В Германия днес се провеждат парламентарни избори, а лидерът на

...
В Германия днес се провеждат парламентарни избори, а лидерът на
Коментари Харесай

Германия избира днес кой да наследи Меркел

В Германия през днешния ден се организират парламентарни избори, а водачът на спечелилата партия ще бъде идващият канцлер. Ангела Меркел, която заема поста 16 години, се отхвърли от присъединяване в конкуренцията. За нейното място ХДС издигна Армин Лашет. Най-големи шансове за победа обаче имат социалдемократите с Олаф Шолц. В борбата е и Аналена Бербок от Зелените, на която изследванията отреждат третото място. 

Според последни проучвания обаче социалдемократите и Зелените няма да имат парламентарно болшинство и с цел да бъде образувана ръководеща коалиция, в нея ще би трябвало да има и трети сътрудник. По време на предизборните диспути Шолц и Бербок демонстрираха сходни позиции по доста тематики и подлагаха на критика остро Лашет. " След 16 години доста гласоподаватели биха желали ХДС най-сетне още веднъж да отиде в съпротива ", сподели Шолц в последния избирателен тв спор преди седмица.

В актуалните избори за Бундестаг вземат участие 47 партии, с общо 6211 претенденти. За да бъде показана в Бундестага, една партия би трябвало да преодолее изборната преграда от 5%. Всеки гласоподавател има право да гласоподава за съответен претендент в едномандатния изборен регион, и за партийна листа, напомня БГНЕС.

Предварителните данни сочат, че новият Бундестаг може да включва шест огромни партии: консервативния блок на Християндемократическия и Християн-социалния съюз (ХДС/ХСС), Социалдемократическата партия на Германия (СПД), Съюз 90/Зелените, Свободна демократична партия (FDP), " Алтернатива за Германия " и " Ляво ". Разликата сред консерваторите и социалдемократите е дребна. Ако след резултатите от изборите разликата сред водещите партии не се усили и те завоюват почти еднакъв брой гласове, тогава конфигурацията на бъдещото държавно управление ще стане по-зависима от дребните партии.

В такава обстановка партията, която получи втория резултат на изборите, може също да стане главен съдружен сътрудник и да издигне канцлер.

Право на глас имат 60,4 милиона немски жители. Заради пандемията се чака делът на жителите, гласуващи по пощата, да се усили доста. Преди четири години съвсем всеки трети гласоподавател избра този метод да даде своя избор.

Повече от половината поданици на Федерална Република Германия декларират, че Ангела Меркел няма да им липсва, откакто към този момент не е канцлер. Това сочат данните от анкета, извършена от Института за проучване на публичното мнение на Civey за Augsburger Allgemeine, представени от БГНЕС. 52% от интервюираните са дали отговор негативно на въпроса: " Ще ви липсва ли Ангела Меркел след края на мандата й като федерален канцлер? " 38% споделят, че ще им липсва актуалният началник на държавното управление, а 10% не могат да преценяват.

В Германия в навечерието на парламентарните избори пуснаха за продажба лимитирана серия златни монети и плочки с лика на Меркел. Продажната стойност на монетата стартира от 49,95 евро, излиза наяве от известие на колекционерската къща MDM, предава Нова тв.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР