В Гърция се разраства недоволството след фаталната влакова катастрофа, при

...
В Гърция се разраства недоволството след фаталната влакова катастрофа, при
Коментари Харесай

Мащабна национална стачка в Гърция заради влаковата катастрофа

В Гърция се разраства недоволството след съдбовната влакова злополука, при която починаха 57 души. Към стачката на железничарите, която продължава повече от седмицата, от през днешния ден се причислява и морският превоз.

Гръцката конфедерация на държавните чиновници разгласи 24-часова национална стачка в обществения бранш. Синдикатите приканиха също за всеобщ протестен протест по обяд в центъра на Атина. Стачката се организира, с цел да се изиска - дружно с всички служащи и народа, да се постави завършек на политиката на приватизация и да се потърси отговорност за убийственото закононарушение, предизвикало влаковата злополука с 57 жертви в Темпи.

Общогръцката федерация на моряците разгласи 24-часова стачка, вследствие на която всички кораби в цялата страна ще останат на док. Те настояха да се изяснят всички аспекти на конфликта на двата влака и да се вземат всички съответни ограничения за безвреден сухопътен и морски превоз.
Гръцката федерация на началните учители също разгласи, че ще се причисли към общонационалната стачка и ще участва на протестния протест в Атина.

Профсъюзът на железничарите разгласи, че удължава протестната си готовност в цялата страна. Железопътните услуги са прекратени от предходната сряда след конфликта на пътнически с товарен трен предходната седмица. Синдикатите на железопътните служащи обявиха, че се борят за безвредното придвижване на влаковете, само че също по този начин и за това истината да излезе нескрито и виновниците за трагичния влаков случай да бъдат открити, без значение от това какъв брой високопоставени са те.
След тежкия случай, изпълнителният шеф на Железопътната организация на Европейския съюз изясни, че през последните години са алармирали няколко пъти и даже последният отчет от 2022 година е посочил мрачна картина.

От 2014 година насам Европейската комисия е похарчила 700 млн. евро за модернизиране на железопътната система в Гърция и е възнамерявала да отпусне още 130 млн. евро по линия на Фонда за възобновяване и резистентност.

Но Гърция трябваше да вкара Европейската система за ръководство на влаковете до 2020 година в частта от мрежата, където е станал случаят, само че това по този начин и не се е случило.

 
Със сигурност е проблематично, че парите не са били изразходвани по проект. И също по този начин е проблематично, че стартирането в употреба на европейската система за ръководство на железопътния трафик в този момент е отсрочено за 2023 година Не знаем каква е същинската причина за произшествието. Така че в случай че системата е налице, вероятността за човешка неточност би била фрапантно понижена.
Йозеф Допелбауер, началник на Европейската железопътна организация

Йозеф Допелбауер дружно с други специалисти на Европейската комисия ще посети Гърция през днешния ден, с цел да даде спомагателна поддръжка на Гърция за модернизиране на нейните железници и възстановяване на тяхната сигурност.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР