В годишната си реч, известна като Състоянието на Съюза“, президентът

...
В годишната си реч, известна като Състоянието на Съюза“, президентът
Коментари Харесай

Байдън призова Конгреса да завърши икономическата борба

В годишната си тирада, известна като „ Състоянието на Съюза “ , президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани републиканците да оказват помощ за „ довършването на работата “ в интерес на работливите фамилии. Демократът акцентира смисъла на двупартийността в разделения Конгрес, в който долната камара към този момент има републиканско болшинство. Той също по този начин се зарече да пази суверенитета на Съединени американски щати след нахлуването на хипотетичния китайски шпионски балон, написа „ BBC “.

Речта на водача беше възприета като метод да си проправи още веднъж път към преизбиране през 2024 година 73-минутното послание на Байдън беше отправено в миг, когато рейтингът му на публично утвърждение не е изключително постоянен и даже се намира в най-ниското равнище за цялото му ръководство. Всяка година опозиционната партия показва отговор на годишната тирада.

Снощи думата на републиканците беше дадена от губернатора на Арканзас, който упрекна държавното управление на Байдън, че се занимава повече с „ будни мечти “ , в сравнение с със „ суровата действителност, с която американците се сблъскват всеки ден “ . Държавният глава изрече обръщението си пред претъпкана зала и високопоставени посетители, измежду които Боно от U2, както и пред съдии от Върховния съд. До него на трибуната беше и един от най-яростните му критици – републиканският представител Кевин Маккарти .

„ Обръщам се към моите другари републиканци. Щом успяхме да работим дружно в предишния Конгрес, няма причина да не можем да работим дружно и в новия. Ние сме изпратени тук, с цел да довършим работата! “, съобщи президентът, който нееднократно е бил упрекван от съперниците си в разединяваща изразителност .

Байдън показа още, че 2 години откакто последователи на неговия предходник Доналд Тръмп са се вдигнали на протест против Капитолия, американската народна власт към момента е „ непоклатима и несломима “ . Както от време на време се случва по време на речите „ За положението на съюза “, президентът на моменти беше преустановяван и осмиван от депутати от опозицията. В речта си водачът загатна минимално външнополитическия проблем, който обхвана страната през последните дни, а точно хипотетичният китайски балон за шпионаж , който пресече територията на Съединени американски щати, преди американските военни сили да го смъкват край крайбрежията на Южна Каролина предишния уикенд. Той добави, че е решен да работи градивно с Китай , само че предизвести:

„ Не се заблуждавайте – както ясно декларирахме предходната седмица, в случай че Китай заплаши суверенитета ни, ние ще действаме, с цел да защитим страната си. И ние го направихме. “

Републиканците желаеха да схванат за какво Байдън е изчакал една седмица, с цел да работи. Администрацията на президента отговори, че е желала да избегне риска за цивилните жители от падащи парчета. Речта на Байдън беше бегла във връзка с външната политика като цяло, като Украйна – главната тематика на неговата тирада „ Състоянието на съюза “ през 2022 година в този момент беше упомената едвам към края на събитието. Байдън повтори, че Съединени американски щати ще поддържат Киев „ толкоз дълго, колкото е належащо “ .

По време на речта президентът се концентрира основно върху вътрешните въпроси , като означи устойчивостта и силата на американската стопанска система . Той се базира на данни, съгласно които през януари безработицата е спаднала до невиждано от доста години равнище, като също така са налице признаци, че най-тежката инфлация от четири десетилетия насам понижава. Все отново, той призна, че американските фамилии се нуждаят от повече независимост и поддръжка .

Байдън показа и своя лист с политически стремежи, като прикани за възбрана на огнестрелните оръжия , по-ниски налози за милиардерите и по-лесен достъп до предучилищна подготовка за три- и четиригодишните деца. Той също по този начин разкритикува „ скандалните “ облаги на петролните компании, само че си навлече насмешки от страна на републиканците в залата, когато съобщи:

„ Ще се нуждаем от нефт най-малко още едно десетилетие. “

В края на събитието 80-годишният президент още веднъж се сблъска с въпроси по отношение на способността му да ръководи , в случай че бъде избран отново за втори президентски мандат, който ще завърши на 86-годишна възраст. Подобни подозрения постоянно биват споделяни от млади изгряващи звезди от опозиционната партия, както и от елементарни жители отвън политическия живот.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР