В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се

...
В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се
Коментари Харесай

Износът на България за Украйна се е увеличил 3 пъти

В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се страна е станала втората най-важна дестинация за българския експорт отвън Европейски Съюз, " отвявайки " Сърбия и Съединени американски щати. Това демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт за 2022 година

Експортът ни към Украйна е достигнал рекордните 2.249 милиарда лв. - при 794 млн. лв. за 2021 година, което прави съвсем тройно нарастване. На първо място както и предни години е Турция, приела наши артикули за 5.435 милиарда лв.. А Сърбия е трети по значимост пазар отвън Европейски Съюз с 2.209 милиарда лв., прецизира в. " Сега ".

Бумът в търговията ни с воюващата страна, регистриран от Национален статистически институт, е с аромат не на барут, а на нефт. Делът на горивата - моторни и за отопление, е с максимален дял - над половината от целия експорт за Украйна.

Само нафтата (газьол) е на стойност над 1.2 милиарда лв., демонстрират данните на Национален статистически институт за 11-те месеца на предходната година, представени от Money.bg. На идващите места са медикаменти и медицински произведения, санитарно-хигиенни материали и храни, най-много ориз, консерви, шоколадови произведения.

Допреди войната " профилът " на български експорт за Украйна бе много по-различен. В експортната листа за 2021 година отпред са торове, фармацевтични артикули, машини и електротехнически произведения (бойлерите да вземем за пример бяха на 6-7-о място).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР