В Германия магазините, хотелите и заведенията все още са затворени.

...
В Германия магазините, хотелите и заведенията все още са затворени.
Коментари Харесай

В Германия започва икономически бум. За това има поне пет причини

В Германия магазините, хотелите и заведенията към момента са затворени. На пръв взор човек не би си помислил, че се задава стопански взрив. Но тъкмо такива са прогнозите на специалистите. А за това има най-малко пет аргументи.

Търговските улици и развлекателните средища в Германия към момента оферират тъжна панорама: множеството магазини са затворени поради третата вълна на пандемията, заведенията за хранене оферират храна и питиета само за у дома, визитите в киносалоните, концертните зали или нощните клубове са единствено сладки мемоари от предишното. На пръв взор човек въобще не би си помислил, че в Германия стартира стопански напредък, в случай че не и истински взрив. Пък и числата демонстрират, че през първото тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт е понижен с 1,7% в съпоставяне със същия интервал на 2020.

Но немската стопанска система е комплицирана машина, за чието действие не трябва да се съди единствено по търговията или гастрономията. Последните статистически данни, знаци и разбори на бизнеса демонстрират, че Германия бързо ще излезе от рецесията. От Дойче Банк предвиждат за 2021 година повишаване на Брутният вътрешен продукт с към 3,7% до 4%. И специалистите на Комерцбанк чакат сходен растеж - сред 3,5% и 4%. Ако тези прогнози се осъществен, икономическите вреди от пандемията ще се окажат по-леки, в сравнение с се очакваше в началото. Ето и кои са петте най-важни мотора за идното бързо повишаване на Брутният вътрешен продукт:

Промишленото произвеждане

Главният фактор, както и през предходната година, ще бъде преработващата индустрия. " Германия към момента е една от дребното високо развити стопански системи, която продължава да разполага със мощна индустриална база ", установяват експертите от Центъра за разбори на Дойче Банк.

За вероятностите пред индустрията най-точна прогноза дават новите поръчки, които постъпват във компаниите. През март тази година в Германия те са нарастнали с цели 9,1% по отношение на февруари 2020 година, когато още нямаше ограничавания поради пандемията. Тази наклонност продължава към този момент шести следващ месец. Най-добре се усещат производителите на електроника и на коли. В автоиндустрията индустриалните мощности към този момент са натоварени до 91%.

Сериозен подтик за повишаването на Брутният вътрешен продукт в Германия дава и стремглаво бързо разрастващото се произвеждане на ваксини против ковид и на съставни елементи за тях - област, в която работят редица немски компании. Става дума най-много за препарата на BioNTech/Pfizer, от който Европейски Съюз неотдавна поръча 1,8 милиарда дози до 2023 година. А по-голямата част от производството на този препарат е съсредоточена таман в Германия.

Износът на артикули " Made in Germany "

Германската промишленост създава доста повече промишлени артикули (преди всичко коли, металорежещи машини, съоръжение, химически и фармацевтични продукти), в сравнение с се нуждае вътрешният пазар. От това разумно следва, че Германия изнася доста артикули на външния пазар. След първата рецесия през април предходната година, провокирана от пандемията, немският експорт бележи растеж към този момент 11 месеца поред и съвсем е достигнал равнището от февруари 2020.

Най-много артикули немските компании изнасят за страните от Европейски Съюз. А през идващите месеци те ще анулират антипандемичните ограничавания, което значи възходяща икономическа интензивност и още по-добри пазари за немските артикули. Най-бързо обаче пораства немският експорт за Китай, чиято стопанска система устремно се възвръща след пандемията. Големи очаквания немският бизнес разпорежда и на гигантската инфраструктурна стратегия, която разгласи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Строителен взрив - хората търсят жилища

Строителството в Германия се намира във напредък към този момент шеста поредна година. Дори пандемията не съумя да му попречи. Докато през предходната година в други стопански сегменти имаше спад, строителството означи растеж от 6,6% и доближи рекордния за страната размер от 98,3 милиарда евро.

Най-динамично се развива жилищното строителство, което получава импулси от няколко направления: растежа на популацията, увеличаващата се жилищна повърхност на човек, изострящия се недостиг на налични жилища и извънредно преференциалните ипотеки поради рекордно ниските лихви в еврозоната. В момента доста добре се развива още веднъж и промишленото строителство.

Ваксинациите - тласък за потреблението и за туризма

В момента към 1/3 от жителите на Германия са били имунизирани най-малко с първа доза. Може да се чака, че през юли 2021 болшинството германци, които желаят да се имунизират, към този момент ще са получили отбрана против ковид. Това основава опция да се анулират забележителна част от рестриктивните мерки и най-много - да проработят комерсиалните и туристическите обекти, заведенията и културните институции. Всичко това най-вероятно ще провокира истински потребителски взрив, тъй като германците се изтезаха от променения си делник и мечтаят да тръгнат на шопинг, да седнат на кафе или в ресторанта, да отидат на отмора. Да не приказваме, че поради многомесечните ограничавания доста хора в Германия не бяха в положение да си харчат парите и в този момент разполагат със свободни средства. Очаква се, че хората всеобщо ще прекарат летните си почивки в страната, тъй като към момента се притесняват да пътуват зад граница.

Парите от европейския фонд за възобновяване

Освен всичко това Германия ще получи 25,6 милиарда евро от европейския фонд за възобновяване, които ще се изплащат в продължение на няколко години. Правителството реши да ги влага най-много в " зелените " технологии и в цифровизацията: ще се развива водородната стопанска система, ще се модернизира жп-инфраструктурата, ще се създават и закупуват рейсове с екологични мотори, бързо ще се построяват зарядни съоръжения за електрически автомобили.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР