В Габрово започват проявите, посветени на 142-ата годишнина от Шипченската

...
В Габрово започват проявите, посветени на 142-ата годишнина от Шипченската
Коментари Харесай

В Габрово започват проявите за 142 години от Шипченската епопея

В Габрово стартират деянията, отдадени на 142-ата годишнина от Шипченската епопея. Идната събота е кулминационната точка на националното честване, което се организира под патронажа на президента Румен Радев.

С откриването на фотодокументалната галерия, озаглавена „ Строителите на Паметника на свободата “, ще бъде обещано начало на честванията, отдадени на 142 години от епичните боеве на Шипка, както и на 85 години от откриването на монумента, увековечил подвига на героите. Програмата планува още една огромна експозиция на оръжието, употребявано по време на Руско-турската война. Габрово ще бъде хазаин и на представянето на книгата на военачалник Георги Вазов за присъединяване на българите в Освободителната война.

За поредна година възпитаници от страната ще се състезават по скоростно нанагорнище на стъпалата, водещи към Паметника на върха. В събота е кулминационната точка на националното честване с възстановка на боевете на Шипка и тържествена заря-проверка в Габрово.

По мотив годишнината на монумента доктор Чавдар Ангелов, шеф на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “, разяснява пред БНР, че концепцията за построяването му се заражда още през 1879 година, когато заседава Учредителното заседание в Търново и с изключение на приемането на Конституция народните представители разискват и този значим въпрос.

,,Пътят обаче се оказва сложен и до начало на реализацията на паметника би трябвало да изминат 45 години. През 1921 година е основан специфичен комитет, който би трябвало да управлява строителството и е положен първият камък. Фактически строителството стартира чак през 1926 година и с доста премеждия завършва през 1930 г.'', изясни той.

На 26 август 1934 година паметникът на връх „ Свети Никола “ е тържествено открит от цар Борис III.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР