В германски затвор от 4 месеца и без обвинение е

...
В германски затвор от 4 месеца и без обвинение е
Коментари Харесай

Екстрадираният в Германия Иван Тилев - 4 месеца в затвора без обвинения

В немски затвор от 4 месеца и без обвиняване е 23-годишният Иван Тилев от Пазарджик. Той бе екстрадиран на 7 октомври 2022 година, сега се намира в пандиза в баварския град Хоф.
Прочетете още
Това описа приятелката на Иван Анна Налбантова. Преди 10-ина дни Ани била на рандеву на Тилев дружно с татко му и брат му, предава 24 часа.

Случаят с 23-годишния Иван Тилев от Пазарджик стана обществен през септември 2022 година, когато името му попадна в лист с участници в проведена незаконна група за финансови измами.

Младежът е със приблизително обучение - приключил е езиковата гимназия “Бертолт Брехт ” в родния Пазарджик, владее немски и британски, и през октомври 2019 година си намира работа в компания, основана в столицата.

След няколко месеца образование в офиса в София Иван заел позицията експерт продажби – на финансови пазари и вложения.

Извършвал е и консултантска активност, предложил на клиенти от целия свят търговия с акции и биткойни и други финансови услуги. Обучаван е да предлага услугите по телефона.

Имал е директен началник – управител екип, на който се е отчитал за свършената работа и който отговарял за него и сътрудниците му.

Иван твърди, че е получавал инструкции от мениджъра си какво да споделя на хората и не е имал съмнения, че се прави нещо неправилно. Така е било до 27 юли предходната година, когато  в офиса влизат служители на ГДБОП, СДВР и германската прокуратура.

Влязоха по време на работа, задържаха ни безусловно всички, взеха цялата техника, както и персоналните ни телефони и нямах никаква визия за какво се случва това. Неофициално ме разпитваха и им описах моята история, като им обясних по какъв начин съм попаднал там, какво работя и така нататък

След това задържаха няколко души, не знам тъкмо какъв брой. Останалите ни пуснаха да си вървим - може би след 12 часа. След това нямах никаква информация. Нищо не се е случило. Бях споделил всичко на немската прокуратура, разказа Иван Тилев случилото се в този ден пред окръжния съд в Пазарджик.

Германската прокуратура твърди, че компанията, в която Иван е работил, е направила машинация за над 14 млн. евро посредством разнообразни свои чиновници.  

Справка в Търговския указател демонстрира, че  сдружението е регистрирано у нас през 2018 г. с капитал 2 лева

Управители са Жасмина Дурмишевич от Сърбия и Лиор Бакши от Израел, само че дали това са действителните притежатели, може да откри единствено следствието.

На 4 юли т. година районният съд в Бамберг издава европейска заповед за арест на Иван. Искането за екстрадиция беше почетено първо от Пазарджишкия областен съд, а след това – и от Апелативния съд в Пловдив, който на 6 октомври предходната година удостовери решението от Пазарджик.

Пред магистратите в града под тепетата  Иван съобщи, че е почтена жертва  и всеки би могъл да бъде на неговото място.

Моля ви да не ме екстрадирате. Искам да бъда съден в България, тъй като имам вяра, че тук ще получа почтен и обективен развой. Искам да пребивавам тук, тук да имам семейство и деца, сподели Иван Тилев.

Адвокатът му Иван Табаков акцентира, че за закононарушението машинация, в което Тилев е упрекнат, наказването в Германия е до 15 години затвор, а в България до 6.

“Прилагането на по-благоприятния закон е залегнало и в българския Наказателен кодекс, и в хартата за главните права и свободи ”, сподели бранителят.

Когато на 27 юли 2021 година в офиса на софийската компания пристигнали представители на немската прокуратура и чиновници на ГДБОП и Столична дирекция на вътрешните работи, Иван бил измежду импровизирано разпитаните и след това освободени.

Малко по-късно младежът напуснал фирмата  и на никое място не е пътувал зад граница през това време.

На 24 август предходната година му се наложило да възобнови задграничния си паспорт и отишъл в полицията в Пазарджик в звено “Документи за идентичност ”.  

Там научил, че против него има Европейска заповед за арест и би трябвало да бъде изпратен в Германия, с цел да бъде съден.

Обвинен бил за присъединяване в проведена незаконна група и за машинация.

Пазарджишкият областен съд в своето решение позволява осъществяване на европейската заповед с претекст, че “не е формирано наказателно гонене против лицето ” - т.е. прокуратурата в страната ни не се е задействала.

“Как в непознатата страна ще бъде съден български жители, който живее и непрекъснато обитава в родината си, като се твърди и че тук е направил закононарушение, от непознат съд, в непозната страна, в несъгласие на закона.

Докога българската страна в лицето на своята правосъдна система разрешава това ”, недоумяват околните на Иван.

Съгласно член 3 от Наказателен кодекс той се ползва за всички закононарушения, осъществени на територията на България. Компетентни са българските проверяващи органи, българското държавно обвиняване и българският съд.

Надеждата на Иван Тилев е да получи справедливост при процеса.

Не е ясно и по кое време 23-годишният българин ще бъде изправен пред съда в Германия, където са били екстрадирани и други негови сътрудници от сдружението.

“Не ни остава друго, с изключение на да чакаме и да се надяваме на добър край ”, споделя приятелката. Тя е спокойна за Иван сега, тъй като “се усеща добре, доста е мощен душевен ”. Младежът се е въоръжил с самообладание, тъй като процедурите в Германия били доста мудни.

“Чакаме и се надяваме на положително, тъй като мястото на почтените хора не е в пандиза. Ние, околните му, сме 100% сигурни и имаме вяра в неговата непорочност, макар че в България не получихме поддръжката, която чакахме и би трябвало да получим ”, сподели момичето.

На Иван Тилев е назначен длъжностен юрист, който също има вяра в неговото оневиняване.

“Надяваме се, че в Германия може да не получи обвиняване и да бъде освободен ”, споделя Анна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР