В Германия върви задълбочена дискесия как ще се гарантира тока

...
В Германия върви задълбочена дискесия как ще се гарантира тока
Коментари Харесай

Работата на трите АЕЦ в Германия предизвика разногласия в Берлин

В Германия върви задълбочена дискесия по какъв начин ще се подсигурява тока в страната. Противно на проектите на федералния министър на стопанската система Робърт Хабек (Зелените), федералното държавно управление към момента не е одобрило проектозакон за продължение на работата на две немски атомни електроцентрали до пролетта на 2023 година Това сподели представител на министерството пред организация Ройтерс. Тя оправда това с политически различия. „ Това закъснение е проблем, в случай че желаете Isar 2 към момента да създава електричество през 2023 година “, сподели представителят, написа Франкфуртер алгемайне цайтунг “

Както оповестява Ройтерс, базирайки се на съдружни кръгове, забавянето се дължи на възражения от Федералното министерство на финансите. Според финансовия министър Кристиан Линднер (FDP) продължаването на работата единствено на две атомни електроцентрали не е задоволително: „ Необходими са по-нататъшни стъпки, с цел да се подсигурява сигурността на доставките и да се разшири обсегът на наличната електрическа енергия “, счита Линднер.

В хода на поетапното прекъсване на нуклеарната сила в действителност се предвиждаше последните немски атомни електроцентрали да бъдат извадени от мрежата в края на годината. Заради енергийната рецесия Хабек желае да резервира две атомни електроцентрали работещи до пролетта при положение на проблеми с електрозахранването. FDP, един от главните съдружни сътрудници в немското държавно управление, въпреки това, упорства и трите останали немски атомни електроцентрали да продължат да работят до 2024 година Тази позиция свободните домекрати пазят от лятото на тази година.

Линднер отхвърли промени в главните позиции на своята партия - да вземем за пример по нуклеарния въпрос: " Това не е политика, а физика ".
Решението на кабинета за по този начин наречения действен запас се очакваше още на 5 октомври, само че тогава не се състоя. Според информация на Süddeutsche Zeitung FDP към момента се нуждаеше от обяснение. Това заплашва проекта на Хабек да резервира двете атомни електроцентрали Isar 2 в Бавария и Neckarwestheim в Баден-Вюртемберг в употреба по-дълго като запас за стабилизиране на електрическата мрежа и да извади последната електроцентрала от мрежата едвам в средата на април 2023 година Три атомни реактори са останали да работят към 2022 година, един от които съгласно първичните проекти на Германия би трябвало да бъде затворен до края на годината. Свободните демократи обаче упорстват и трите реактора да работят до 2024 година, с цел да подсигуряват електроснабдяването на Германия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР