В Германия мнозина не спират да се оплакват: помощите не

...
В Германия мнозина не спират да се оплакват: помощите не
Коментари Харесай

Помощи за милиарди: как Германия подпомага хората и бизнеса в пандемията

В Германия мнозина не стопират да се оплакват: помощите не идват в точния момент, не се изплащат едновременно, бюрократичните спънки са прекалено много и още, и още. Същевременно това е най-големият пакет от помощи в историята на Федералната република: в пандемията от ковид страната подкрепя фамилиите и бизнеса с разнообразни финансови принадлежности. Става дума за безплатна помощ, заеми и гаранции. Дотук Германия е предоставила сходни помощи на обща стойност от 80 милиарда евро, разгласи министърът на стопанската система Петер Алтмайер в края на януари. Към тази сума се прибавят и добавките за служащите и чиновниците, минали поради пандемията на кратко работно време, както и данъчните облекчения.

Помощи за всички: фамилии, компании, актьори

Основният инструмент, с който страната подкрепя компаниите, е така наречен Überbrückingshilfe, един тип помощ за оцеляване. Те са планувани главно за дребните и междинни предприятия, които са гръбнакът на немската стопанска система. С тези безплатни помощи компаниите могат да покриват закрепените си разноски - да вземем за пример за наем и ток. Условието: компаниите би трябвало да потвърдят избран спад на приходите. Ако през настоящия месец оборотът на дадена компания е понижен с над 30 % в съпоставяне със същия месец на предходната година, т.е. преди пандемията, тя има право на тази помощ. От началото на 2021 година към закрепените разноски на фирмите спадат и загубите от неосъществени продажби на артикули със период на валидност или на сезонни артикули, каквито има да вземем за пример в стилния отрасъл.

Този финансов инструмент е очакван за всички компании с годишен оборот до 500 милиона евро. За тази така наречен помощ за оцеляване могат обаче да аплайват и самонаетите лица, които не са назначили различен личен състав, работещите на свободна процедура и предприятията или организациите с нестопанска цел. За самонаетите, да вземем за пример хората на изкуството и културата, настрана има и така наречен " помощ за ново начало ". Освен това страната отпуска на самонаетите лица еднократна помощ до 5000 евро.

За ноември и декември 2020, т.е. първите два месеца от втория локдаун в Германия, страната изплаща и изключителни помощи на компаниите, предприятията, самонаетите лица, съюзите и други организации, които не могат да работят поради локдауна. Право на тези помощи имат и компаниите, които могат да потвърдят, че 80 % от техния оборот се генерира от други компании, които са краткотрайно затворени поради локдауна. Седмично те получават помощи в размер на 75 % от междинния им седмичен оборот за същия месец на миналата година. Само този финансов инструмент за въпросните два месеца ще коства на държаватаобщо 15 милиарда евро, от които дотук обаче е изплатена единствено една дребна част.

Големите компании пък биват подпомагани главно от Фонда за стабилизиране на немската стопанска система, който разполага с 600 милиарда евро. Тези помощи са предопределени най-много за компании, които играят значима роля за икономическия имидж на Германия или са изключително значими за трудовия пазар. Дотук такава помощ са получили компании като Луфтханза, туроператорите FTI Touristik и Tui или корабостроителниците MV Werften.

Фирмите, които преди началото на рецесията са имали сполучливи бизнес-планове, могат да кадидатстват за гаранции - за средства за произвеждане или вложения. Гаранционните банки обезпечават това покритие за суми до 2,5 милиона евро. За по-големи суми - от 20 милиона евро нагоре - към механизма за предоставяне на гаранции се включва и страната. Към лостовете, с които тя подкрепя бизнеса, се отнасят също и редица данъчни облекчения, като по-ниския Данък добавена стойност, който важеше до края на 2020 година. Данъчните облекчения са част от преходен пакет на стойност 130 милиарда евро, включващ също и държавни вложения.

Да не забравяме и помощите за миналите на кратко работно време. Те облекчават финансово доста компании, без да им се постанова да освобождават служащи или чиновници. Министерството на стопанската система пресметна, че тези помощи ще костват на страната 23 милиарда евро (по данни от края на януари 2021). През 2020 на всички фамилиите с деца - без значение от финансовото им състояние - беше изплатен така наречен корона-бонус за деца. През есента фамилиите получиха еднократно по 300 евро за всяко дете. Освен всички изредени дотук помощи от страната, обособените федерални провинции също имат свои лични районни стратегии за подкрепяне в рецесията.

И още 7,5 милиарда за помощи

Късно в сряда вечерта (3 февруари) ръководещата коалиция одобри проект с нови помощи в корона-кризата. Одобрена беше стратегия от 7 точки. Една от тях - и тази година фамилиите ще получат корона-бонус за деца - еднократно по 150 евро за дете. По 150 евро еднократно ще бъдат изплатени и на получаващите обществена помощи - т.нар Харц-4. За заетите в областта на културата е очакван нов пакет с помощи на обща стойност от 1 милиард евро. За заведенията за хранене и кафенетата, които поради пандемията не могат да работят с клиенти и оферират единствено храна за у дома, се удължава срокът, в който те заплащат по-нисък (само 7%) налог добавена стойност - до края на 2022 година. Първоначално беше планувано тази мярка да важи единствено до края на юни 2021. Новоприетият пакет от помощи възлиза общо на 7,5 милиарда евро, сочат изчисленията на двамата съпредседатели на Социалдемократическата партия Саскиа Ескен и Норберт Валтер-Борянс.

Автор: Инса Вреде
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР