерят температурата на водата на по-дълбоко равнище, откривателите не могат да разчитат на сателитни фотоси.

 
Видовете, които са по-характерни за Средиземноморието, в действителност стартират да се насочват към нас. Така че ние сме нащрек за нови типове, които могат да се появят и да изчезнат или да се появят и да се открият в този регион.
Клеър Уидикомб, експерт по планктона

Горещите талази на континента също към този момент са факт. През миналата седмица в Испания термометрите удариха 46 градуса. Синоптиците предвиждат най-горещото лято в историята.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР